, , ,

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Οι Έλληνες φοβούνται τη νόσο, αλλά δεν κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις

Η 4η Φεβρουαρίου κάθε έτους καθιερώθηκε το 2000 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Στόχος της ήταν η ενημέρωση του κοινού και ο καλύτερος

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Οι Έλληνες φοβούνται τη νόσο, αλλά δεν κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις

Η 4η Φεβρουαρίου κάθε έτους καθιερώθηκε το 2000 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Στόχος της ήταν η ενημέρωση του κοινού και ο καλύτερος συντονισμός της παγκόσμιας προσπάθειας για έλεγχο του καρκίνου. Είκοσι χρόνια αργότερα, πολλά έχουν αλλάξει στον τρόπο πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει χτίσει ένα ολοένα και αυξανόμενο σώμα στοιχείων σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου. Το 2015, Ο Διεθνής Φορέας για την Έρευνα στον Καρκίνο δημοσίευσε πειστικά στοιχεία που μαρτυρούν τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και στον καρκίνο. Ένα χρόνο αργότερα, ο ίδιος φορέας συνέδεσε την παχυσαρκία με 8 νέους τύπους καρκίνου.

Advertisment

Από το 2003 επίσης και μετά άρχισαν να θέτονται σοβαρές βάσεις για τη μείωση της χρήσης καπνού και τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών είναι συντονισμένες προς αυτή την κατεύθυνση. Η επιστημονική κοινότητα αποκτά όλο και περισσότερες γνώσεις, κάτι που την βοηθά να δημιουργήσει νέες πιο αποτελεσματικές θεραπείες και να δώσει καλύτερες συμβουλές και εξετάσεις πρόληψης• το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται διαρκώς οι άνθρωποι που καταφέρνουν να βγουν νικητές από τη μάχη με τον καρκίνο. Σύμφωνα με τον Άτλαντα του Καρκίνου, το 2018 περισσότερα από 43 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν φθάσει ή ξεπεράσει το ορόσημο της 5ετούς επιβίωσης από τη διάγνωση του καρκίνου, που σηματοδοτεί την ίαση.

Οι Έλληνες φοβούνται τον καρκίνο, αλλά δεν δρουν αποτελεσματικά για να τον αποφύγουν

Παρά όμως τις προόδους της επιστήμης, οι Έλληνες δεν φαίνεται να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τους τρόπους πρόληψης και δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. Επίσης, το ίδιο το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα ως προς τα μηχανήματα εξέτασης, τις εξετάσεις και τα φάρμακα.
Σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνα από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), οι μισοί Έλληνες (54%) ανησυχούν για τον καρκίνο, 9 στους 10 μάλιστα γνωρίζουν άτομα που πάσχουν από καρκίνο και οι περισσότεροι είναι ενημερωμένοι για τους παράγοντες κινδύνους, όμως δεν φαίνεται να δρουν προληπτικά.

Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι κάτοικοι του εξωτερικού αντιλαμβάνονται το παθητικό κάπνισμα ως σοβαρό παράγοντα κινδύνου, αλλά στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει γίνεται αντιληπτό ακόμα με τον ίδιο τρόπο. Τέλος, οι Έλληνες πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση να οργανώσει καλύτερες υπηρεσίες υγείας, να διευκολύνει την πρόσβαση σε αυτές, να προσφέρει κονδύλια για έρευνες και φυσικά να μειώσει το ακριβό κόστος θεραπείας και αποκατάστασης.

Advertisment

[toggle title="Πηγές"]

www.uicc.org/news/20-years-progress-marking-20th-anniversary-world-cancer-day

www.iatropedia.gr/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση