3 σημάδια ότι είστε εκκεντρικοί (και 3 λόγοι που αυτό είναι καλό!)

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας αποκαλέσει εκκεντρικό, φροντίστε να τον ευχαριστήσετε.

3 σημάδια ότι είστε εκκεντρικοί (και 3 λόγοι που αυτό είναι καλό!)

Πρόσφατα, συνάντησα έναν παλιό φίλο στο δρόμο κοντά στο γραφείο ομαδικής ψυχοθεραπείας μου στο Μανχάταν. Με κοίταξε, σήκωσε τα φρύδια της και δήλωσε: “Θεέ μου, Sean. Κοίτα πώς είσαι! Έχεις γίνει τόσο εκκεντρικός!” Η ανασφάλεια με κυρίευσε. Ήταν αυτό κομπλιμέντο; Προσβολή; Τι ακριβώς σημαίνει “εκκεντρικός”;

Η αναζήτησή μου για σαφήνεια με οδήγησε σε ένα δαιδαλώδες μονοπάτι με μπερδεμένους και μερικές φορές απαξιωτικούς ορισμούς. Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, ο εκκεντρικός είναι “άτομο με αντισυμβατικές και ελαφρώς παράξενες απόψεις ή συμπεριφορά”. Αντισυμβατικός, εντάξει. Αλλά παράξενες απόψεις ή συμπεριφορά; Αυτό δεν ακούγεται καλό. Έτσι έψαξα τον ορισμό του “παράξενου” και τον βρήκα πολύ πιο ανακουφιστικό: “Αποκλίνει από το συνηθισμένο, το συνηθισμένο ή το αναμενόμενο”. Απομακρύνεσαι από το συνηθισμένο – είμαι εντάξει με αυτό. Και να γιατί.

Advertisment

Ποιος θέλει να είναι συμβατικός;

Θα ξεχωρίσετε και θα σας προσέξουν αν είστε αυθεντικοί, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να συμμορφωθείτε με τα κοινωνικά πρότυπα και τις προσδοκίες. Είστε επίσης απαλλαγμένοι από τους φόβους και τα άγχη που συνοδεύουν την ανησυχία για τις αντιλήψεις των άλλων για εσάς. Ενώ μερικοί άνθρωποι φαίνεται να γεννιούνται με εκκεντρικές δονήσεις, άλλοι το αποκτούν με την ηλικία. Όπως είπε κάποτε ο μέντοράς μου Louis Ormont, ο “πατέρας της αμερικανικής ομαδικής θεραπείας”, “Το να γερνάς καλά σημαίνει να γίνεσαι περισσότερο ο εαυτός σου και να σε απασχολούν λιγότερο οι απόψεις των άλλων”.

Με άλλα λόγια, η καλή γήρανση φέρνει μεγαλύτερη συναισθηματική και ψυχολογική ελευθερία. Είναι λιγότερο πιθανό να κρίνετε τους άλλους και πιο πιθανό να προσεγγίσετε τη ζωή με την ανοιχτότητα, την περιέργεια και την ενέργεια της νεότητας.

3 σημάδια ότι είστε εκκεντρικός

Είτε ξέρετε ότι είστε εκκεντρικοί είτε το σκέφτεστε διαβάζοντας αυτή τη δημοσίευση, εδώ είναι μερικά σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στο δρόμο προς την εκκεντρικότητα:

Advertisment

  1. Δεν σας ενδιαφέρει να ακολουθήσετε το πλήθος. Οι τελευταίες μόδες, οι μουσικές τάσεις ή οι νόρμες της ψυχαγωγίας δεν σας ενδιαφέρουν. Ακολουθείτε τα πάθη σας, αδιαφορώντας για την πίεση των συνομηλίκων.
  2. Δεν φοβάστε να ξεχωρίσετε. Το να είσαι ο εαυτός σου είναι διασκεδαστικό γιατί δεν σε νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι. Περπατάτε στον κόσμο ανεμπόδιστοι και ανεξάρτητοι.
  3. Προσελκύεις τους μισητούς. Λυπηρό αλλά αληθινό. Μερικοί άνθρωποι περιφρονούν τους εκκεντρικούς. Κατά βάθος, μπορεί να νιώθουν ότι απειλούνται από κάποιον που αμφισβητεί τις απόψεις τους και αδιαφορεί για τους κοινωνικούς κανόνες. Αντί να ψάξουν στην καρδιά τους για την πραγματική αιτία του μίσους τους, προτιμούν να σας στοχοποιήσουν και να σας κατηγορήσουν.

3 λόγοι για τους οποίους είναι καλό να είσαι εκκεντρικός

Καθώς ο αληθινός σας εαυτός δυναμώνει και ακολουθείτε το δικό σας μοναδικό μονοπάτι στη ζωή, σκεφτείτε αυτά τα τρία σημαντικά οφέλη του να είσαι εκκεντρικός:

  1. Λιγότερο κοινωνικό άγχος. Όσο λιγότερο ασχολείστε με τα κοινωνικά πρότυπα, τόσο λιγότερο αγχώνεστε για το αν θα σας κρίνουν ή θα σας απορρίψουν.
  2. Υψηλότερα επίπεδα άνεσης. Νιώθετε άνετα στο πετσί σας, χωρίς να ανησυχείτε για τις αντιλήψεις ή την κριτική των άλλων.
  3. Πρωτότυπος στοχαστής. Η ιστορία είναι γεμάτη από εκκεντρικούς ανθρώπους που υπήρξαν εξαιρετικοί ηγέτες, εφευρέτες και καλλιτέχνες. Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν απαίτηση.

Έτσι, την επόμενη φορά που κάποιος θα σας αποκαλέσει εκκεντρικό, φροντίστε να τον ευχαριστήσετε.

Sean Grover, L.C.S.W.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση