, ,

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα προσωπικό πρόβλημα επηρεάζει την εργασία μας

Ανεξαρτήτως του πόσο καλοί είστε στη δουλειά σας, όταν η μητέρα σας σπάσει το ισχίο της και χρειάζεται συνεχής φροντίδα, θα αναγκαστείτε να παραδεχτείτε

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα προσωπικό πρόβλημα επηρεάζει την εργασία μας

Ανεξαρτήτως του πόσο καλοί είστε στη δουλειά σας, όταν η μητέρα σας σπάσει το ισχίο της και χρειάζεται συνεχής φροντίδα, θα αναγκαστείτε να παραδεχτείτε ότι δεν είστε μόνο άριστοι εργαζόμενοι, αλλά και άνθρωποι που έχουν μια σύνθετη ζωή.

Δεν είμαστε αήττητοι. Είναι δύσκολο να το θυμόμαστε όταν ο κόσμος κινείται με τόσο γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς. Αλλά το σύμπαν έχει τους τρόπους του να μας κάνει να αναθεωρούμε ορισμένα πράγματα που θεωρούμε δεδομένα. Οπότε κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα υγείας, έναν χωρισμό, μια οικονομική δυσκολία. Ένα οικογενειακό μέλος που χρειάζεται φροντίδα. Κι όταν συμβεί, ό,τι κι αν είναι αυτό, η εργασία σας πιθανότατα θα επηρεαστεί.

Advertisment

Αλλά η εργασία, δυστυχώς, δεν σταματά για μια προσωπική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιο σημείο, μπορεί να χρειαστεί να μιλήσετε με τον προϊστάμενό σας ή τον εργοδότη σας γι’ αυτό που σας συμβαίνει για διάφορους λόγους. Πώς μπορούμε να χειριστούμε επαγγελματικά και αποτελεσματικά αυτό το ζήτημα;

Προσδιορίστε τις προσδοκίες σας και ζητήστε αυτό που χρειάζεστε

Δεν χρειάζεται να νιώθετε τύψεις και ντροπή γι’ αυτό που χρειάζεστε – εξάλλου, είστε άνθρωπος. Αλλά αυτό που αναζητάτε δεν είναι ενσυναίσθηση, αναζητάτε κάτι που θα κάνει τη ζωή σας ευκολότερη στις δύσκολες στιγμές. Σκεφτείτε καλά για να είστε προετοιμασμένοι να εξηγήσετε τι είναι αυτό το κάτι που θέλετε.

Σκεφτείτε πώς το πρόβλημα της υγείας ή το προσωπικό σας ζήτημα επηρεάζει την καθημερινή σας απόδοση στην εργασία και ύστερα αναζητήστε το ρόλο που εσείς και ο εργοδότης σας μπορεί ο καθένας σας να παίξει στη διευκόλυνση της επίδρασης. Τι αλλαγές ή διευκολύνσεις μπορεί να κάνει για εσάς; Παρομοίως, τι συμβιβασμούς είστε πρόθυμοι να κάνετε μετά εσείς για την εργασιακή σας θέση; Αν το πρόβλημα είναι ιατρικό, τότε ο γιατρός σας θα σας συστήσει τις δυνατότητες που έχετε.

Advertisment

Μοιραστείτε μόνο ό,τι σχετίζεται με την εργασιακή απόδοση

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να μοιραστείτε παραπάνω απ’ όσα πρέπει για το τι συμβαίνει στο σπίτι σας με στόχο να αποδείξετε ότι η κατάστασή σας είναι σοβαρή. Αντισταθείτε σε αυτή την παρόρμηση. Δεν χρωστάτε σε κανέναν τις λεπτομέρειες της προσωπικής σας ζωής ή της κατάστασης υγείας σας. Διατηρήστε τη συζήτηση όσο απλή και σχετική με την εργασία γίνεται. Εξηγήστε τους πόσο επηρεάζει την ικανότητά σας να εργάζεστε. Δεν χρειάζεται να μπείτε σε λεπτομέρειες.

Διατηρήστε τη συζήτηση

Δεν είναι μια κατάσταση που αναφέρουμε για μία φορά και μετά τέλος. Αν το προσωπικό ζήτημα συνεχίζεται, μιλήστε πού και πού για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα. Κάντε ένα πλάνο με τον εργοδότη ή τον προϊστάμενό σας σε λίγες εβδομάδες ή μήνα και αποφασίστε μαζί αν χρειάζονται επιπλέον αλλαγές.

Μετάφραση- Επιμέλεια: Στέφη Βαρούχου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση