Μιμόζα: Γιατί αξίζει να τη βάλετε στο σπίτι σας και πως θα τη φροντίσετε

Φροντίζοντας τη διάσημη Μιμόζα (Mimosa pudica) Ντελικάτη αλλά και ανθεκτική, όμορφη αλλά και απόμακρη και λίγο… μυγιάγγιχτη. Η Μιμόζα είναι ένα πολύ ξεχωριστό φυτό

Μιμόζα: Γιατί αξίζει να τη βάλετε στο σπίτι σας και πως θα τη φροντίσετε

Φροντίζοντας τη διάσημη Μιμόζα (Mimosa pudica)

Ντελικάτη αλλά και ανθεκτική, όμορφη αλλά και απόμακρη και λίγο… μυγιάγγιχτη. Η Μιμόζα είναι ένα πολύ ξεχωριστό φυτό στον κήπο της φύσης, για την ιδιότητά της να διπλώνει τα φύλλα της σε κάθε άγγιγμα. Μάλιστα αν κανείς επιμείνει με περισσότερη δύναμη, οι μίσχοι λυγίζουν και πέφτουν. Ακόμη και τη νύχτα τα φύλλα της αντιδρούν στην απουσία φωτός.

Παρά την ευαισθησία της η Μιμόζα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να σας προσφέρει την παρέα της.
Ιδιαίτερα δημοφιλές, το συγκεκριμένο είδος ανήκει στην οικογένεια του γένους Mimοsa, είναι τροπικό, θαμνώδες φυτό που φτάνει τους 45 πόντους, παράγοντας φύλλα που μοιάζουν με εκείνα της φτέρης και υπέροχα άνθη, που σε χρώμα μωβ ή στο χρώμα της λεβάντας, τα οποία ανθίζουν στα μέσα του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου.

Πως θα φροντίσετε τη Μιμόζα στο χώρο σας

Διακοσμώντας τον εσωτερικό χώρο, η Mimosa pudica θα πρέπει να μεγαλώσει δίπλα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να μεταφερθεί σε εξωτερικό χώρο. Αν το φυτό δεν έχει άφθονο φως τα φύλλα μπορεί να κλείσουν και να μην παράγουν λουλούδια.

Η Mimosa pudica αναπτύσσεται εύκολα ως φυτό εσωτερικού χώρου, όμως θα ευδοκιμήσει σε εξωτερικούς χώρους εκτός εάν βρίσκεται σε τροπικό ή υποτροπικό κλίμα.

Το ευαίσθητο φυτό πρέπει να φυτευτεί σε καλά στραγγιζόμενο αργιλώδες έδαφος ενισχυμένο με τύρφη για βελτιωμένη αποστράγγιση και προτιμά μια μέση θερμοκρασία δωματίου από 18 έως 24 βαθμούς κελσίου.

H Mimosa pudica χρειάζεται τακτικό πότισμα, ειδικά τον πρώτο χρόνο, ενώ αργότερα γίνεται πιο ανθεκτική στη ξηρασία.

Η «ντροπαλή» μιμόζα δεν αντέχει το κρύο, ενώ -αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ασθένειες- είναι πιθανό να μολυνθεί από κοινά φυτικά παράσιτα όπως ακάρεα κόκκινων αραχνών και διάφορα ζωύφια.

Να σημειώσουμε ότι ένα άλλο φυτό εκτός από τη Mimosa pudica γνωστό για την ικανότητά του να κινείται γρήγορα, είναι το σαρκοφάγο “Venus flutrap”.

Η Mimosa pudica αποτελεί μια ξεχωριστή επιλογή φυτού που θα ομορφύνει τον χώρο σας.

Διαβάστε επίσης: 

Μιμόζα: Από προέρχεται το όνομά της οι ιδιότητες της κίτρινης μιμόζας και ο μύθος

Ιβίσκος: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόπος χρήσης

Αζαλέα: Πότε ανθίζει, ποιος είναι ο συμβολισμός και τα χρώματά της (λευκή, μοβ, ροζ και κόκκινη)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε