,

Το Solar Orbiter ξεκίνησε το ταξίδι εξερεύνησης του Ήλιου– Έλληνας αστροφυσικός στην επιστημονική ομάδα

Το σκάφος Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ξεκίνησε με επιτυχία το ταξίδι του από τη Γη στον Ήλιο. Στόχος του να εξερευνήσει

Το Solar Orbiter ξεκίνησε το ταξίδι εξερεύνησης του Ήλιου– Έλληνας αστροφυσικός στην επιστημονική ομάδα

Το σκάφος Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ξεκίνησε με επιτυχία το ταξίδι του από τη Γη στον Ήλιο. Στόχος του να εξερευνήσει και να μας στείλει αποκαλυπτικές φωτογραφίες των πολικών περιοχών του άστρου μας, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία της επιστήμης.

Εκτός από την μελέτη των πόλων, το Solar Orbiter θα μελετήσει την ατμόσφαιρα του Ήλιου (το στέμμα δηλαδή), τον ηλιακό δίσκο, τον ηλιακό άνεμο, τα ηλιακά μαγνητικά πεδία, αλλά φυσικά και την σχέση που αναπτύσσουν ο πλανήτης μας και ο ήλιος.

Advertisment

Η εκτόξευση έγινε μόλις τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) με τη βοήθεια του αμερικάνικου πυραύλου Atlas V από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια αποστολή με αντικείμενο έρευνας τον Ήλιο• το σκάφος Parker Solar Probe στάλθηκε από τη NASA πριν από περίπου ενάμισι χρόνο και βρίσκεται ήδη σε τροχιά γύρω από το άστρο μας.

Το Solar Orbiter έχει βάρος 1.800 κιλών και η κατασκευή του κόστισε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται να φτάσει στην ασφαλή απόσταση των 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Περιέχει δέκα επιστημονικά όργανα και κάμερες και είναι ικανό να μας στείλει τις πρώτες εικόνες των πόλων του Ήλιου. Εκτός από το εντυπωσιακό κομμάτι της αποστολής, οι εικόνες αυτές θα βοηθήσουν τους ειδικούς να αποκτήσουν περισσότερη γνώση για το μαγνητικό πεδίο του άστρου και έτσι να μπορέσουν να είναι πιο ακριβείς στην πρόγνωση του διαστημικού καιρού.

Αυτό σημαίνει ότι σε λίγο καιρό θα μπορέσουν οι επιστήμονες να προβλέπουν ίσως τις ηλιακές καταιγίδες οι οποίες στέλνουν απροειδοποίητα τεράστιες ποσότητες φωτισμένων σωματιδίων στη Γη, κάτι που επηρεάζει τους δορυφόρους, τα ηλεκτρικά δίκτυα του πλανήτη μας και τα GPS.

Advertisment

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Γιάννης Ζουγανέλης, Έλληνας επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) βρίσκεται στην ομάδα επιστημονικών υπευθύνων του Solar Orbiter και συντονίζει όλους τους Ευρωπαίου και Αμερικάνους επιστήμονες και μηχανικούς που εργάζονται για την επιτυχία αυτής της αποστολής. Επίσης είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και προγραμματισμό όλων των παρατηρήσεων στη συνολική διάρκεια της αποστολής και για τις συντονισμένες παρατηρήσεις με άλλες μεγάλες αποστολές.

[toggle title="Πηγές"]

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση