, , ,

Τι είναι το αποτύπωμα άνθρακα και πώς μπορούμε να το μειώσουμε στην καθημερινότητα

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν την επείγουσα ανάγκη να μειώσουν την επίδρασή τους στον πλανήτη λόγω των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της εξάντλησης των

Τι είναι το αποτύπωμα άνθρακα και πώς μπορούμε να το μειώσουμε στην καθημερινότητα

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν την επείγουσα ανάγκη να μειώσουν την επίδρασή τους στον πλανήτη λόγω των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της εξάντλησης των πόρων της Γης.

Μία στρατηγική είναι να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα, που είναι το μέσο μέτρησης των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που εκλύονται στην ατμόσφαιρα όχι μόνο από τη χρήση οχημάτων ή ηλεκτρισμού, αλλά κι από επιλογές στον τρόπο ζωής, όπως τα ρούχα που φοράμε και το φαγητό που τρώμε.

Advertisment

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα, οι διατροφικές αλλαγές είναι μια καλή αρχή. Για την ακρίβεια, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η στροφή της δυτικής δίαιτας σε πιο βιώσιμα μοτίβα διατροφής θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% και τη χρήση νερού κατά 50%.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα μέσω αλλαγών στη διατροφή μας

Μειώνουμε τις ποσότητες φαγητού που πετάμε

Η σπατάλη φαγητού συνεισφέρει σε τεράστιο βαθμό στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Κι αυτό επειδή οι τροφές αποσυντίθενται στις χωματερές και εκλύουν μεθάνιο, ένα ιδιαίτερα ισχυρό αέριο. Σε μια περίοδο 100 χρόνων, το μεθάνιο υπολογίζεται ότι έχει 34 φορές την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος στον πλανήτη πετά 194-389 κιλά φαγητού το χρόνο κατά μέσο όρο. Γι’ αυτό οργανώνουμε καλύτερα τα γεύματά μας, προσέχουμε τι αγοράζουμε και υπολογίζουμε αυστηρά τις ποσότητες.

Advertisment

Βγάζουμε το πλαστικό από τη ζωή μας

Το πλαστικό περιτύλιγμα των τροφών, οι πλαστικές σακούλες και άλλοι τρόποι πλαστικής συσκευασίας κατακλύζουν την αγορά. Όμως τα πλαστικά μιας χρήσης είναι οι κύριοι υπαίτιοι του φαινομένου του θερμοκηπίου. Γι’ αυτό παίρνουμε μαζί μας υφασμάτινες τσάντες που μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε και αποθηκεύουμε το φαγητό μας σε γυάλινα μπολ ανάμεσα σε άλλες λύσεις.

Καταναλώνουμε λιγότερο κρέας

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι διατροφές που απελευθερώνουν τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου περιέχουν μεγάλες ποσότητες κρέατος κάθε είδους. Κι αυτό επειδή οι εκπομπές από την κτηνοτροφία – ειδικά στους τομείς των βοοειδών και των γαλακτοκομικών – αποτελούν το 14.5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Μια τέτοια δίαιτα δεν βελτιώνει μόνο την υγεία μας αλλά μειώνει και το αποτύπωμα άνθρακα. Έρευνα με 16.800 Αμερικάνους συμμετέχοντες βρήκε ότι οι διατροφές που έχουν χαμηλότερα ποσοστά εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ήταν υψηλές σε φυτικές τροφές και χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.

Αγοράζουμε τοπικά προϊόντα

Αγοράζοντας τοπικά προϊόντα μειώνει την εξάρτησή μας από τις τροφές που μεταφέρονται σε μακρινές αποστάσεις και αυξάνουμε την πρόσληψή μας σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των εκπομπών άνθρακα. Επίσης, στο μέλλον θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων από τεράστιες βιομηχανίες, οι οποίες συμβάλλουν στη μόλυνση του πλανήτη μας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3556605/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408204/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136176/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28659225

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6651478/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28089203

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση