,

Έρευνα: Όσο πιο σταθερό είναι το σωματικό βάρος, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος άνοιας

Ένα άτομο που διατηρεί σε καλή κατάσταση τα οστά, το λίπος και τους μυς μπορεί να έχει καλύτερη υγεία στα γηρατειά.

Έρευνα: Όσο πιο σταθερό είναι το σωματικό βάρος, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος άνοιας

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες που διατηρούν σταθερό βάρος καθώς γερνούν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ταχεία γνωστική έκπτωση, ανεξάρτητα από το πόσο ζυγίζουν στην αρχή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Υπάρχει κάτι σχετικά με τη διατήρηση του βάρους και τον δείκτη μάζας σώματος που φαίνεται να αντανακλά κάποια ανθεκτικότητα στην υγεία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Michal Schnaider Beeri, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Icahn Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. (Ο ΔΜΣ είναι μια εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος).

Στην τρίτη ηλικία, ένας σταθερός ΔΜΣ μπορεί να παρέχει προστασία από τη γνωστική έκπτωση και η παρακολούθησή του, που είναι απλό να μετρηθεί, στις ετήσιες ιατρικές επισκέψεις μπορεί να υποδείξει τα άτομα των οποίων η νόηση μειώνεται και να επιτρέψει την έγκαιρη παρέμβαση», δήλωσε η ίδια.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι δύο καταστάσεις συνδέονται μεταξύ τους. Δεν σχεδιάστηκε για να πει πώς, ή ακόμη και αν, οι αλλαγές στο ΔΜΣ με την πάροδο του χρόνου επιταχύνουν τη νοητική έκπτωση. Αλλά, «ένα άτομο που διατηρεί σε καλή κατάσταση τα οστά, το λίπος και τους μυς μπορεί να έχει καλύτερη υγεία στα γηρατειά», δήλωσε η Beeri.

Πρότεινε ότι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποκαλύψουν πώς ακριβώς οι διακυμάνσεις του ΔΜΣ επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου. Σταθερά ερευνητικά στοιχεία έχουν συνδέσει τον ΔΜΣ στη μέση ηλικία με δυσάρεστες ψυχικές εκβάσεις στη μετέπειτα ζωή. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει μεγαλύτερη εξασθένιση με υψηλό ΔΜΣ, ενώ άλλες δεν έχουν βρει καμία σχέση ή ακόμη και χαμηλότερο κίνδυνο μεταξύ των παχύσαρκων ηλικιωμένων. Η απώλεια βάρους έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με ταυτόχρονες αλλαγές στο ΔΜΣ και τη νοητική έκπτωση. Για αυτή την τελευταία έρευνα, η ομάδα της Beeri ανέλυσε δεδομένα από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη νόσο Αλτσχάιμερ με περίπου 16.000 ηλικιωμένους ενήλικες.

Οι άνθρωποι ήταν τουλάχιστον 60 ετών και κανένας δεν είχε διαγνωστεί με άνοια όταν ξεκίνησε η μελέτη. Έκαναν τεστ αξιολόγησης της μνήμης, της γλώσσας, των δεξιοτήτων σκέψης και άλλων νοητικών λειτουργιών. Ο ΔΜΣ τους μετρήθηκε κάθε χρόνο.

Μετά από περίπου πέντε χρόνια παρακολούθησης, όλοι παρουσίασαν κάποιο βαθμό νοητικής εξασθένισης, αλλά αυτή ήταν πάνω από 60% ταχύτερη στην ομάδα με κυμαινόμενο ΔΜΣ σε σύγκριση με εκείνους των οποίων ο ΔΜΣ παρέμεινε σταθερός.

Τα ευρήματα αυτά διατηρήθηκαν ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που συνδέονται με τη νοητική εξασθένιση, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης, η κατάθλιψη και τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 20 Ιανουαρίου στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

«Αυτό είναι πραγματικά ενδιαφέρον, διότι παρέχει ένα ακόμη κομμάτι του παζλ, καθώς προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς γύρω από τη γνωστική εξασθένιση», δήλωσε η Ana Capuano, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοστατιστικής στο Κέντρο Νόσου Alzheimer Rush στο Σικάγο.

Μελέτες που διεξήχθησαν σε εργαστηριακό πλαίσιο έχουν συνδέσει τις πλάκες αμυλοειδούς που παρατηρήθηκαν σε εγκεφάλους κατά τη διάρκεια αυτοψίας με την αστάθεια του ΔΜΣ, δήλωσε η ίδια. Οι πλάκες αμυλοειδούς είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ, της πιο κοινής μορφής άνοιας. «Δεν γνωρίζουμε σε ποιο σημείο ξεκινά αυτή η παθολογία του εγκεφάλου. Ξέρουμε ότι είναι μια μακρά, μακρά διαδικασία», δήλωσε ο Capuano.

«Η διακύμανση του ΔΜΣ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να χρησιμεύσει ως κόκκινο πανί για τους γιατρούς ώστε να αξιολογήσουν τη νόηση και να κάνουν συστάσεις για αλλαγή του τρόπου ζωής», είπε. Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση κάνουν καλό στον εγκέφαλο και στο υπόλοιπο σώμα, πρόσθεσε η Capuano.

Πηγή: www.usnews.com/news/health-news/articles/2022-01-25/keeping-weight-stable-could-help-save-your-brain

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε