Οι απίστευτες ομοιότητες της σειράς Pandemic του Netflix με τη νέα πανδημία

Μια σειρά του Netflix έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών τηλεθεατών, λόγω της εξαιρετικής ομοιότητας που παρουσιάζει με την πραγματικότητα την οποία ζούμε όλοι το

Κορονοϊός: Οι απίστευτες ομοιότητες της σειράς Pandemic του Netflix με τη νέα πανδημία

Μια σειρά του Netflix έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών τηλεθεατών, λόγω της εξαιρετικής ομοιότητας που παρουσιάζει με την πραγματικότητα την οποία ζούμε όλοι το τελευταίο καιρό. Η σειρά «Πανδημία: Ο κύκλος του ιού της γρίπης» έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. σκαρφαλώνοντας ακόμη και στο Νο 6 του ελληνικού τοπ 10 του Netflix.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ, που κατά μια αλλόκοτη σύμπτωση προβάλλεται σε απόλυτη, σχεδόν, χρονική ταύτιση με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Ο τηλεθεατής δεν παρακολουθεί απλώς έναν εφιάλτη αλλά έχει την αίσθηση ότι η οθόνη καταγράφει πιστά όσα διαδραματίζονται τον τελευταία καιρό.

Advertisment

Οι ομοιότητες της σειράς με τη τη σημερινή πραγματικότητα

Το «Pandemic» δε δείχνει οίκτο, προβάλλοντας ιδιαιτέρως σκληρές εικόνες, που εντείνουν το αίσθημα φόβου και αβεβαιότητας του κοινού. Η πρώτη σκηνή του πρώτου επεισοδίου είναι ενδεικτική της συνέχειας: Ορισμένοι ερευνητές ανακαλύπτουν κάποιον ομαδικό τάφο, σε ένα δασώδες τοπίο, και διαπιστώνουν ότι οι νεκροί υπήρξαν θύματα της ισπανικής γρίπης, που αφάνισε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας να αντιμετωπίσει τη γρίπη, τη φροντίδα των θυμάτων, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους στο δρόμο προς τη θεραπεία, τους διαξιφισμούς για τα εμβόλια. Το Pandemic παρουσιάζει στο κοινό προηγούμενες εκδοχές πολλών επικίνδυνων επιδημιών.

Για παράδειγμα, ανοίγει η συζήτηση για το ζήτημα της γρίπης των πουλερικών και οι τηλεθεατές παρακολουθούν εικόνες από τη θανάτωση και την ταφή εκατομμυρίων πουλερικών στην Ασία. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως η γρίπη των πουλερικών πιθανόν να εξελιχθεί σε πανδημία, οδηγώντας περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπους στον θάνατο.

Advertisment

Τα συναισθήματα που προκαλούνται στον τηλεθεατή

Η σειρά σοκάρει τον τηλεθεατή, με τον ρεαλισμό περιγραφής των γεγονότων και με τις ανησυχίες που εκφράζονται από πολλούς επιστήμονες. Στο τέλος, δημιουργείται μια σύγχυση για το αν οι εικόνες αφορούν ένα ζοφερό παρελθόν, το αβέβαιο παρόν ή ένα μέλλον που καταφτάνει πολύ πιο σκοτεινό από ό,τι το ονειρευτήκαμε. Μήπως, πράγματι, βιώνουμε εκείνον τον εφιάλτη για τον οποίο η σειρά μας προειδοποίησε; Μήπως είναι ήδη αργά;

Όσο επίκαιρη και αν μοιάζει η νέα σειρά του Netflix, απαιτεί σίγουρα γερό στομάχι και ικανότητα αποστασιοποιήσης.  Το κοινό ανταποκρίνεται θετικά στο «Pandemic» όχι απαραίτητα επειδή διαθέτει την αντοχή για το σκληρό θέμα και τις άγριες εικόνες του αλλά επειδή νιώθει, περισσότερο από ποτέ, πως η αληθινή ζωή έχει μετατραπεί σε μια ταινία τρόμου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση