Στην Ιαπωνία, από τα τέλη Μαρτίου έως και τις αρχές Μαΐου, διοργανώνεται το Hanami, ένα ατελείωτο πικ νικ κάτω από ανθισμένες κερασιές. Η παρατήρηση των παραμυθένιων δέντρων έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Οι αριστοκράτες της εποχής είχαν τη συνήθεια να γράφουν ποίηση και να τραγουδούν κάτω από ανθισμένα δέντρα.

Αποτελεί, λοιπόν, ένα έθιμο, μια παραδοσιακή γιορτή και συνήθεια. Μάλιστα, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας εκδίδει κάθε έτος ένα ειδικό δελτίο για την πορεία της ανθοφορίας, το οποίο και παρακολουθείται ευρέως από τους Ιάπωνες.

Είναι μια ιδιαίτερη χρονική περίοδος του χρόνου για τη χώρα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτισμικά· φίλοι και οικογένειες συναντιούνται, και για μια ολόκληρη γενιά αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για φωτογραφίες οι οποίες κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Hanami: Οι Ιάπωνες θαυμάζουν τις ανθισμένες κερασιές και καλωσορίζουν την άνοιξη

Αλλά φέτος, η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα σχέδια των Ιαπώνων. Όλα τα events και οι εκδηλώσεις ματαιώνονται και δεν θα υπάρξουν επισκέπτες και τουρίστες στις περιοχές αυτές. Ο Katsuhiro Miyamoto από το Πανεπιστήμιο Kansai τόνισε την οικονομική σημασία του hanami: «Η εποχή της ανθοφορίας των κερασιών έχει ισχυρές οικονομικές επιδράσεις κάθε χρόνο».

Υπολόγισε ότι περίπου 8.5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας από τον περσινό Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, αποφέροντας 650 δισεκατομμύρια yen στη χώρα.

Hanami: Οι Ιάπωνες θαυμάζουν τις ανθισμένες κερασιές και καλωσορίζουν την άνοιξη

Ο Seijiro Takeshita από το Πανεπιστήμιο του Shizuoka θέλησε με τη σειρά του να θυμίσει τη σημασία που έχει το έθιμο στην ψυχολογία και την κουλτούρα των Ιαπώνων. «Έχουμε έναν ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό με αυτό το λουλούδι και με την περίοδο της ενατένισης… Υπάρχουν από πίσω πολλοί πολιτισμοί και ιστορικοί παράγοντες».

Ωστόσο, οι κερασιές και πάλι θα ανθίσουν, παρά την απουσία των ανθρώπων. Και θα είναι εκεί για να μας θυμίσουν ότι μπήκε η άνοιξη και ότι η ομορφιά της φύσης είναι ακόμα εκεί έξω παρά τις αντιξοότητες. Και το βέβαιο είναι ότι στο άνθισμά τους θα φέρουν μια πνοή αισιοδοξίας τόσο στους Ιάπωνες όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Hanami: Οι Ιάπωνες θαυμάζουν τις ανθισμένες κερασιές και καλωσορίζουν την άνοιξη

[toggle title="Πηγές"]]

Με πληροφορίες από bbc news

[/toggle]

-Sponsored Ad-

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε