Ψυχο-λογικά Μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα

Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας, αν ξέραμε τα μυστικά της. Αν μπορούσαμε να κατανοήσουμε τα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης ώστε να καταφέρουμε

Ψυχο-λογικά Μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα

Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας, αν ξέραμε τα μυστικά της. Αν μπορούσαμε να κατανοήσουμε τα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης ώστε να καταφέρουμε να αντλήσουμε την ευτυχία που μας αξίζει από την καθημερινότητά μας. Συζητάμε με τους φίλους μας και τους κάνουμε ερωτήσεις:

– Γιατί ενώ τα έχω όλα, δεν χαμογελάω;

Advertisment

– Γιατί ενώ εγώ τους φροντίζω όλους, εμένα δε με φροντίζει κανένας;

– Πώς μπορώ να αγαπήσω τον εαυτό μου; (στην πράξη)

– Γιατί δεν μπορώ να βρω μια σχέση;

Advertisment

– Οι γονείς μου με εκνευρίζουν απίστευτα. Πότε θα καταλάβουν ότι μεγάλωσα πια;

– Γιατί δε γίνονται σχέσεις οι έρωτές μου;

Μπερδεμένοι και εκείνοι στα δικά τους τα γρανάζια, δυσκολεύονται να μας δώσουν τις απαντήσεις που ψάχνουμε. Κι όμως, τώρα υπάρχει ένα βιβλίο που απαντάει σε απλά ελληνικά, σε όλα αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά ακόμα.

Ο best selling συγγραφέας, και συντάκτης της Εναλλακτικής Δράσης, Δημήτρης Φλαμούρης, επιστρέφει με το δεύτερο βιβλίο του μετά τις Ψυχο-λογικές Σχέσεις (ήδη στην 9η έκδοση), και δίνει σταράτες απαντήσεις σε όλα όσα μας απασχολούν. Ο μαθηματικός και πρώην χρηματιστής, που ασχολήθηκε με την ψυχολογία, αποκαλύπτει με απλό καθημερινό τρόπο μέσα από μικρές αυτοτελείς ιστορίες τα ψυχο-λογικά μυστικά της ζωής. Οι απαντήσεις πολλές φορές πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα και εκπλήσσουν.

Ψυχο-λογικά Μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα Ψυχο-λογικά Μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα

Αν τα έχεις όλα και δε χαμογελάς, τότε ίσως να φταίει ότι από πολύ μικρός δεν έχεις μάθει να χαμογελάς. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τη ζωή σου. Ποτέ δε θα χαμογελάσεις. Χρειάζεται να μάθεις τον εαυτό σου. Τότε όλα μπορούν να αλλάξουν.

Αν φροντίζεις όλους τους ανθρώπους και εσένα δε σε φροντίζει κανείς, τότε μπορεί να μην είναι όλοι οι άλλοι αχάριστοι. Ίσως να μην αντέχεις να σε φροντίζουν, όσο πολύ και αν λες ότι το θέλεις. Αν δε σε φρόντισαν όταν ήσουν μικρός, τότε πολύ δύσκολα να δεχτείς φροντίδα όταν μεγαλώσεις, μέχρι να το συνειδητοποιήσεις και να το επιτρέψεις.

Δεν γίνεται να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Σταμάτα να το προσπαθείς. Αν σε εκνευρίζει ο εαυτός σου και μιλάς αυτοεπικριτικά, τότε το να προσπαθείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου είναι χαμένος κόπος. Εστίασε τις δυνάμεις σου στο να καταφέρεις να τον κατανοήσεις. Αν το κάνεις, ίσως να καταφέρεις να δεις πως δεν είσαι κακός. Είσαι πονεμένος. Έχεις ταλαιπωρηθεί κι εσύ. Μόλις το καταλάβεις αυτό, τότε θα είσαι έτοιμος να σε αγαπήσεις. Ή τουλάχιστον, πιο έτοιμος.

Αν σε εκνευρίζουν οι γονείς σου και σου φέρονται σαν να είσαι παιδί, τότε η λύση ίσως να μην είναι να αλλάξουν εκείνοι συμπεριφορά. Ο λόγος που σε εκνευρίζουν τόσο πολύ είναι ότι κάπου μέσα σου νιώθεις κι εσύ σαν παιδί. Άλλαξε το πώς βλέπεις τον εαυτό σου και θα δεις πόσο διαφορετικές θα γίνουν οι ισορροπίες μέσα στις σχέσεις σου.

Αν διαρκώς επιλέγεις ερωτικούς συντρόφους με τους οποίους τελικά δεν προχωράει σε σχέση ο έρωτάς σου, τότε ίσως αυτό που φταίει είναι ότι τους ερωτεύεσαι.

Ερωτευόμαστε κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες δεν είναι οι συνθήκες στις οποίες ευδοκιμεί μια όμορφη και ισότιμη σχέση. Αν θέλεις να κάνεις μια σχέση με αμοιβαίο σεβασμό, φροντίδα, επικοινωνία και φροντίδα, τότε ίσως ο έρωτας να μην είναι το καταλληλότερο κριτήριο επιλογής συντρόφου.

Το βιβλίο διαπραγματεύεται και θέματα ταμπού, όπως οι σχέσεις γονέων και μικρών παιδιών. Αποκαλύπτει μια πραγματικότητα που όλοι βιώνουν αλλά για την οποία δε μιλάει κανείς. Ότι είναι διαφορετικό να αγαπάμε τα παιδιά μας και διαφορετικό να αγαπάμε την ανατροφή τους. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι γονέας. Και είναι οκ που είναι δύσκολο.

Τα θέματα δεν εξαντλούνται εδώ. Απλή γραφή, ανατρεπτική θεματολογία και ψυχολογικό βάθος. Η καλύτερη παρέα για ένα διαφορετικό 2020. Και όχι μόνο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση