Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη σωστή χρήση του αντισηπτικού χεριών

Καθώς οι προσπάθειες πρόληψης ενάντια στον κορονοϊό παίρνουν διάφορες μορφές, ο κόσμος αναζητά τρόπους απολύμανσης των επιφανειών που ακουμπά και φυσικά των χεριών του.

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη σωστή χρήση του αντισηπτικού χεριών

Καθώς οι προσπάθειες πρόληψης ενάντια στον κορονοϊό παίρνουν διάφορες μορφές, ο κόσμος αναζητά τρόπους απολύμανσης των επιφανειών που ακουμπά και φυσικά των χεριών του. Το υγρό αντισηπτικό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των μέσων καθαρισμού και μάλιστα πλέον υπάρχει και έλλειψή τους σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Κατά πόσο είναι όμως τελικά αποτελεσματικό το αντισηπτικό χεριών; Η Amy Shad, γιατρός, απαντά σε αυτή την απορία στο mindbodygreen. Αν και η ίδια συνιστά πάντα να πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι πρώτα, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες προτείνει τη χρήση αντισηπτικού.

Advertisment

5 tips για τη σωστή χρήση αντισηπτικού χεριών

1. Αν εργάζεστε σε νοσοκομειακό πλαίσιο, σε κλειστό περιβάλλον ή σε μέρος όπου έρχεστε σε επαφή με κόσμο και χρήματα, η Shah λέει ότι χρειάζεται να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών μαζί με το πλύσιμο των χεριών όμως.

2. Είναι επίσης χρήσιμο σε περιπτώσεις όπου δεν έχουμε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, αλλά τα μικρόβια καραδοκούν. Για παράδειγμα, στο αυτοκίνητο και φυσικά στις δημόσιες συγκοινωνίες.

3. Όσον αφορά στην επιλογή του κατάλληλου αντισηπτικού, επιλέγουμε οπωσδήποτε κάτι που να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

Advertisment

4. Βεβαιωθείτε ότι ενυδατώνετε όμως και τα χέρια σας γιατί το αντισηπτικό τα ξηραίνει, ειδικά όσο είναι ακόμα χειμώνας και το κλίμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ξηρό από μόνο του.

5. Αν φτιάξετε το δικό σας, βεβαιωθείτε ότι είστε πολύ προσεκτικοί με το τι χρησιμοποιείτε και μην το χρησιμοποιείτε ως την πρώτη και κύρια πηγή πρόληψης ενάντια στον ιό.

Το Αμερικάνικο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών επίσης τονίζει στις οδηγίες του ότι τα αντισηπτικά χεριού δεν απομακρύνουν όλα τα είδη μικροβίων. Γι’ αυτό και γνωρίζουμε ότι το πλύσιμο με νερό και σαπούνι είναι πιο ασφαλές.

Όσο κι αν έχουμε όμως καθαρίσει τα χέρια μας, χρειάζεται να μας γίνει συνήθεια να μην πιάνουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μέχρι οι επιστήμονες να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον ιό, χρειάζεται ατομική ευθύνη από όλους.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.mindbodygreen.com/articles/heres-what-to-know-about-hand-sanitizer?

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση