Σπιρουλίνα: 7 οφέλη του πολύτιμου φυσικού συμπληρώματος

Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται κυανοβακτήριο. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινογαλάζιου χρώματος και θεωρείται υπερτροφή. Αυτό το είδος φυκιού

Σπιρουλίνα: 7 οφέλη του πολύτιμου φυσικού συμπληρώματος

Η σπιρουλίνα είναι ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται κυανοβακτήριο. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινογαλάζιου χρώματος και θεωρείται υπερτροφή. Αυτό το είδος φυκιού είναι εφοδιασμένο με πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά στοιχεία και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα εδώ και χρόνια.

Τα οφέλη που μας προσφέρει η σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα στην αρχή είχε προσδιοριστεί ως φυτό, αλλά τα τελευταία χρόνια θεωρείται περισσότερο βακτήριο. Υπάρχουν πολλά είδη, αλλά τα τρία από αυτά είναι τα πιο μελετημένα ως θρεπτικά συμπληρώματα: τα Spirulina platensis (Arthrospira platensis), Spirulina maxima (Arthrospira maxima) και Spirulina fusiformis (Arthrospira fusiformis).

Advertisment

Είναι εφοδιασμένη με βιταμίνες και μέταλλα

Τι κάνει λοιπόν τη σπιρουλίνα τόσο σπουδαία διατροφικά; Περιέχει: 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 11% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Β1, 15% βιταμίνης Β2, 4% σε βιταμίνη Β3, 21% χαλκός και 11% σίδηρο. Εκτός από αυτά, περιέχονται σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και μαγγανίου.

Αποτελεί καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Η σπιρουλίνα θεωρείται επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης – αποτελείται από 55 έως και 70% πρωτεΐνη. Γι’ αυτό μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από τους vegan ως συμπλήρωμα σιδήρου και βιταμίνης Β12.

Διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Εκτός από την μεγάλη ποικιλία θρεπτικών στοιχείων, η σπιρουλίνα έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο τείνει να βλάπτει τα κύτταρά μας.

Advertisment

Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς

Η σπιρουλίνα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση των υγιών επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης και ενισχύει τα επίπεδα της «καλής». Αυτό έχει αποδειχθεί και από έρευνα κατά την οποία οι συμμετέχοντες λάμβαναν επί 12 εβδομάδες συμπλήρωμα σπιρουλίνας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η επίδραση οφείλεται στη θετική επίδραση της παραγωγής νιτρικού οξέος από το σώμα.

Ενισχύει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα

Τουλάχιστον αυτό έχει δείξει μια μικρή έρευνα με 25 ασθενείς που είχαν διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση 2 γραμμαρίων σπιρουλίνας καθημερινά επηρέαζε θετικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, εδώ απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας

Τα οφέλη της σπιρουλίνας εκτείνονται έως και την εποχιακή αλλεργία. Έρευνες έχουν δείξει ότι το συμπλήρωμα σπιρουλίνας μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή κυτοκινών, που παίζουν έναν ρόλο στην ανοσολογική απόκριση και στην αντιφλεγμονώδη διαδικασία.

Συμβάλει στη μυϊκή δύναμη

Η σπιρουλίνα έχει επίσης μελετηθεί σε σχέση με ηλικιωμένους ασθενείς για την ικανότητά της να ενισχύει τη δύναμη και κυρίως τη μυϊκή. Το όφελος αυτό μπορεί να εμφανίζεται και σε αθλητές, όμως ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πηγές

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15857205-effects-of-a-spirulina-based-dietary-supplement-on-cytokine-production-from-allergic-rhinitis-patients/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18343939

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24691130

https://examine.com/supplements/spirulina/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση