Έχουμε συνηθίσει να προμηθευόμαστε όλα μας τα καθαριστικά έτοιμα και γεμάτα χημικά. Όμως, είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειαζόμαστε αυτά τα ισχυρά καθαριστικά και ότι η λύση βρίσκεται στα ντουλάπια της κουζίνας μας. Για παράδειγμα, το μηλόξιδο έχει πολλαπλές χρήσεις ακόμα και στον καθαρισμό του σπιτιού και πάνω απ’ όλα είναι μη τοξικό.

8 τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μηλόξιδο στο σπίτι

1. Καθαριστικό κουζίνας πολλαπλών χρήσεων

Έχουν περάσει οι μέρες που αγοράζαμε ένα νέο καθαριστικό για κάθε συσκευή της κουζίνας. Χάρη στις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του μηλόξιδου, πολλοί το χρησιμοποιούν σε πολλά σημεία της κουζίνας. Για να το δοκιμάσετε κι εσείς, ανακατέψτε 2 φλιτζάνια νερό και ½ με 1 φλιτζάνι μηλόξιδο σε ένα μπουκάλι σπρέι. Χρησιμοποιήστε το διάλυμα για να καθαρίσετε τις επιφάνειες σε όλη την κουζίνα, όπως τους πάγκους, το φούρνο μικροκυμάτων και το ψυγείο. Μην το χρησιμοποιείτε όμως σε γρανίτη ή μάρμαρο, γιατί μπορεί να επηρεάσει τη λάμψη του υλικού.

2. Καθαρίστε τα παράθυρα

Ας είμαστε ειλικρινείς: Δεν χρειάζεστε καθαριστικό και γι’ αυτό. Ένα διάλυμα με μηλόξιδο μπορεί να τα καταφέρει μια χαρά. Πρώτα, σκουπίστε το παράθυρο με ένα στεγνό ύφασμα για να αφαιρέσετε τη σκόνη. Ψεκάστε το παράθυρο με το διάλυμα και ύστερα σκουπίστε με μια πετσέτα. Στεγνώστε την επιφάνεια στη συνέχεια με ένα ύφασμα με μικροΐνες ή με πετσέτα.

3. Αφαιρέστε λεκέδες καφέ από τις κούπες

Αν είστε φανατικοί του καφέ ή του τσαγιού, θα έχετε παρατηρήσει τους λεκέδες που αφήνουν στο εσωτερικό της κούπας. Με λίγο μηλόξιδο όμως μπορείτε να τους ξεφορτωθείτε. Γεμίστε την κούπα με ίση ποσότητα ζεστού νερού και μηλόξιδου. Αφήστε να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά και ύστερα τρίψτε το με ένα σφουγγάρι.

4. Καθαρίστε τις επιφάνειες κοπής

Οι επιφάνειες κοπής κρύβουν πολλά βακτήρια και μυρωδιές, ειδικά αν μαγειρεύετε συχνά στο σπίτι. Γι’ αυτό, αφού τα πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι, περάστε τα με λίγο μηλόξιδο. Όμως, χρειάζεται να γνωρίζετε ότι το ξύδι μπορεί να λεκιάσει τις ξύλινες επιφάνειες, οπότε προσέχουμε πού τα εφαρμόζουμε.

5. Παγίδα για τις μύγες

Θέλετε να ξεφορτωθείτε τις μύγες από την κουζίνα σας. Φτιάξτε μια εύκολη παγίδα με μηλόξιδο. Βάλτε λίγο μηλόξιδο σε ένα μικρό βάζο. Προσθέστε λίγο σαπούνι από πάνω, μετά αφήστε το στον πάγκο σας δίπλα από τον νεροχύτη. Το μηλόξιδο θα προσελκύσει τις μύγες.

6. Καθαρίστε τα σιφόνια

Ρίξτε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο σιφόνι, μετά 1 φλιτζάνι μηλόξιδο. Ο συνδυασμός αυτός θα αρχίσει να αφρίζει και θα βοηθήσει στο καθάρισμα του σωλήνα, σε σημεία που δεν φτάνει δηλαδή το χέρι μας. Περιμένετε για 15 λεπτά τουλάχιστον και ύστερα προσθέστε ζστό νερό.

7. Τρίψτε τη λεκάνη

Μία μέθοδος είναι να ψεκάσετε μηλόξιδο στο εσωτερικό της λεκάνης, να το αφήσετε για 15 λεπτά και μετά να τρίψετε και να ξεπλύνετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε κατευθείαν διάλυμα μηλόξιδου στη λεκάνη. Κάποιοι προσθέτουν και λίγη μαγειρική σόδα πριν τρίψουν.

8. Ξεφορτωθείτε τη μούχλα και τα σημάδια από σαπούνι

Καθώς καθαρίζετε το μπάνιο, αφαιρέστε τη μούχλα και το σημάδι από σαπούνι με μηλόξιδο. Χρησιμοποιήστε το ως διάλυμα. Ανακατέψτε ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα, 1-2 κουταλιές σαπούνι και λίγο μηλόξιδο.

Πηγές

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε