,

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν την πρώτη εξωγήινη πρωτεΐνη σε μετεωρίτη

Μια νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελεί το κλειδί για να μάθουμε αν υπάρχει ή θα μπορούσε να υπάρξει μορφή ζωής σε άλλο πλανήτη

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν την πρώτη εξωγήινη πρωτεΐνη σε μετεωρίτη

Μια νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελεί το κλειδί για να μάθουμε αν υπάρχει ή θα μπορούσε να υπάρξει μορφή ζωής σε άλλο πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Με τη χρήση μιας νέας τεχνικής ανάλυσης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν μια εξωγήινη πρωτεΐνη, «σφηνωμένη» μέσα σε έναν μετεωρίτη που έπεσε στη Γη πριν από 30 χρόνια.

Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, θα αποτελεί την πρώτη πρωτεΐνη που έχει ποτέ αναγνωριστεί ότι δεν προέρχεται από τον πλανήτη μας. «Αυτή η έρευνα αναφέρεται στην πρώτη πρωτεΐνη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ σε μετεωρίτη», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους. Η εργασία τους φυσικά μένει να επιβεβαιωθεί και να εξεταστεί από συναδέλφους τους, αλλά οι επιδράσεις που θα μπορούσε να έχει αυτό το εύρημα είναι ήδη αξιοσημείωτες.

Advertisment

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε εντοπίσει διάφορα σημαντικά ευρήματα στους μετεωρίτες που φτάνουν στον πλανήτη μας, στοιχεία που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ζωή κάπου αλλού. Για παράδειγμα έχει βρεθεί κυανίδιο, που θα μπορούσε να παίζει έναν ρόλο στη διαμόρφωση μορίων απαραίτητων για ζωή, ριβόζη, ένας τύπος σακχάρου που βρίσκουμε στο RNA και αμινοξέα, οργανικές ουσίες που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν πρωτεΐνες.

Οι ερευνητές όμως τώρα εξέτασαν ξανά τους μετεωρίτες που συλλέχθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι περισσότεροι βρίσκονται σε μουσεία. Με συντονιστή τον φυσικό Malcolm McGeoch, η ομάδα εστίασε την έρευνά της σε άλλα σημεία και στοιχεία.

Χρησιμοποιώντας φασμομετρία μάζας τελευταίας τεχνολογίας, βρήκαν αυτό που θεώρησαν ότι είναι πρωτεΐνη σε έναν μετεωρίτη που έχει ονομαστεί Acfer 086, που βρέθηκε στην Αλγερία το 1990.
Αν και δεν αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης εξωγήινων ζωντανών πλασμάτων, αυτή η ανακάλυψη δηλώνει με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα μπορούσε κάποιος άλλος πλανήτης να φιλοξενεί ή να εμφανίσει στο μέλλον κάποιο είδος ζωής. Υπάρχουν πολλές διεργασίες που μπορούν να παράγουν πρωτεΐνη, αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η ζωή δεν υπάρξει χωρίς αυτή.

Advertisment

Η πρωτεΐνη που ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές ήταν μικρή και αποτελείτο κυρίως από γλυκίνη και αμινοξέα. Επίσης, είχε οξυγόνο, λίθιο και άτομα σιδήρου στις άκρες του- μια διαρρύθμιση που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν σε αναλύσεις.

[toggle title="Πηγές"]

sciencealert.com/scientists-claim-to-have-found-the-first-known-extraterrestrial-protein-in-a-meteorite

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση