3 βήματα για να παίρνουμε πιο εύκολα αποφάσεις όταν έχουμε «κολλήσει»

Από τη μία, θα λέγαμε ότι η αναποφασιστικότητα πηγάζει από πολλές ανασφάλειες. Όμως, στη ρίζα του προβλήματος μπορεί να βρίσκονται οι ατελείωτες επιλογές. Η

Πώς να ξεπεράσουμε την αποφασιστικότητα και να προχωρήσουμε μπροστά

Από τη μία, θα λέγαμε ότι η αναποφασιστικότητα πηγάζει από πολλές ανασφάλειες. Όμως, στη ρίζα του προβλήματος μπορεί να βρίσκονται οι ατελείωτες επιλογές. Η ψυχή είναι η εσωτερική πυξίδα μας, η αίσθηση εσωτερικής καθοδήγησης και η διαίσθηση είναι το κύριο όπλο της.

Όταν προσπαθούμε να αποφασίσουμε με ποιον να βγούμε ραντεβού, αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από μια σχέση, ποιο πεδίο καριέρας να ακολουθήσουμε ή πού να ζήσουμε, μπορεί να κολλήσουμε στα σταυροδρόμια για πολύ καιρό και στο τέλος να παραμείνουμε αναποφάσιστοι• ακόμα χειρότερα, να μας προλάβουν οι συνθήκες κι εμείς να χάσουμε κάθε ίχνος επιλογής.

Advertisment

Γιατί είμαστε αναποφάσιστοι;

Όταν είμαστε αποφασιστικοί, καταφέρνουμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας είμαστε ανοιχτοί στην πιθανότητα της επιτυχίας. Όταν είμαστε ξεκάθαροι για το τι θέλουμε και το εκφράζουμε, μπορούμε να βιώσουμε τη ζωή και όχι απλά να μένουμε παρατηρητές. Για να ξεφύγουμε από το φόβο της επιλογής, αντί να σκεφτόμαστε συνέχεια, υπάρχει κι άλλος τρόπος.

Η δύναμη της διαίσθησης

Όταν δεν γνωρίζουμε πώς να αποφασίσουμε, συχνά στρεφόμαστε σε άλλους ανθρώπους που μας βοηθούν να πάρουμε αποφάσεις. Αγνοούμε την δεξιότητα της διαίσθησης. Πώς μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε και να την χρησιμοποιήσουμε; Ένας τρόπος να το κάνουμε είναι μέσω της ενσυνειδητότητας και του διαλογισμού• αυτό μας επιτρέπει να αναζητήσουμε όλα όσα ανακινούνται μέσα μας αλλά δεν τα φέρνουμε στην επιφάνεια. Ένας λόγος που επίσης «κοιμίζει» τη διαίσθησή μας είναι η υπερανάλυση.

Η διαίσθηση όμως ορισμένες φορές έχει πρόσβαση σε πληροφορίες πέρα από το χρόνο και το χώρο, πληροφορίες που δεν συλλαμβάνει ο συνειδητός νους. Αυτές θα φανούν χρήσιμες στη λήψη αποφάσεων. Ίσως πήρες κακές αποφάσεις στο παρελθόν και πλέον δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας πια. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να θυμηθείτε σε μια ψυχική κατάσταση βρισκόσασταν τότε ή ποια πρόθεση είχατε πριν πάρετε την απόφαση.

Advertisment

Μην ανησυχείτε για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι

Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να βρείτε ποιανού η άποψη επηρεάζει την αναποφασιστικότητά σας. Η καρδιά σας γνωρίζει τι θέλετε, αλλά συχνά κολλάτε, όταν ο υποσυνείδητος νους σας νοιάζεται για το τι θα πει η θεία σας ή ο φίλος σας. Χρειάζεται να ξεχωρίσετε τη δική σας ταυτότητα από το τι σκέφτονται οι άλλοι.

Σκεφτείτε όλες τις φορές που πετύχατε

Μπορείτε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τις φορές που απλά βουτήξατε και το αποτέλεσμα ήταν επιτυχές. Μπορείτε επίσης να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τις φορές που ακολουθήσατε τη διαίσθησή σας και καταλήξατε να μάθετε ένα πολύτιμο μάθημα.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Στεφανία Βαρούχου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς ζητάει «συγγνώμη» ένας ναρκισσιστής
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Τι μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος όταν ζηλεύει;
Πριν γίνουμε κάτι ξένο από αυτό που πραγματικά είμαστε, ας έρθουμε κοντά σε αυτά που πραγματικά βιώνουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση