,

Ανάμεσα σε ηλίθιους

Πόσες φορές βρεθήκατε σε ένα περιβάλλον όπου οι ιδέες σας δεν έγιναν αντιληπτές και οι γύρω σας αντέδρασαν με καχυποψία, ένταση ή και αδιαφορία

Ανάμεσα σε ηλίθιους

Πόσες φορές βρεθήκατε σε ένα περιβάλλον όπου οι ιδέες σας δεν έγιναν αντιληπτές και οι γύρω σας αντέδρασαν με καχυποψία, ένταση ή και αδιαφορία απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισής τους; Εσείς τότε πιθανόν να αποδώσατε την ευθύνη στον ίδιο τον εαυτό σας και να εκλάβατε την παραπάνω χαρακτηριστική περίπτωση ασυνεννοησίας ως μια προσωπική σας αποτυχία. Ή, ίσως, υιοθετώντας μια στάση άμυνας, σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ανόητους τους συνομιλητές σας, απλώς και μόνο επειδή δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν τις έξυπνες προτάσεις και την ευφυή σας στάση.

Στην ουσία, νιώσατε απλώς εγκλωβισμένοι σε έναν σύγχρονο πύργο της Βαβέλ όπου μιλιόντουσαν πολλές γλώσσες και συνεπώς τα μηνύματα χάνονταν εξαιτίας της δυσκολίας μετάφρασής τους. Είμαστε λοιπόν όλοι τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας και από πού πηγάζει άραγε αυτή η διαφορετικότητα; Ένας συνδυασμός κληρονομικότητας και περιβάλλοντος καθορίζουν την προσωπικότητά μας καθώς ακόμη και προτού γεννηθούμε τα θεμέλια για τα πρότυπα συμπεριφοράς που θα παρουσιάσουμε κατά την ενηλικίωση είναι ήδη έτοιμα.

Advertisment

Ποιο είναι το γεγονός

Εάν, επομένως, αποδεχτείτε το αναμφισβήτητο γεγονός πως καθένας από εμάς ισοδυναμεί με έναν άγνωστο τόπο, δεν θα ήταν συνετό εκ μέρους σας να χαρτογραφήσετε τις κρυφές πτυχές του χαρακτήρα των γύρω σας, προκειμένου να υιοθετήσετε και την ανάλογη στάση απέναντί τους; Θα μπορούσατε, άραγε, να μεταφράσετε τη γλώσσα των συνομιλητών σας, διασφαλίζοντας περισσότερη αρμονία στη συναναστροφή μαζί τους;

Ανάμεσα σε ηλίθιους

Το βιβλίο Ανάμεσα σε ηλίθιους του Thomas Erikson αποδεικνύεται ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για να διεισδύσετε στα άδυτα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Βασίζεται στην πλέον διαδεδομένη μέθοδο περιγραφής των διαφορών της επικοινωνίας, στο σύστημα DISΑ –ακρωνύμιο των λέξεων Κυριαρχία, Προτροπή, Υποταγή, Αναλυτική Ικανότητα– και μέσα από τους 4 παραπάνω όρους σκιαγραφούνται και οι τέσσερις βασικοί τύποι προσωπικότητας με τους οποίους αλληλεπιδράτε στην επαγγελματική και κοινωνική σας πραγματικότητα.

Advertisment

Πού βασίζεται η επιτυχία

Η επιτυχία στους παραπάνω τομείς της ζωής έγκειται στη δυνατότητα προσαρμογής σας στο άτομο που έχετε απέναντί σας αφού θυμηθείτε πως τη μεγαλύτερη σημασία δεν τη λαμβάνει η πληροφορία αλλά ο τρόπος που αυτή θα μεταφερθεί. Άλλωστε, κάθε δήλωση που κάνετε σε ένα πρόσωπο φιλτράρεται από τα πλαίσια αναφοράς, τις προκαταλήψεις και τις ήδη διαμορφωμένες ιδέες του. Αυτό που απομένει τελικά είναι το μήνυμα που κατανοεί.

Πώς σας κάνει να αισθάνεστε, όμως, η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε παρά ελάχιστα από αυτά που καταλαβαίνει ο συνομιλητής σας; Πιθανόν αδυναμία ή άγχος, ωστόσο, οι προκλήσεις της επικοινωνίας αποτελούν ένα μαγικό σύμπαν, εφόσον εκπαιδευτείτε να τις διαχειρίζεστε αποτελεσματικά.
Μην ξεχνάτε πως ανεξάρτητα από το πόσο παράξενη μπορεί να φαίνεται θεωρητικά, κάθε είδους συμπεριφορά είναι φυσιολογική, απλώς κάποιες απαιτούν μια μεγαλύτερη κατανόηση και ευελιξία από μέρους σας.

Κάντε το εξής πείραμα

Ανάμεσα σε ηλίθιους

Και τώρα κλείστε τα μάτια και φανταστείτε πως μπαίνετε σε μια αίθουσα σύσκεψης. Μπορείτε να παρατηρείτε τους παρευρισκόμενους αλλά είστε αόρατοι στα δικά τους μάτια. Αριστερά σας βλέπετε ένα άτομο που μιλά με δυνατή φωνή, εκπέμποντας αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση και μια κάποια βιασύνη στις κινήσεις του. Αυτός είναι ο Κόκκινoς τύπος.

Δίπλα του μπορείτε να διακρίνετε το χαρακτηριστικό Κίτρινo άτομο, με την αδιάκοπη φλυαρία, την τάση του να διηγείται ένα σωρό αστείες ιστορίες και να ενθουσιάζεται με την προοπτική της αλλαγής.

Δεξιά κάθεται ο Πράσινος, που είναι διακριτικός, ευγενής με όλους, αν και κάπως παθητικός και αδρανής στις κινήσεις του.

Πίσω από το μεγάλο γραφείο, χωμένος στις σημειώσεις του, βρίσκεται ο Μπλε χαρακτήρας. Καταγράφει με σύνεση κάθε λεπτομέρεια και ζυγίζει προσεκτικά τα δεδομένα προτού προβεί στην οποιαδήποτε απόφαση.

Και τώρα, αν γινόσασταν ξαφνικά ορατοί και έπρεπε να αλληλεπιδράσετε με τους τέσσερις τύπους προσωπικότητας, θα χρησιμοποιούσατε άραγε τον ίδιο τρόπο προσέγγισης για καθέναν από αυτούς; Ασφαλώς και όχι, καθώς η ευελιξία και η ικανότητα ερμηνείας των αναγκών των άλλων είναι αυτό που χαρακτηρίζει έναν ειδικό στην επικοινωνία σαν κι εσάς.

Το βιβλίο Ανάμεσα σε ηλίθιους δεν σας υπόσχεται πως θα λύσει ολοκληρωτικά το μεγάλο μυστήριο της ανθρώπινης επικοινωνίας, καθώς δεν πιστεύει σε μαγικά κόλπα αλλά μόνο σε αποτελεσματικές στρατηγικές. Ωστόσο, έχετε στα χέρια σας έναν πολύτιμο χάρτη που σας προστατεύει από κραυγαλέα λάθη και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας σας στην επαγγελματική, προσωπική και κοινωνική ζωή.

Καλό ταξίδι, λοιπόν, στον πολύπλοκο κόσμο των ανθρώπινων σχέσεων, έναν κόσμο συναρπαστικό και απρόβλεπτο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση