,

Εσείς τι ηγέτης θα επιθυμούσατε να γίνετε;

Βρίσκεστε στα γραφεία μιας εταιρείας. Παρατηρείτε με προσοχή τους υπαλλήλους: Νευρικοί, περιφέρονται δεξιά και αριστερά σαν να έχασαν τον στόχο τους ή σαν να

Εσείς τι ηγέτης θα επιθυμούσατε να γίνετε;

Βρίσκεστε στα γραφεία μιας εταιρείας. Παρατηρείτε με προσοχή τους υπαλλήλους: Νευρικοί, περιφέρονται δεξιά και αριστερά σαν να έχασαν τον στόχο τους ή σαν να τον αγνοούσαν εξαρχής. Ο προϊστάμενος εμφανίζεται στον χώρο και όλοι στέκονται ακίνητοι. Εκείνος φωνάζει, χειρονομεί αδιάκοπα, επικρίνοντας το προσωπικό και εκτοξεύοντας ένα σωρό προσβολές προς το μέρος τους.

Κάποιοι σκύβουν ντροπιασμένοι το κεφάλι, άλλοι μεταθέτουν την ευθύνη στον διπλανό τους και ορισμένοι προγραμματίζουν ήδη να αφιερώσουν το επόμενο σαββατοκύριακο τους στην αναζήτηση νέας δουλειάς.

Advertisment

Η παραπάνω εικόνα θα μπορούσε άραγε να αντιστοιχεί στην εικόνα μια επιτυχημένης επιχείρησης; Είναι δυνατόν ένα αγχωμένο προσωπικό και ένας ανικανοποίητος, απόλυτο έρμαιο των συναισθημάτων του, επικεφαλής να θέσουν τα θεμέλια της επαγγελματικής ευτυχίας;

Και τώρα σκεφτείτε: Tι ηγέτης θα επιθυμούσατε ο ίδιος να γίνετε;

Θέλετε υπαλλήλους που ξυπνούν ανόρεκτα για το γραφείο και βλέπουν τη δουλειά ως μια αγγαρεία που απλώς τους εξασφαλίζει την επιβίωση; Ή ονειρεύεστε να διοικείτε ανθρώπους με εσωτερικά κίνητρα και αμείωτο ενθουσιασμό; Ποια μέθοδος διοίκησης πιστεύετε πως θα σας εξασφάλιζε την μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας;

Στο βιβλίο Grow – Ιστορίες Management & Ηγεσίας, ένα συλλογικό έργο, 60 άνθρωποι που καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις ευθύνης μοιράζονται με τους αναγνώστες τις προσωπικές τους εμπειρίες. Κοινή συνισταμένη των απόψεων τους; Πως η απάντηση σε κάθε ερώτηση είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και όχι η αύξηση του κέρδους. Ο άνθρωπος θα φέρει την καλή φήμη και συνεπώς τα μετέπειτα κέρδη της επιχείρησης. Αναλογιστείτε τώρα τις στιγμές της δικής σας επαγγελματικής πορείας.

Advertisment

Αν κοιτάξετε πίσω, ποιες αναμνήσεις θα λέγατε πως εδραιώθηκαν εντονότερα στη μνήμη σας;

Αναμφισβήτητα όσες συνδέθηκαν με άτομα. Μια ανατρεπτική ιδέα που η ομάδα με επιμονή και συλλογικό κόπο κατάφερε να τη δει να υλοποιείται, μια σημαντική νίκη που σκόρπισε τον ενθουσιασμό και σφυρηλάτησε την αυτοπεποίθηση της εταιρείας ή ακόμη και μια αποτυχία που ενίσχυσε την ομοψυχία και μετατράπηκε σε πολύτιμο εφόδιο για το μέλλον.

Ποια είναι όμως κάποια από τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου ηγέτη;

Επενδύει στις ανθρώπινες επαφές. Ξέρει πως οι άνθρωποι θα τον ακολουθήσουν, μονάχα αν και εκείνος τους ακολουθεί. Δεν αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους του ως αναλώσιμα προϊόντα αλλά αντίθετα ενισχύει τις διαπροσωπικές σχέσεις μαζί τους. Τους καλωσορίζει με ενθουσιασμό κάθε πρωί, ενδιαφέρεται για τις ανησυχίες τους, τους παρέχει ασφάλεια αλλά και χώρο να εκφραστούν ελεύθερα.

Έχει ένα μοναδικό όραμα. Πιστεύει σε μια ανώτερη αποστολή, σε εκείνο το ξεχωριστό λιθαράκι που μπορεί να προσφέρει στον κόσμο. Το όραμά του το μοιράζεται με τους υπαλλήλους τους, εμφυσώντας τους την αίσθηση της κοινής αποστολής, δίνοντάς τους ένα στόχο που τους κινητοποιεί και αυξάνει τις αποδόσεις τους.

Διαθέτει συναισθηματική νοημοσύνη. Δε γίνεται εύκολα έρμαιο των παρορμήσεών του. Ελέγχει τον εαυτό του, δείχνει ευαισθησία και καλοσύνη στα άτομα που τον περιβάλλουν και προσαρμόζει το ύφος του λόγου του στον συνομιλητή του. Φροντίζει να επιβραβεύει τους υπαλλήλους για τα επιτεύγματα τους και αν χρειαστεί να προβεί σε μια κριτική αυτή γίνεται με τρόπο εποικοδομητικό και προσεκτικό.

Ο εμπνευσμένος ηγέτης γνωρίζει πως δεν τα ξέρει όλα. Ακούει και μαθαίνει από τα λάθη του. Μάλιστα με γενναιότητα παραδέχεται τα σφάλματα του όταν τα εντοπίζει και ζητά τη γνώμη του προσωπικού για πολλές από τις κινήσεις της εταιρείας.

Είναι προσηλωμένος στους στόχους του αλλά και πρόθυμος να προσαρμοστεί στις προκλήσεις μια εποχής τεχνολογικά ανατρεπτικής. Βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά, έτοιμος να αναθεωρήσει και να ανακατευθύνει το πλοίο σε ακτές συναρπαστικές και πρωτόγνωρες. Αποδεικνύεται ένας αιώνιος μαθητής, εκπαιδεύεται σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία σε νέες δεξιότητες και μοιράζεται με ενθουσιασμό τις καινούριες γνώσεις του με το προσωπικό του.

Αποτελεί πρότυπο ηθικής και συνέπειας. O λόγος του είναι πάντα έγκυρος και η ηθική του αδιαπραγμάτευτη. Συμπεριφέρεται με δικαιοσύνη στους υπαλλήλους του και εργάζεται με την ίδια συνέπεια και προσήλωση που απαιτεί και από τους γύρω του.

Εσείς τι ηγέτης θα επιθυμούσατε να γίνετε;

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα πολύτιμο ανάγνωσμα, αφού περιέχει στις σελίδες του εκείνες της ιστορίες Management και Ηγεσίας που όλοι θα θέλαμε να ακούσουμε, προκειμένου να διδαχθούμε από ανθρώπους που με το ταλέντο, το ήθος και το μοναδικό τους όραμα κατάφεραν να ξεχωρίσουν στον χώρο τους. Καθώς ζούμε σε μια εποχή που συνεχώς καλούμαστε να προσαρμοζόμαστε σε νέες συνθήκες, αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο να είμαστε σε εγρήγορση, εμπλουτίζοντας τις στρατηγικές μας.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι να επιμένουμε στην επένδυση στους ανθρώπους, ενθαρρύνοντας τους να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Το κοινωνικό ενδιαφέρον προσδίδει στη ζωή ένα συλλογικό νόημα και μόνο το συνεργατικό άτομο οδηγείται στην επίτευξη της αποστολής του. Κάποιοι λένε πως είμαστε οι ιστορίες που οι άλλοι διηγούνται για εμάς. Διαβάστε το και σκεφτείτε ποια ιστορία θα θέλατε να αφήσετε πίσω σας. Και έπειτα αναλόγως αποφασίστε και ποιος ηγέτης επιθυμείτε να γίνετε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση