,

Η έκθεση σε φυτοφάρμακα συνδέεται με κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων

Οι άνδρες που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων στην εργασία τους είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα.

Η έκθεση σε φυτοφάρμακα συνδέεται με κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων

Οι άνδρες που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων στην εργασία τους είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

Τα ευρήματα δίνουν έμφαση στη σημασία της χρήσης προστατευτικού εξοπλισμού όταν χειριζόμαστε φυτοφάρμακα στην εργασία και την συμπερίληψή της εργασίας αυτής στο ιατρικό ιστορικό, σύμφωνα με την Dr. Beatriz L. Rodriguez, συντάκτρια της έρευνας και καθηγήτρια γηριατρικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα.

Advertisment

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 8.000 Αμερικανο-Ιάπωνες άνδρες που ήταν μέρος μιας μακροχρόνιας μελέτης για την καρδιακή υγεία που διεξαγόταν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 μέχρι το 1999. Οι ερευνητές αξιολόγησαν και μέτρησαν την έκθεσή τους στα φυτοφάρμακα.

Συγκριτικά με τους άνδρες, των οποίων η εργασία δεν περιελάμβανε φυτοφάρμακα, οι άνδρες με υψηλά επίπεδα έκθεσης είχαν σχεδόν 45% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου στα πρώτα 10 χρόνια.

Η επίδραση μειωνόταν μετά από 10 χρόνια. Μετά από 34 χρόνια, η σύνδεση ανάμεσα στην έκθεση σε φυτοφάρμακα στην εργασία και οι καρδιαγγειακές ασθένειες (και το εγκεφαλικό επεισόδιο) δεν συνδέονταν πια με στατιστικά σημαντική σχέση.

Advertisment

Αυτό μάλλον οφειλόταν στο γεγονός ότι άλλοι παράγοντες που συνδέονταν με τη γήρανση έγιναν σημαντικότερη, καλύπτοντας την πιθανή σχέση των φυτοφαρμάκων και των καρδιαγγειακών ασθενειών αργότερα στη ζωή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association. Η έρευνα όμως διεξήχθη μόνο με άνδρες Ιαπωνικής καταγωγής, και τα αποτελέσματα δεν γνωρίζουμε αν ισχύουν για γυναίκες ή άλλες φυλές, αν και παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκε στην Ταϊβάν για υψηλή έκθεση σε φυτοφάρμακα στη μέση ηλικία.

Πρότερες έρευνες έχουν βρει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να ανταποκρίνονται διαφορετικά στην έκθεση σε φυτοφάρμακα. Μία τάξη φυτοφαρμάκων είναι πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες, αλλά όχι για τους άνδρες, και άλλα φυτοφάρμακα μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τους άνδρες, αλλά όχι για τις γυναίκες. Οι ορμόνες μπορεί επίσης να παίζουν έναν ρόλο στην επίδραση αυτή καθώς και στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγές:

www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190925075739.htm

www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.119.012569

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση