,

«Πέρα από τα Σύνορα»: Το Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλόριζου αναζητά ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ

Τα τελευταία 5 χρόνια την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, το πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων, το Καστελλόριζο, γεμίζει τέχνη• όλοι οι κάτοικοι του νησιού καθηλώνονται

«Πέρα από τα Σύνορα»: Το Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλόριζου αναζητά ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ

Τα τελευταία 5 χρόνια την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, το πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων, το Καστελλόριζο, γεμίζει τέχνη• όλοι οι κάτοικοι του νησιού καθηλώνονται μπροστά από τις οθόνες του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Αυτά δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Τσολιάς, διευθυντής επικοινωνίας της ΕΡΤ και φίλος του φεστιβάλ, στην πρώτη αθηναϊκή συνέντευξη Τύπου του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα».

Το «Πέρα από τα σύνορα» στοχεύει φέτος σε μια πιο μαζική συμμετοχή δημιουργών από τις προηγούμενες. Τα θέματα των ντοκιμαντέρ που αναζητούνται αφορούν σε κοινωνικά, ιστορικά και πολιτικά ζητήματα και τα βραβεία είναι χρηματικά. Αποτελούν ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων.

Advertisment

Η Εύα Παπαδάτου, γενική γραμματείας του Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το φεστιβάλ είναι σημαντικό «τόσο για την τοποθεσία του ακριτικού νησιού όπου διαδραματίζεται, όσο και για τον ελληνισμό της διασποράς, όπως και για το εξαιρετικά ποιοτικό πρόγραμμά του».

«Πέρα από τα Σύνορα»: Το Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλόριζου αναζητά ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ

Εκτός από τις προβολές των ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέρ, το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες – ενδεικτικά πέρσι συμμετείχαν, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Θέατρο Σκιών Ξάνθης, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Αστεροσκοπείο, καθώς επίσης και ο αθλητής Ρομπέρτο Κάλιτς που έδωσε μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης στα παιδιά. Επίσης, θα υπάρξουν και θεατρικές παραστάσεις, κάτι που σχολίασε θετικά η Ειρήνη Σαρίογλου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, καθώς όπως λέει η ίδια: «το Καστελλόριζο είχε να δει επαγγελματικό θέατρο από το 1909, τότε που ακόμα ήταν μια «μικρή Σμύρνη» στην άκρη του Αιγαίου». Τα τελευταία χρόνια έχουν ανεβάσει παραστάσεις στο νησί ο Θοδωρής Γκόνης, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, η Φωτεινή Μπαξεβάνη κ.ά.

Advertisment

Το «Πέρα από τα σύνορα» λοιπόν, απευθύνει πρόσκληση έως τις 20 Απριλίου 2020 σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς ντοκιμαντέρ να υποβάλουν τις ταινίες τους. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΥΠΕΞ), και των πρεσβειών της Αυστραλίας, της Αμερικής, του Ισραήλ και του δήμου Μεγίστης, με την ευγενική υποστήριξη της ΕΡΤ και του ΕΚΟΜΕ.

Με πληροφορίες από το news47.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άνθρωποι και ολογράμματα στην ίδια σκηνή
Ελληνικό Ωδείο Αθηνών: Αποκαθίσταται και θα λειτουργήσει ξανά μετά από 50 ολόκληρα χρόνια
Ναός του Ποσειδώνα: Αποκτά νέο φωτισμό - Το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού (φωτογραφίες)
Τέχνη από τις στάχτες των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο βοηθά τους ιθαγενείς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση