, ,

Yoga: Η επίδρασή της στην εγκυμοσύνη

Η περίοδος της κύησης βιώνεται διαφορετικά από κάθε γυναίκα. Για κάποιες γυναίκες είναι μια ήρεμη περίοδος ενώ για κάποιες άλλες είναι μια αγχωτική και

Η επίδραση της yoga κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η περίοδος της κύησης βιώνεται διαφορετικά από κάθε γυναίκα. Για κάποιες γυναίκες είναι μια ήρεμη περίοδος ενώ για κάποιες άλλες είναι μια αγχωτική και επίπονη περίοδος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην ίδια γυναίκα που συνεπάγεται ότι κάθε εγκυμοσύνη της μπορεί να βιώνεται διαφορετικά.

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα καθώς και το άγχος σε μια εγκυμοσύνη είναι πολλοί, οφείλονται σε ψυχολογικές, ορμονικές ή ανοσολογικές μεταβολές που υφίστανται σε αυτή την περίοδο. O κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο σε περιπτώσεις με ιστορικό αγχώδους διαταραχής, κατάθλιψης και άλλων ψυχικών νόσων.

Advertisment

Η επίδραση της yoga ως μέθοδος ανακούφισης και χαλάρωσης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στην κύηση, φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Σε μια τυχαιοποιημένη μετα-ανάλυση ερευνών για το συγκεκριμένο θέμα, τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκαν 375 έγκυες γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών.

Μια ανάλυση υποομάδων αποκάλυψε ότι τόσο τα επίπεδα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στις προγεννητικά καταθλιπτικές γυναίκες (SMD, -0,46, CI, -0,90 έως -0,03, p = 0,04) και σε γυναίκες χωρίς κατάθλιψη (SMD, -0,87, CI, -1,22 έως – 0,52 • ρ <0. 00001) ήταν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερες στην ομάδα γιόγκα από ότι στην ομάδα ελέγχου. Υπήρχαν δύο είδη γιόγκα: η γιόγκα με σωματική άσκηση και η ολοκληρωμένη γιόγκα, η οποία, εκτός από σωματικές ασκήσεις, περιελάμβανε διαλογισμό ή βαθιά χαλάρωση.

Ακόμα μια ενθαρρυντική έρευνα μας δείχνει ότι η προγεννητική γιόγκα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πυελικού πόνου. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ψυχική κατάσταση (άγχος, κατάθλιψη, άγχος, κλπ.), τη φυσική κατάσταση (πόνος και ευχαρίστηση κατά την παράδοση κλπ.) Και περιγεννητικά αποτελέσματα (μαιευτικές επιπλοκές, χρόνος παράδοσης κλπ.). Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Advertisment

Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας. Ο τρόπος ζωής μιας εγκύου γυναίκας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία τη δική της αλλά και του παιδιού της. Αυτό σημαίνει πως το άγχος, η κατάθλιψη και η μη διατήρηση της σωματικής υγείας της γυναίκας (π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ, χρήση ουσιών), έχουν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία του εμβρύου ή του νεογνού. Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένα από τα στοιχεία που βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής ψυχικής και σωματικής ευεξίας.

Η yoga δεν προσφέρει μόνο ηρεμία κατά την περιγεννητική περίοδο, τα οφέλη της λειτουργούν και κατά τη διάρκεια του φυσικού τοκετού αλλά και στην περίοδο της λοχείας, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης. Η σωματική δραστηριότητα δεν συνδέεται με αποβολή, θνησιμότητα, νεογνική θνησιμότητα, πρόωρο τοκετό, πρόωρη ρήξη μεμβρανών, νεογνική υπογλυκαιμία, χαμηλό βάρος γέννησης, γενετικές ανωμαλίες, ή επιπλοκές γέννησης. Γενικά, περισσότερη σωματική δραστηριότητα (συχνότητα, διάρκεια και / ή όγκος) συνδέεται με μεγαλύτερα οφέλη.

Πηγές:

Gong, H., Ni, C., Shen, X. et al. Yoga for prenatal depression: a systematic review and meta-analysis. BMC Psychiatry 15, 14 (2015) doi:10.1186/s12888-015-0393-1

Kawanishi,Υ,. Hanley,S,. Tabata, K. et al .Effects of Prenatal Yoga: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials . Nihon Koshu Eisei Zasshi, 62 (5), 221-31 2015 doi: 10.11236/jph.62.5_221

Mottola , M., Davenport, M., Ruchat, S., et al. No. 367-2019 Canadian Guideline for Physical Activity Throughout Pregnancy.J Obstet Gynaecol Can, 40 (11), 1528-1537, Nov (2018). doi: 10.1016/j.jogc.2018.07.001

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση