,

Γιόγκα: Τα πολύτιμα οφέλη που προσφέρει στα παιδιά

Εκτός από τη μείωση του στρες και την ευλυγισία, το πιο σημαντικό πράγμα που η γιόγκα διδάσκει τα παιδιά είναι η ενσυνειδητότητα.

Γιόγκα: Τα πολύτιμα οφέλη που προσφέρει στα παιδιά

Σήμερα, δεν ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα παιδιά έχουν μια γαλήνια, ήρεμη και ομαλή παιδική ηλικία. Στον σύγχρονο κόσμο, ο αγώνας ξεκινά από τη στιγμή που το παιδί ξεκινά σχολείο. Βρίσκεται ξαφνικά υπό πίεση, να μελετά και να ανταγωνίζεται. Η εικόνα είναι θλιβερή, αλλά πέρα για πέρα αληθινή.

Από μια μικρή ηλικία, τα παιδιά ταλαιπωρούνται από ανησυχίες και άγχη, τα οποία θα έπρεπε να εμφανίζονται αργότερα στη ζωή. Και αυτές οι ψυχικές δυσκολίες επηρεάζουν και την σωματική τους υγεία. Εμείς, ως κοινότητα, δεν είμαστε ικανοί να εμποδίσουμε αυτό το ζήτημα. Και είναι τρομακτικό.

Advertisment

Και σα να μην έφταναν αυτά, τα παιδιά φαίνεται πια να προτιμούν την επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο απ’ ό,τι με τον έξω κόσμο. Ο ψηφιακός κόσμος και τα video games είναι τα χόμπι τους. Οι γονείς τις περισσότερες φορές, φορτωμένοι με δικά τους προβλήματα και υποχρεώσεις, δεν έχουν χρόνο ή δεν παρατηρούν αυτές τις συνήθειες.

Γιόγκα και mindfulness

Τα περισσότερα παιδιά περνούν το χρόνο τους στο σπίτι μπροστά από μια οθόνη. Η ενασχόληση αυτή δεν προσφέρει καμία ευελιξία στα παιδιά. Η έλλειψη άσκησης σημαίνει ότι το ακαδημαϊκό στρες και η ένταση παραμένουν στο σώμα, προκαλώντας συχνά ψυχοσωματικά και άλλα προβλήματα.

Αλλά μην ανησυχείτε, διότι έχουμε τη λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα. Η απάντηση στην ερώτηση είναι: mindfulness. Εκτός από τη μείωση του στρες και την ευλυγισία, το πιο σημαντικό πράγμα που η γιόγκα διδάσκει τα παιδιά είναι η ενσυνειδητότητα. Το mindfulness είναι μια ψυχολογική τεχνική, ο σκοπός της οποίας είναι να μας βοηθήσει να εστιάσουμε εκεί που θέλουμε, μα κυρίως στο εδώ και τώρα, χωρίς συναισθήματα, άγχη και επικρίσεις.

Advertisment

Τι άλλο, όμως, προσφέρει η γιόγκα στα παιδιά;

– Βοηθά στο χτίσιμο της μνήμης και των γνωστικών δεξιοτήτων: Η διαδικασία της γιόγκα απαιτεί συγκέντρωση. Επίσης, χρειάζεται να θυμούνται στάσεις, αναζητώντας τες στη μνήμη τους. Αυτό οξύνει το νου.

– Βοηθά στον ύπνο: Η γιόγκα βοηθά τα παιδιά να μειώσουν το στρες τους. Αυτό συμβαίνει μέσω της χρήσης της αναπνοής για την ηρεμία του νου και του νευρικού συστήματος.

– Βοηθά στην αποφασιστικότητα και επιμονή: Το περιβάλλον της γιόγκα δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικό. Ωστόσο, ανταγωνίζονται τον ίδιο τους τον εαυτό, καθώς επιθυμούν κάθε φορά να επιτυγχάνουν μια νέα στάση της γιόγκα και να τελειοποιούν τις τεχνικές τους.

– Βοηθά στην αυτορρύθμιση: Πρόκειται για μια δεξιότητα που βοηθά τα παιδιά να λύνουν προβλήματα και να προσαρμόζονται σε νέες προκλήσεις. Τα βοηθά επίσης να θέτουν και να επιτυγχάνουν βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

– Βελτιώνει τη γενική τους διάθεση: Όπως κάθε σωματική δραστηριότητα, η γιόγκα βοηθά τα παιδιά να αποδιώχνουν τις αρνητικές σκέψεις. Φέρνει καθαρότητα του νου, αλλά και γαλήνη και τους επιτρέπει να έρθουν στη στιγμή με μια αποδοχή. Αυτό δημιουργεί συναισθήματα ικανοποίησης από τη ζωή και απελευθέρωσης του στρες.

Πηγές: wakeup-world.com/2019/12/20/why-kids-need-yoga-the-benefits-of-yoga-for-children

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση