Το Γαλλικό Ινστιτούτο προσφέρει δωρεάν μαθήματα και διαλέξεις ιστορίας και κινηματογράφου

Εν μέσω καραντίνας, ορισμένες μέρες μας φαίνονται δύσκολες και βαρετές. Γι’ αυτό και πολλά ιδρύματα, Πανεπιστήμια και ιστοσελίδες προσφέρουν το υλικό τους δωρεάν, ώστε

Το Γαλλικό Ινστιτούτο προσφέρει δωρεάν μαθήματα και διαλέξεις ιστορίας και κινηματογράφου

Εν μέσω καραντίνας, ορισμένες μέρες μας φαίνονται δύσκολες και βαρετές. Γι’ αυτό και πολλά ιδρύματα, Πανεπιστήμια και ιστοσελίδες προσφέρουν το υλικό τους δωρεάν, ώστε να μας παρακινήσουν να μένουμε σπίτι και να μορφωνόμαστε/ ψυχαγωγούμαστε κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.

Έτσι και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (IFG) μας προσφέρει δωρεάν για ακρόαση μια σημαντική συλλογή από το γαλλικό και γαλλόφωνο πολιτιστικό χώρο των τελευταίων 30 ετών. Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας του Ινστιτούτο μπορεί να επιλέξει ψηφιακά αρχεία από διάφορες θεματικές: Θέατρο, Κινηματογράφος, μεγάλοι συγγραφείς, Ιστορία, Οι Ελληνιστές, Ποίηση, Επιστήμες και άλλα. Σε αυτά περιλαμβάνονται διαλέξεις μεγάλων και σημαντικών προσωπικοτήτων όπως οι Κώστας Αξελός, Πιέρ Μπουρντιέ , Κάρολος Κουν, Ζακλίν ντε Ρομιγί, Ζακ Λακαριέρ, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Γαβράς, Πίτερ Μπρουκ κ.ά.

Η ψηφιοποίηση όλου αυτού του υλικού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 11 χρόνων μετά την ίδρυση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος το 1917. Οι διαλέξεις αυτές έλαβαν χώρα σε διάφορες περιόδους στο αμφιθέατρό του και πολλές από αυτές είχαν βιντεοσκοπηθεί (ακόμα και σε μαγνητοταινίες).

Για παράδειγμα, στη θεματική «Θέατρο» έχει κανείς την μοναδική ευκαιρία να ακούσει τον Κάρολου Κουν, τον ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, τον τον μέγα δάσκαλο της θεατρικής τέχνης Πίτερ Μπρουκ, καθώς και τον εμβληματικό στοχαστή του θεάτρου, Αντουάν Βιτέζ, ο οποίος μίλησε στο ελληνικό κοινό μαζί με τον Έλληνα συνεργάτη το και σκηνογράφο, Γιάννη Κόκκο, τον Απρίλιο του 1985. Παρακάτω δίνονται οι θεματικές από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε, τι περιέχουν και έναν σύνδεσμο για να εισέλθετε στον ιστότοπο.

– Για τη θεματική «Μάης του 68» με ομιλίες των Κώστα Αξελού και Pierre Bourdieu, πατήστε εδώ

– Για τη θεματική «Οι μεγάλοι συγγραφείς» με ομιλίες των Nathalie Sarraute, Léopold Senghor, Claude Simon, πατήστε εδώ

– Για τη θεματική «Θέατρο» με ομιλίες των Καρόλου Κουν, Antoine Vitez Γιάννη Κόκκου, Peter Brook, πατήστε εδώ

– Για τη θεματική «Κινηματογράφος» με ομιλίες των Θεόδωρου Αγγελόπουλου, Κώστα Γαβρά και Ροβήρου Μανθούλη, πατήστε εδώ

– Για τη θεματική «Ιστορία» με ομιλίες των Georges Duby, Marc Ferro και Philippe Lacoue Labarthe, πατήστε εδώ

– Για τη θεματική «Οι Ελληνιστές» με ομιλίες των Jacqueline de Romilly, Jacques Lacarriere, Jean-Pierre Vernant, πατήστε εδώ

– Για τη θεματική «Ποίηση» με ομιλίες των Yves Bonnefoy, Michel Tournier, Miriam Cendrars, πατήστε εδώ

– Για τη θεματική «Επιστήμες» με ομιλίες των Pierre-Gilles de Gennes, Hubert Reeves, Georges Charpak, πατήστε εδώ

– Για τη θεματική «Οι συγγραφείς» με ομιλίες των Άρη Φακίνου, Βασίλη Αλεξάκη και Amin Maalouf, πατήστε εδώ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε