,

Εξέταση αίματος θα εντοπίζει τι προκαλεί τα προβλήματα μνήμης σε κάθε ασθενή

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιουργούν ένα ειδικό τεστ αίματος, το οποίο θα μας δίνει τη δυνατότητα να διακρίνουμε με εγκυρότητα αν τα προβλήματα

Εξέταση αίματος θα εντοπίζει τι προκαλεί τα προβλήματα μνήμης σε κάθε ασθενή

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιουργούν ένα ειδικό τεστ αίματος, το οποίο θα μας δίνει τη δυνατότητα να διακρίνουμε με εγκυρότητα αν τα προβλήματα μνήμης οφείλονται στη νόσο Αλτσχάιμερ, σε μετωποκροταφική άνοια ή σε κάτι πιο ήπιο, όπως σε γνωστική διαταραχή.

Το τεστ έχει ήδη δοκιμαστεί σε πάνω από 400 άτομα πιλοτικά, αλλά ακόμα βρίσκεται σε φάση συνεχών δοκιμών και διορθώσεων μέχρι να γίνει η τελική έγκριση. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, αν εγκριθεί σύντομα, θα είναι διαθέσιμο στους γιατρούς σε περίπου 5 χρόνια. Το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας της Αμερικής και οι δοκιμές μαζί τις δυνατότητες του τεστ δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine».

Advertisment

Στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό δημοσιεύτηκε και μια δεύτερη έρευνα, αυτή τη φορά σουηδική, η οποία δοκίμασε το τεστ σε 589 ανθρώπους και επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα των αμερικανών ερευνητών. Φαίνεται ότι η pTau181 είναι ο ισχυρότερος δείκτης πρόγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το τεστ θα αξιολογεί τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης του εγκεφάλου στο πλάσμα του αίματος, τη φωσφορυλιωμένη Ταυ 181 (pTau181). Στους υγιείς ανθρώπους τη βρίσκουμε σε επίπεδο 2,4 pg/ml, 1,9 έως 2,8 pg/ml στους ασθενείς με μετωποκροταφική άνοια (η δεύτερη συχνότερη μορφή άνοιας μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ), 3,7 pg/ml στα άτομα με ήπια γνωστική διαταραχή (πρόδρομη κατάσταση της άνοιας) και 8,4 pg/ml στους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ.

Μέχρι και σήμερα η διάγνωση του Αλτσχάιμερ γίνεται μέσω μέτρηση της πρωτεΐνης αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης Ταυ και αυτό γίνεται με εγκεφαλική απεικονιστική εξέταση ΡΕΤ ή μέσω λήψης εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσω παρακέντησης. Και οι δύο μέθοδοι είναι χρονοβόρες και δαπανηρές και η δεύτερη ιδιαίτερα επεμβατική. Γι’ αυτό και το νέο αιματολογικό τεστ θα είναι προτιμητέο σε κάθε περίπτωση, καθώς θα είναι οικονομικότερο και λιγότερο επεμβατικό.

Advertisment

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι 132 φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ βρίσκονται επίσης σε δοκιμαστική φάση, εκ των οποίων οι 28 είναι σε προχωρημένο στάδιο, συγκεκριμένα στη φάση 3.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση