7 τροφές που περιέχουν περισσότερο αλάτι απ’ όσο νομίζουμε

Δεν είναι καινούρια πληροφορία· καταναλώνουμε περισσότερο νάτριο απ’ όσο πιστεύουμε.

7 τροφές που περιέχουν περισσότερο αλάτι απ’ όσο νομίζουμε

Δεν είναι καινούρια πληροφορία· καταναλώνουμε περισσότερο νάτριο απ’ όσο πιστεύουμε. Έρευνα λέει μάλιστα ότι οι 9 στους 10 Αμερικάνους καταναλώνουν ημερησίως διπλάσια ποσότητα από όσο χρειάζεται. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κατάχρησης οφείλεται στις κρυφές πηγές αλατιού. Και πάνω από το μισό νάτριο προέρχεται από τρόφιμα που βρίσκουμε στα καταστήματα. Γι’ αυτό χρειάζεται να ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε.

7 τροφές που περιέχουν περισσότερο αλάτι απ’ όσο νομίζουμε

Τυρί cottage

Ναι, είναι από τα υγιεινότερα είδη τυριού που θα μπορούσαμε να βρούμε στην αγορά. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει αλάτι. Ακόμα κι αυτό που έχει χαμηλά λιπαρά, μπορεί να περιέχει σχεδόν 400 mg νατρίου το μισό ποτήρι. Για μια πιο υγιεινή εναλλακτική, επιλέξτε το γιαούρτι.

Advertisment

Ενεργειακά ποτά

Ακόμα και μετά από μια έντονη προπόνηση στο γυμναστήριο, μάλλον δεν τα χρειάζεστε. Αυτά τα ροφήματα έχουν δημιουργηθεί για αθλητές που προπονούνται σε υψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το νερό, το νερό καρύδας ή ένας φρέσκος χυμός είναι καλύτερη επιλογή.

Χορτοφαγικά μπέργκερ

Είναι δημοφιλές επειδή θεωρείται και εξαιρετικά υγιεινό, όμως δυστυχώς αυτό που δεν γνωρίζουμε όλοι είναι ότι περιέχει υψηλές ποσότητες νατρίου. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει για να βελτιώσει τη γεύση και την υφή.

Τυρί

Το κόβουμε στη σαλάτα, στο φαγητό, στα τοστ, παντού. Δυστυχώς όμως, το αλάτι είναι ένα από τα βασικά συστατικά του. Απομακρύνει τα κακά βακτήρια, ελέγχει την υγρασία, δρα ως συντηρητικό και βελτιώνει την υφή και τη γεύση. Κάποια είδη είναι πιο αλμυρά, όπως η φέτα και άλλα περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες, όπως η φρέσκια μοτσαρέλα.

Advertisment

Σάλτσες

Τα κλασικά συστατικά της σάλτσας για μακαρόνια ακούγονται πολύ υγιεινά – ντομάτες, κρεμμύδια, πιπεριές, σκόρδο και μπαχαρικά. Αλλά οι περισσότερες έτοιμες σάλτσες στα ράφια του σούπερ μάρκετ περιέχουν αρκετές ποσότητες νατρίου. Αναζητήστε αυτές που αναγράφουν ότι περιέχουν τις μικρότερες, αν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε τη δική σας.

Ψωμί

Μαγιά, αλεύρι, ζάχαρη, λάδι και λίγο αλάτι είναι η μυστική συνταγή της γιαγιάς σας, αλλά όταν το ψωμί το προμηθεύεστε έτοιμο από τα καταστήματα, μπορείτε να βρείτε αλάτι σε διπλάσια, τριπλάσια, ακόμα και τετραπλάσια ποσότητα. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να περιορίσετε ακόμα περισσότερο τις ημερήσιες ποσότητες.

Δημητριακά

Ναι, ήδη γνωρίζουμε ότι τα παιδικά δημητριακά περιέχουν αλάτι και μάλιστα αρκετά. Όμως, ακόμα και αυτά που περιέχουν στο όνομά τους λέξεις όπως «ολικής αλέσεως», «φυσικά» ή «πλούσια σε φυτικές ίνες» δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να μένουμε εντός ορίων στην ημερήσια κατανάλωσή τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση