Η δύναμη της συλλογικής νοημοσύνης: Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα

Η ιδέα της συλλογικής νοημοσύνης, ή «σοφία του πλήθους», βασίζεται στην ιδέα ότι όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται νοητικά, ο μέσος όρος των απαντήσεών τους

Η δύναμη της συλλογικής νοημοσύνης: Μαζί φτάνουμε σε πιο έξυπνες λύσεις

Η ιδέα της συλλογικής νοημοσύνης, ή «σοφία του πλήθους», βασίζεται στην ιδέα ότι όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται νοητικά, ο μέσος όρος των απαντήσεών τους αποτελεί συχνά μια ακριβής λύση στο πρόβλημα. Αλλά θα μπορούσε η συλλογική νοημοσύνη, που εμφανίζεται σε περιπτώσεις όπως το να ποντάρουμε σωστά σε μια αθλητική ομάδα, να έχει σημαντικότερες επιδράσεις στη ζωή μας, όπως για παράδειγμα στη δημόσια υγεία;

Μία πρόσφατη έρευνα από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο του Portland μελέτησε ακριβώς αυτό, αποκαλύπτοντας εκπληκτικά ευρήματα για τη δύναμη της συλλογικής νοημοσύνης και πώς μπορεί να αποδειχτεί το ίδιο ισχυρή όσο εκείνη των ειδικών.

Advertisment

Η δύναμη της συλλογικής νοημοσύνης

Το φαινόμενο της συλλογικής συνείδησης εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1906. Στα πλαίσια ενός παιχνιδιού όπου έπρεπε οι άνθρωποι να μαντέψουν το σωστό βάρος ενός βοδιού, ένας επιστήμονας ανακάλυψε ότι ο μέσος όρος απάντηση (από 787 ανθρώπους) απείχε μόλις μισό κιλό από το σωστό βάρος. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι οι μεγάλες ομάδες είναι καλύτερες στην επίλυση προβλημάτων, στην ενίσχυση της καινοτομίας και στην επίτευξη σοφών αποφάσεων.

Γι’ αυτό, σε αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες ρώτησαν 250 διαφορετικούς ανθρώπους, οι οποίοι ασχολούνταν κατά κάποιο τρόπο με το ψάρεμα, για να κατασκευάσουν ένα μοντέλο του τι επηρεάζει την τιμή για κάθε είδος ψαριού. Οι συμμετέχοντες δεν ήταν ειδικοί, ήταν κυρίως ψαράδες αλλά και μέλη αντίστοιχων λεσχών. Όταν όμως μελέτησαν τις απαντήσεις τους συνολικά, το τελικό μοντέλο περιείχε ακρίβεια όσον αφορά στις τιμές των ψαριών, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν στην επίδραση της αλιείας στο περιβάλλον.

Η Antonie Jetter, υπεύθυνη ερευνήτρια του εγχειρήματος σχολιάζοντας τα ευρήματα, ανέφερε: «100 χρόνια μετά την πρώτη αναφορά στο φαινόμενο της σοφίας του πλήθους από τον Francis Galton, εμείς επεκτείναμε τη θεωρία αυτή και δείξαμε εμπειρικά ότι η μέση κρίση από μια μεγάλη ομάδα ήταν επίσης αρκετά ακριβής και αποτελεσματική σε γνωστικά πιο απαιτητικές εργασίες. Ίσως αυτή η διαπίστωση μας βοηθήσει να κάνουμε τις πόλεις μας εξυπνότερες μια μέρα με τη συμμετοχή όλων».

Advertisment

Καλλιεργώντας τη σοφία των ομάδων

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε με αυτές τις γνώσεις; Αρχικά, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε τις απόψεις περισσότερων ανθρώπων σε σημαντικά ζητήματα. Η Antonie Jetter ανέφερε ότι αυτό το φαινόμενο, η συλλογική νοημοσύνη μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα περίπλοκα συστήματα.

Κλείνει λέγοντας: «Τώρα μπορούμε να καταλάβουμε πώς να ερευνήσουμε προβλήματα που αφορούν στο εκπαιδευτικό σύστημα ή στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στα μεταφορικά μέσα· ρωτάμε ανθρώπους που αλληλεπιδρούν συχνά με τέτοια συστήματα».

[toggle title="Πηγές"]

https://www.nature.com/articles/s41893-019-0467-z

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
EULEXIA: The Gift of Reading για την αποκατάσταση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών 
Τα οφέλη και η εφαρμογή του Feng Shui στη δυτική κοινωνία
O Bruce Lipton στην Αθήνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση