, ,

Το «ρολόι της Αποκάλυψης» δείχνει πια 100 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του πλανήτη

Το Bulletin of Atomic Scientists μετακίνησε τους δείκτες του ρολογιού της Αποκάλυψης και τώρα το ρολόι δείχνουν μόλις 100 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του

Το «ρολόι της Αποκάλυψης» δείχνει πια 100 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του πλανήτη

Το Bulletin of Atomic Scientists μετακίνησε τους δείκτες του ρολογιού της Αποκάλυψης και τώρα το ρολόι δείχνουν μόλις 100 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του κόσμου. Πρόκειται για μια μεταφορά που αναφέρεται στην καταστροφή του πλανήτη μας• μια αναγνώριση των ολοένα και αυξανόμενων απειλών από τον πυρηνικό πόλεμο, την κλιματική αλλαγή και την παραπληροφόρηση.

Το ρολόι βρισκόταν στα 2 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα από το 2018. Τώρα, οι επικείμενοι κίνδυνοι αποδεικνύεται ότι μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος του κόσμου. Η Ρέιτσελ Μπρόνσον, πρόεδρος και γενική διευθύντρια του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η οποία παραχωρήθηκε στην Ουάσιγκτον πριν από λίγες μέρες: «Ο χρόνος που χωρίζει τον κόσμο από την καταστροφή εκφράζεται πλέον σε δευτερόλεπτα, όχι σε ώρες ή λεπτά».

Advertisment

Ο αστροφυσικός Robert Rosner, μέρος της ομάδας του αρμόδιου συμβουλίου δήλωσε: «Αυτό για το οποίο συζητούσαμε πριν από έναν χρόνο είναι σήμερα μία πραγματικότητα, που σημαίνει ότι τα πράγματα δεν βελτιώνονται». Η ομάδα αποτελείται από ειδικούς, μεταξύ τους βρίσκονται και 13 κάτοχοι Νόμπελ βραβείων. Κάθε χρόνο, οι ειδικοί παραχωρούν μια συνέντευξη τύπου γνωστοποιώντας τη νέα ώρα.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείχτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν τις 12 τα μεσάνυχτα. Το 1953, όπως το 2018 και το 2019, το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Η ειδικός Σάρον Σκουασόνι αναφέρει: «Φέτος, θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες άλλων γεγονότων όπως της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Ο Σίβαν Κάρτα, επιστήμονας του Stockholm Environmental Institute δήλωσε σε σχέση με την ανησυχητική ανακοίνωση: «Εάν η ανθρωπότητα ωθήσει το κλίμα προς το αντίθετο μιας εποχής των παγετώνων, δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος κόσμος θα παρέμεινε φιλόξενος για τον ανθρώπινο πολιτισμό».

Advertisment

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν σε μια σειρά εξελίξεων που δείχνουν την κατεύθυνση προς την οποία πορεύεται η ανθρωπότητα: η Βόρεια Κορέα έχει καταφέρει ραγδαία πρόοδο στην ανάπτυξη ενός θερμοπυρηνικού όπλου ικανού να φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ. Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία επιδεινώνονται, με τις διαπραγματεύσεις να πέφτουν στο κενό. Και τα έθνη σε όλο τον κόσμο κινούνται προς την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου τους.

[toggle title="Πηγές"]

www.inquirer.com/news/nation-world/doomsday-clock-100-seconds-midnight-timeline-20200123.html

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση