Το σύνδρομο Τουρέτ είναι μια νευρολογική διαταραχή. Προκαλεί επαναλαμβανόμενες, ακούσιες σωματικές κινήσεις και λεκτικά ξεσπάσματα. Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή.
Αυτό που κυρίως τη χαρακτηρίζει είναι τα τικ, τα οποία συνιστούν ακούσιους μυϊκούς σπασμούς. Οι πιο συνήθεις μορφές που παίρνουν τα τικ είναι: το συνεχές ανοιγοκλείσιμο των ματιών, οι γκριμάτσες, κινήσεις του ώμου ή του κεφαλιού, καθάρισμα του λαιμού, μουγκρητό.
Advertisment
Το σύνδρομο εμφανίζεται στις ηλικίες από 2-15 ετών με μέσο όρο ηλικίας τα 6 χρόνια. Τα αγόρια έχουν 3-4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη διαταραχή.
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Tourette
Τα συμπτώματα ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Ξεκινούν συνήθως στα 3-9 έτη ζωής, με μικρά μυϊκά τικ του κεφαλιού και στο λαιμό. Αργότερα, εμφανίζονται και άλλα τικ στον κορμό και στα χέρια. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Τουρέτ συχνά εμφανίζουν τόσο κινητικά όσο και φωνητικά τικ.
Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως τελετουργικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, επανάληψη λέξεων, έκφραση προσβλητικών λέξεων, συνεχείς κινήσεις της μύτης, των χεριών και του στόματος. Τα συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια περιόδων έντονου στρες, ενθουσιασμού και άγχους. Γίνονται εντονότερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Advertisment
Τι προκαλεί το σύνδρομο;
Πρόκειται για ένα αρκετά περίπλοκο σύνδρομο. Περιλαμβάνει ανωμαλίες σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου και στα νευρωνικά μονοπάτια που τα συνδέουν. Μια τέτοια διαταραχή εντοπίζεται στα βασικά γάγγλια, στη δομή εκείνη που συνεισφέρει στον έλεγχο των κινήσεων.
Ορισμένοι νευροδιαβιβαστές επίσης φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο, όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη. Ωστόσο, η ακριβής αιτία της εμφάνισης της διαταραχής δεν έχει γίνει γνωστή στους επιστήμονες και έτσι δεν υπάρχει και τρόπος να προληφθεί. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια γενετική ανωμαλία η οποία κληρονομείται μπορεί να αποτελεί την αιτία και αυτό είναι που προσπαθούν να διαπιστώσουν.
Αντιμετώπιση και άλλες παθήσεις
Πριν την αντιμετώπιση, χρειάζεται να γίνει ακριβής διάγνωση του συνδρόμου, κάτι που αναλαμβάνει να κάνει ο επαγγελματίας νευρολόγος. Κάποιες παθήσεις μπορεί να μιμούνται στοιχεία του Τουρέτ, οπότε και ο γιατρός μπορεί να προτείνει αξονική τομογραφία ή εγκεφαλογράφημα.
Δεν υπάρχει πλήρη θεραπεία και αντιμετώπιση του συνδρόμου, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μειώνουν και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Τα άτομα με σύνδρομο Τουρέτ ζουν μια κανονική και λειτουργική ζωή. Υπάρχει ωστόσο περίπτωση το σύνδρομο να συνυπάρχει με άλλες διαταραχές, όπως: ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες και ΔΕΠΥ.
[toggle title="Πηγές"]
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tourette-syndrome/symptoms-causes/syc-20350465
[/toggle]