Μην επιδιώκετε τα χρήματα για να πλουτίσετε, επιδιώξτε να κάνετε κάτι με αξία και οι απολαβές θα έρθουν

Χρήμα, χρήμα, χρήμα. “Δόξα τα λεφτά, έχουμε Θεό” είδα κάποτε την έκφραση τοιχοβαμμένη. Με άγγιξε σαν μήνυμα και μέχρι σήμερα είναι μια από τις

Μην επιδιώκετε τα χρήματα για να πλουτίσετε, επιδιώξτε να κάνετε κάτι με αξία και οι απολαβές θα έρθουν

Χρήμα, χρήμα, χρήμα. “Δόξα τα λεφτά, έχουμε Θεό” είδα κάποτε την έκφραση τοιχοβαμμένη. Με άγγιξε σαν μήνυμα και μέχρι σήμερα είναι μια από τις αγαπημένες μου ειρωνικές ατάκες. Επηρεασμένος και εγώ σαν παιδί από τα κοινωνικά πρότυπα και τις νοθρές αντιλήψεις περί χρήματος, αποφάσισα πως στην ζωή μου θα συσσωρεύσω αρκετά χρήματα ώστε να είμαι ευτυχισμένος και ότι άλλο συνδέεται συνήθως με το χρήμα. Μαντέψτε ποια ήταν η έκβαση. Να ακολουθήσω ένα επάγγελμα με γνώμονα τα χρήματα. Το έκανα λοιπόν και πλέον αμοίβομαι αδρά, με ένα μεγάλο τίμημα βέβαια, το οποίο δεν είναι της παρούσης. Το σημείο που θέλω να εστιάσω, είναι αυτό της αξίας του ανθρώπου.

Πολύς κόσμος συνδέει την ατομική αξία με το χρήμα, γινόμενος έτσι έρμαιό του. Το στηρίζω αυτό ιδίως μέσω των συναδέλφων που έχω συνεργαστεί και συζητήσει καθώς και από μένα τον ίδιο. Εξάλλου το επάγγελμα του ναυτικού, καταδεικνύει στον μέγιστο βαθμό την χρηματική επιθυμία. Αν βρείτε ποτέ ναυτικό και σας πει ότι δεν ασκεί το επάγγελμα λόγω χρημάτων αλλά από αγάπη για την θάλασσα, θα είναι μεγάλος ψεύτης. Ομοίως πολύς κόσμος ασκεί επαγγέλματα λόγω της οικονομικής αποκατάστασης που εξασφαλίζουν. Σε τελική ανάλυση, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι όπως μας είπαν. Τα χρήματα δεν καθορίζουν την ατομική αξία και οι λόγοι είναι απλοί.

Advertisment

Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν συνδέατε την ευτυχία σας αποκλειστικά με τα χρήματα. Εκτός ότι θα ήταν μετρήσιμη, θα ήταν εξαρτώμενη από τα χρήματα που διαθέτετε. Για παράδειγμα, “πως νιώθεις σήμερα φίλε;”-“τέλεια φίλε μου, 3.000 ευρώ ευτυχία νιώθω”. Φαντάζει αστείο αλλά αν το σκεφτείτε κάπως έτσι είναι. Το λέω περισσότερο εκ πείρας. Κάποτε η διάθεση μου μπορούσε να καταμετρηθεί… σε ευρώ..το σκέφτομαι και γελάω. Εσείς θα θέλατε να είστε εξαρτημένοι από τα χρήματα, σε βαθμό που να επηρεάζουν καθολικά την ψυχολογία σας και το πως βλέπετε τον κόσμο; Λόγω της εργασίας μου, έχουν περάσει αρκετά χρήματα από τα χέρια μου και η παρατήρηση μου ήταν πως δεν προσδίδουν καθόλου αξία παρά μόνο μεγεθύνουν αυτό που ήδη υπάρχει μέσα στον καθένα.

Ακόμα έναν λόγο αποτελεί η ψυχική ευχαρίστηση που απολαμβάνει κανείς μέσω του επαγγέλματός του. Στον κλάδο μου, η καλύτερη μέρα είναι αυτή της πληρωμής, φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για τον καθένα που επαγγέλλεται κάτι καθαρά λόγω χρημάτων. Αξίζει όμως, εκ των 30 ημερών, να απολαμβάνετε μόνο τη 1 μέρα, αυτή της πληρωμής; Λόγω αυτού η εργασία μετατρέπεται σε αγγαρεία και ακολούθως επιδρά στην ψυχολογία με αρνητικό τρόπο, το οποίο με τη σειρά του επιδρά στις ζωές μας.

Οι επιδράσεις είναι ποικίλες και περικλείουν αρκετούς τομείς όπως, διαπροσωπικές σχέσεις, αίσθημα κενού, απώλεια νοήματος, ισοπέδωση εκτίμησης, αρνητισμό, στερεότυπες απόψεις όπως: “δεν γεννήθηκα πλούσιος άρα δεν θα γίνω”, “τα λεφτά δεν είναι για μένα”, “τα λεφτά φέρνουν ευτυχία” και άλλες που έχουμε ακούσει και έχουμε στηρίξει σε κάποιο σημείο της ζωής μας.

Advertisment

Τι θα γινόταν όμως, αν αντί για χρήματα, επιδιώκαμε με τον ίδιο ζήλο, να εμπλουτίσουμε τους εαυτούς μας; Τι επίδραση θα είχε σε εμάς καθώς και στην κοινωνία; Σκεφτείτε για ένα λεπτό σε τι είστε καλοί και τι απολαμβάνετε. Ύστερα αναλογιστείτε, πόσο γεμάτοι θα νιώθατε αν κάνατε κάτι το οποίο πραγματικά σας γεμίζει. Επεκτείνετε λίγο τη σκέψη, τι θα μπορούσε να αποκομίσει από εσάς η κοινωνία; Αν επιδιώκατε το πάθος σας, εκτός του ότι θα μεγενθύνατε την ατομική σας αξία (με γνωμώνα την αυτοπραγμάτωση και την προσφορά), δεν θα αμοιβόσασταν για αυτό που προσφέρετε; Βλέπετε, η κοινωνία και συνεπώς ο κόσμος, ανταμοίβει αυτόν που προσφέρει αναλογικά με την ποιότητα των προσφερόμενων.

Πώς η προσφορά σας θα έχει αξία; Με το να έχετε εσείς αρχικά και να την καθρεπτίζετε στο έργο σας. Για αυτό είναι ανάγκη να προβάλετε το εσωτερικό διαμάντι σας. Όσο υψηλότερη η ποιότητα, τόσο μεγαλύτερη η προσφορά καθώς και η αμοιβή. Είμαι τυχερός, να έχω στη ζωή μου αρκετά αξιόλογα άτομα εκ των οποίων μαθαίνω συνεχώς. Ένα από αυτά αποφάσισε προ 3 ετών να επιδιώξει δίχως συμβιβασμούς το πάθος του με αντικείμενο την κομμωτική.

Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε δεν το έβαλε κάτω και ανταποκρίθηκε με ακόμα μεγαλύτερη θέληση. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Ενώ ασκεί, ένα συνηθισμένο κατά τον κόσμο επάγγελμα, του έχει προσδώσει τόση ποιότητα λόγω του πάθους του, που ειλικρινά δεν φαίνεται μόνο στα κουρέματά του αλλά και στο πως νιώθουν οι πελάτες του από την στιγμή που εισέλθουν στο μπαρμπέρικο, στο οποίο επικρατεί μια θετικότατη ενέργεια. Ύστερα από 3 χρόνια λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος, ο άνθρωπος αυτός απολαμβάνει το πάθος του, δίνει ποιότητα σε αυτό, αυξάνει καθημερινά την δική του ποιότητα και σαφώς αμοίβεται για αυτό.

Όταν κάνετε κάτι που αγαπάτε, αυτό που σας νοιάζει είναι απλά να έχετε την δυνατότητα να το κάνετε, τα χρήματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Είναι ευλογία να ασκείτε για επάγγελμα αντικείμενο της αγάπης σας διότι δεν θα είναι αγγαρεία αλλά ευτυχία. Δεν είναι ανάγκη, το πάθος σας να είναι περιζήτητο, το πάθος είναι πάθος και ομορφαίνει όποιο αντικείμενο περικλείει.

Γεμίστε την ζωή σας με ποιότητα και αυξήστε την αξία σας. Για αυτό λοιπόν μην επιδιώκετε τα χρήματα για να πλουτίσετε αλλά επιδιώξτε να γίνετε άτομο αξίας και πιστέψτε με, θα σας πληρώσουν για αυτό.

Σάββας Καλίδης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Υπάρχει το «για πάντα»... κι είναι ωραίο να το λες
Έβαλα τα χέρια μου στις τσέπες... και βρήκα ξεχασμένα γράμματα που κάποτε τα κουβαλούσα σαν φυλαχτό...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση