, , , ,

Ο Βελονισμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων στα παιδιά

Ερευνητές υποστηρίζουν πως ο βελονισμός αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τα παιδιά με χρόνιο πόνο.

Η θεραπεία παιδιών που πάσχουν από χρόνιο πόνο είναι δύσκολη υπόθεση, ενώ υπάρχουν λίγα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων αντιμετώπισης στις συγκεκριμένες ομάδες. Σύμφωνα όμως με μια καινούρια έρευνα, ο Βελονισμός μπορεί να αποτελέσει ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο.

Η επικεφαλής της μελέτης Angela Johnson, (με εξειδίκευση στην κινεζική ιατρική στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ρας στο Σικάγο) και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Alternative and Complementary Therapies».

Advertisment

Ως χρόνιος πόνος θεωρείται οποιοσδήποτε πόνος που διαρκεί τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Εκτιμάται ότι περίπου το 20-35% των παιδιών και των εφήβων παγκοσμίως υποφέρει από χρόνιο πόνο.

Η θεραπεία ενηλίκων με χρόνιο πόνο έχει αρκετές δυσκολίες, αλλά η θεραπεία των παιδιών από τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με τις αποτελεσματικές φαρμακευτικές μεθόδους για τον χρόνιο πόνο στα παιδιά και οι επαγγελματίες υγείας είναι συχνά επιφυλακτικοί για την παροχή ορισμένων θεραπειών σε νεαρά άτομα εξαιτίας της ευαισθησίας τους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης καθώς και του κινδύνου πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία τους.

Η Johnson αναφέρει το εξής: «Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη επειδή είναι υποκειμενική. Σε περιπτώσεις παιδιών είναι ακόμη πιο απαιτητική, διότι ένα παιδί μπορεί να μην είναι σε θέση να επικοινωνήσει αποτελεσματικά ανάλογα με την ηλικία και την ακριβή αναγνώριση του πόνου».

Advertisment

Έτσι λοιπόν, η έρευνα πραγματοποιείται με σκοπό να εντοπιστούν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για τον χρόνιο πόνο στα παιδιά. Με την τελευταία μελέτη, η Johnson και η ομάδα της ίσως έχουν ανακαλύψει μία: τον Βελονισμό. Ο Βελονισμός είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και περιλαμβάνει τη διέγερση ορισμένων σημείων πίεσης στο σώμα συνήθως με την εισαγωγή λεπτών βελονών στο δέρμα.

Παρ’ όλο που ο Βελονισμός θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για τον χρόνιο πόνο στους ενήλικες, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το αν η διαδικασία αυτή μπορεί να ανακουφίσει εξίσου και τα παιδιά. «Στη μελέτη μας εξετάσαμε την επίδραση του Βελονισμού απευθείας στα παιδιά αντί να εξετάσουμε τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει από τους ενήλικες», τονίζει η Johnson. «Η εστίαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι τα παιδιά βιώνουν τον πόνο με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι ενήλικες».

Ο Βελονισμός μειώνει τον πόνο και βελτιώνει την ποιότητα ζωής

Η Johnson και οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν 55 παιδιά και εφήβους ηλικίας 7-20 ετών για τη μελέτη τους εκ των οποίων όλοι έπασχαν από χρόνιο πόνο. Κάθε συμμετέχων παρακολούθησε 8 συνεδρίες στις οποίες έλαβε μια εξατομικευμένη θεραπεία Βελονισμού, με την κάθε θεραπεία να έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά.

Χρησιμοποιώντας το Εργαλείο Αξιολόγησης Παιδιατρικού Πόνου (APPT), οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τον πόνο και το αίσθημα ναυτίας πριν και μετά από κάθε θεραπεία. Στο APPT ζητήθηκε από τους ασθενείς να εντοπίσουν τις περιοχές του πόνου μέσω ενός διαγράμματος με το περίγραμμα του σώματος και να περιγράψουν την ένταση του πόνου κυκλώνοντας λέξεις όπως «καθόλου πόνος» και «ο πιο δυνατός πόνος».

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντική μείωση του πόνου σε όλη τη διάρκεια των 8 συνεδρίων και από την αρχή μέχρι το τέλος κάθε ατομικής συνεδρίας με μεγαλύτερη μείωση του πόνου από εκείνη που αναφέρθηκε στις προηγούμενες συνεδρίες.
Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της Καταγραφής της Ποιότητας Ζωής των παιδιών και των εφήβων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση στη γενικότερη υγεία τους και μείωση των κοινωνικών, συναισθηματικών και εκπαιδευτικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι ο Βελονισμός αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τα παιδιά με χρόνιο πόνο. Η Johnson προσθέτει: «Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο Βελονισμός μπορεί να έχει ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία των παιδιών που βιώνουν τις οδυνηρές επιπτώσεις του χρόνιου πόνου. Όπως όλοι οι ευσυνείδητοι γιατροί, θέλουμε να μειώσουμε την ταλαιπωρία των παιδιών και ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να καταφέρουμε να προσφέρουμε περισσότερα σε αυτά τα παιδιά».

[toggle title="Πηγές"]

nccih.nih.gov/health/acupuncture/introduction

www.rush.edu/news

online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/act.2015.29022.ajo

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση