, , , ,

Τι μπορούμε να κάνουμε αν το παιδί αρνείται να φάει

Στοπ στο άγχος: Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας τρώει λίγο και αυτό σας ταράζει, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να

Τι μπορούμε να κάνουμε αν το παιδί αρνείται να φάει

Στοπ στο άγχος: Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας τρώει λίγο και αυτό σας ταράζει, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να μην του μεταφέρετε το άγχος αυτό. Αν έχετε ήδη δείξει το άγχος σας με φωνές, υποσχέσεις και παρόμοιες συμπεριφορές, πρέπει να σταματήσετε αμέσως να το κάνετε.

Αξιολόγηση προβλήματος: Το δεύτερο βήμα είναι να αξιολογήσετε αν πράγματι το παιδί τρώει λιγότερο από όσο χρειάζεται ή αν εσείς το πιστεύετε αυτό λόγω του άγχους σας. Σε αυτό θα σας βοηθήσει ο παιδίατρός σας. Προσπαθήσετε να αφήσετε το παιδί σας να τρώει αυτό που θέλει για μερικές ημέρες, χωρίς να παρεμβαίνετε καθόλου, και σημειώστε ακριβώς τι τρώει, σε ποια ποσότητα και πότε.

Advertisment

Μετά μιλήστε με τον παιδίατρο και- αν εκείνος το προτείνει – με διατροφολόγο εξειδικευμένο σε παιδιά. Αυτοί οι ειδικοί θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε αν το παιδί τρώει λιγότερο ή αν εσείς αγχώνεστε υπερβολικά.

Εντοπισμός αιτίας: Αν βρεθεί ότι πράγματι το παιδί τρώει λιγότερο ή δεν τρώει κάτι που θα έπρεπε, τότε ο παιδίατρος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία. Ένα παιδί ενδέχεται να μην τρώει είτε επειδή έχει κάποιο πρόβλημα υγείας είτε λόγω κάποιας δυσανεξίας ή επειδή το έχουμε μπερδέψει ψυχολογικά.

Αντιμετώπιση αιτίας: Αν υπάρχει θέμα υγείας ή δυσανεξίας, θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου γιατρού. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να έχετε μια ψύχραιμη στάση και να βοηθήσετε το παιδί με θετικό τρόπο να διαχειριστεί το όποιο πρόβλημα έχει ανακύψει. Αν φανεί ότι το όλο θέμα έχει ψυχολογικά αίτια, τότε είναι απαραίτητο να αλλάξετε στάση ως προς τη διατροφή του παιδιού.

Advertisment

Θετική στάση: Είναι αναγκαίο να διαχειριστείτε την αγωνία σας και να μη τη μεταφέρετε στο παιδί. Προσπαθήστε να πείσετε τον εαυτό σας – με δεδομένο ότι έχετε ήδη μιλήσει με το γιατρό και έχετε αντιμετωπίσει τα όποια ιατρικά θέματα – ότι το παιδί σας έχει το ένστικτο της επιβίωσης και θα τρώει αυτό που χρειάζεται, αν σταματήσετε να το «πρήζετε». Δεσμευτείτε στον εαυτό σας ότι θα σταματήσετε να μετράτε τις μπουκιές του και ότι θα κάνετε πιο ευχάριστη τη διαδικασία του φαγητού.

Εμπλέξτε το παιδί στο μαγείρεμα: Αν το παιδί – είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι – εμπλακεί στην παρασκευή του γεύματος (αγορά υλικών, μαγείρεμα, στρώσιμο του τραπεζιού κ.λπ.), τότε είναι πιο πιθανό να θελήσει και να το δοκιμάσει. Πάρτε το στην κουζίνα όταν μαγειρεύετε και ζητήστε του να σας βοηθήσει – ακόμα κι αν κάνει χάλια την κουζίνα, αξίζει τον κόπο- με το μαγείρεμα. Εκθειάστε το μπροστά στους άλλους για τη βοήθεια που σας έδωσε.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Σοφίας Ανδρεοπούλου με τίτλο «Γονείς, Ακούστε μας!» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους
Εμμηναρχή: Γιατί η περίοδος των κοριτσιών ξεκινά νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες γενιές;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση