Μυκόπλασμα και Ουρεόπλασμα: Πώς θα ενισχύσετε φυσικά τον οργανισμό σας

Πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν την απαλλαγή από το ουρεόπλασμα στον οργανισμό τους, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα

Μυκόπλασμα και Ουρεόπλασμα: Πώς θα ενισχύσετε φυσικά τον οργανισμό σας

Πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν την απαλλαγή από το ουρεόπλασμα στον οργανισμό τους, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με προτεινόμενους τρόπους φυσικής  ενίσχυσης του οργανισμού σας. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή!

Το ουρεόπλασμα συμβιώνει φιλικά στον οργανισμό πολλών υγιών ανθρώπων μέχρι να του δοθεί η ευκαιρία να ανατρέψει τις υγιείς ισορροπίες, να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει ή να εμπλακεί σε παθήσεις και καταστάσεις, οι οποίες χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση.

Advertisment

Ο λόγος για το ουρεόπλασμα, ένα από τα πλέον μικρά… μικρόβια , καθώς η οικογένειά του, τα μυκοπλάσματα, είναι οι μικρότεροι ζώντες οργανισμοί. Το ουρεόπλασμα έχει συνδέσει το όνομά του με σημαντικές λοιμώξεις του ουρογεννητικού αλλά και του αναπνευστικού συστήματος, ενώ φαίνεται να εμπλέκεται και στους μηχανισμούς της υπογονιμότητας τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες.

Κύριος τρόπος μετάδοσης στους ενήλικες είναι σεξουαλική επαφή, ενώ μπορεί να μεταδοθεί και από την έγκυο στο έμβρυο.

Οι λοιμώξεις που προκαλεί ή υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι προκαλεί να προκαλέσει το ουρεόπλασμα, περιλαμβάνουν την ανδρική ουρηθρίτιδα, την προστατίτιδα., την επιδιδυμίτιδα, καθώς επίσης την ουρολιθίαση και την πυελονεφρίτιδα.

Advertisment

Στoν γυναικείο πληθυσμό το ουρεόπλασμα, εκτός από την υπογονιμότητα, φαίνεται να συνδέεται με ενδομητρίτιδα, βακτηριακή κολπίτιδα, και τραχηλίτιδα.

Επίσης το βακτήριο συνδέεται με προβλήματα στην εγκυμοσύνη όπως φλεγμονή στον πλακούντα, δυσμενή έκβαση της κύησης και πρόωρο τοκετό αλλά και στο νεογέννητο, ιδιαίτερα εκείνα με πολύ χαμηλό βάρος, το οποίο μπορεί να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι κάθε γυναίκα που κάποια στιγμή είχε μια θετική διάγνωση για ουρεόπλασμα θα γεννήσει πρόωρα, ούτε ότι το νεογνό θα πάσχει.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σημαντικό ποσοστό γυναικών μπορεί να φιλοξενεί το συγκεκριμένο βακτήριο στο γεννητικό τους σύστημα χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα.

Όπως προέκυψε από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο της βόρειας Ελλάδας (1) με τη συμμετοχή 347 γυναικών 20 έως 70 ετών από την περιοχή της βόρειας Ελλάδας, ποσοστό 16,13% των ασυμπτωματικών γυναικών φαίνεται ότι ήταν φορείς του ουρεοπλάσματος σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί η εμφάνιση του ουρεοπλάσματος να είναι συχνή, όμως δεν είναι τόσο συχνές και οι επιπλοκές του.

Στο άρθρο Ουρεόπλασμα: Τι είναι, πως μεταδίδεται, συμπτώματα και θεραπεία, κάναμε μια μεγάλη ανάλυση στο ζήτημα. Εδώ θα ασχοληθούμε κυρίως με τους τρόπους φυσικής ενίσχυσης του οργανισμού ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία.

Ουρεόπλασμα: Φυσικοί τρόποι ενίσχυσης του οργανισμού

Δεδομένου ότι η υποκείμενη αιτία μιας μόλυνσης από μυκόπλασμα ποικίλλει ανάλογα με τα συγκεκριμένα βακτήρια που εμπλέκονται, οι στρατηγικές φυσικής θεραπείας και πρόληψης περιστρέφονται τόσο για τη βελτίωση της φυσικής ανθεκτικότητας του οργανισμού σε λοιμώξεις (δεδομένου ότι οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με μολύνσεις από μυκόπλασμα) και συγκεκριμένες στρατηγικές αντιμετώπισης με τα συμπτώματα της εντοπισμένης λοίμωξης.

1. Κοιμηθείτε περισσότερο

Ενώ κοιμάστε, το σώμα σας παράγει κάτι που ονομάζεται κυτοκίνες. (7) Αυτές οι πρωτεΐνες σας προστατεύουν από μολύνσεις από μυκόπλασμα. Επιπλέον, ο περισσότερος ύπνος αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία βοηθούν επίσης στην αποτροπή των εισβολών βακτηρίων.

2. Επιλέξτε μια υγιεινή διατροφή

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, καφεΐνης ή υπερβολικά λιπαρών τροφίμων μπορούν να μειώσουν τη δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος και να σας κάνουν πιο ευάλωτους σε μολύνσεις από μυκόπλασμα. Αντίθετα, πολλά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσίας σας, βοηθώντας στην πρόληψη αυτών των λοιμώξεων και επίσης στη βελτίωση των αποτελεσμάτων οποιωνδήποτε άλλων θεραπειών που μπορεί να υποβληθείτε:

  • Εσπεριδοειδή, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C για την ενίσχυση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων
  • Μπρόκολο, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
  • Σκόρδο, που περιέχει ενώσεις θείου που ενισχύουν το ανοσοποιητικό όπως η αλικίνη
  • Γιαούρτι, το οποίο περιέχει προβιοτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των πληθυσμών βακτηρίων στο σώμα σας

3. Ασκηθείτε τακτικά

Η παρατεταμένη περίοδος έντονης άσκησης μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αλλά η διατήρηση ενός μέτριου επιπέδου τακτικής σωματικής δραστηριότητας ενισχύει το ανοσοποιητικό σας και βοηθά στην αποτροπή βακτηριακών λοιμώξεων. Για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ανακάμψει από μια μόλυνση από μυκόπλασμα, βάλτε στόχο 20-30 λεπτά μέτριας άσκησης καθημερινά.

4. Βελτιώστε την αναπνευστική υγεία

Εάν πάσχετε από πνευμονία από το Mycoplasma pneumoniae, ένας συνδυασμός καταπραϋντικών θεραπειών μπορεί να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε ευκολότερα και με λιγότερη δυσφορία:

  • Αναπνεύστε υγρό, ζεστό αέρα. Αυτό βοηθά στην ηρεμία των αεραγωγών σας, στην ηρεμία του πονόλαιμου και στη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι. Οι πνεύμονές σας είναι 83% νερό. Η κατανάλωση πολλών υγρών βοηθά τους πνεύμονές σας να λειτουργούν με την μέγιστη χωρητικότητά τους.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να εφαρμόσετε αιθέρια έλαια τοπικά, όπως ο ευκάλυπτος ή η μέντα, στο στήθος και στο λαιμό σας. Οι ατμοί μπορούν να βοηθήσουν στο άνοιγμα των αεραγωγών σας και να μειώσουν τον παρατεταμένο βήχα και άλλα συμπτώματα πνευμονίας.

5. Διατηρήστε καλή σεξουαλική υγεία

Οι υγιείς σεξουαλικές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να ανακάμψει γρηγορότερα από μια μόλυνση από μυκόπλασμα στα ουρογεννητικά όργανα. Αυτό περιλαμβάνει την υιοθέτηση καλής υγιεινής και τη διατήρηση ανοιχτής επικοινωνίας με τον/την σύντροφό σας για τυχόν δυσφορία ή προβλήματα υγείας που ενδέχεται να αντιμετωπίζει πριν έρθετε σε επαφή και πάντα χρησιμοποιείτε προστασία.

Πηγές για αυτό το άρθρο περιλαμβάνουν:
https://www.medicalnewstoday.com
https://pzarganis.com/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4097411/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση