,

Ποιες τροφές ανακουφίζουν αποδεδειγμένα από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Οι ερευνητές κατηγοριοποιούν τις τροφές σε 8 κατηγορίες: φρούτα, δημητριακά, όσπρια, δημητριακά, μπαχαρικά, βότανα, έλαια και ανάμεικτα.

Ποιες τροφές ανακουφίζουν αποδεδειγμένα από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Το ότι είναι αυτοάνοσο σημαίνει ότι το σώμα δεν αναγνωρίζει τα δικά του υγιή κύτταρα και τους επιτίθεται σαν να είναι ξένα. Αυτό προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις, κάτι που μεταφράζεται σε δυσκαμψία, πρήξιμο, πόνο και ορισμένες φορές παραμόρφωση.

Τα γνωστά αντιρευματικά φάρμακα συνήθως αποτελούν την πρώτη γραμμή θεραπείας γι’ αυτή τη νόσο, για την οποία δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία αυτή τη στιγμή. Αν κάποιος ζει με ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν θα δει μεγάλες αλλαγές στη χρήση αυτών των φαρμάκων, οπότε οι αποκαλούμενοι τροποποιητές βιολογικής απόκρισης (“biologicals”) είναι η δεύτερη γραμμή θεραπείας.

Advertisment

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές της νέας μελέτης, τα biologicals είναι ακριβά και μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες. Έτσι, ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Τεχνολογίας Kalinga στο Bhubaneswar της Ινδίας θέλησαν να εξερευνήσουν τις διατροφικές εναλλακτικές σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή που υπάρχει διαθέσιμη.

Επανεξέτασαν προϋπάρχουσες έρευνες από διάφορα εργαστηριακά πειράματα υπό διαφορετικές συνθήκες και κατέληξαν σε 33 τροφές που αποδεδειγμένα μειώνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Οι τροφές που αποδεδειγμένα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Οι ερευνητές κατηγοριοποιούν τις τροφές σε 8 κατηγορίες: φρούτα, δημητριακά, όσπρια, δημητριακά, μπαχαρικά, βότανα, έλαια και ανάμεικτα. Στα φρούτα περιλαμβάνουν τα δαμάσκηνα, τα γκρέιπφρουτ, τα σταφύλια, τα μύρτιλα, τις μπανάνες, το ρόδι, το μάνγκο, τα ροδάκινα και μήλα. Στα δημητριακά ανάμεσα σε άλλα αναφέρονται ιδιαίτερα η βρώμη, το ψωμί ολικής αλέσεως και το ρύζι ολικής αλέσεως. Στα μπαχαρικά ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνουν ο κουρκουμάς και το τζίντζερ.

Advertisment

Στην κορυφή φιγουράρουν επίσης το ελαιόλαδο, το ιχθυέλαιο, το πράσινο τσάι και το γιαούρτι. Αυτά μπορούν να μειώσουν το επίπεδο των κυτοκίνων, ουσιών που εκκρίνονται από ανοσοποιητικά κύτταρα και προκαλούν φλεγμονές σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης μειώνουν το οξειδωτικό στρες, βελτιώνοντας την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει τοξίνες.

Ωστόσο, οι συγγραφείς προειδοποιούν επίσης τους ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα ενάντια στην ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή τους σε υπερβολικό βαθμό ή/και χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Πηγή: www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2017.00052/full

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση