,

Τι είναι η ψηφιακή κόπωση ματιών και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Ο μέσος άνθρωπος του δυτικού πολιτισμού ξοδεύει 50 μέρες το χρόνο μπροστά από μια οθόνη κινητού τηλεφώνου – και αυτές οι ώρες δεν περιλαμβάνουν

Τι είναι η ψηφιακή κόπωση ματιών και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Ο μέσος άνθρωπος του δυτικού πολιτισμού ξοδεύει 50 μέρες το χρόνο μπροστά από μια οθόνη κινητού τηλεφώνου – και αυτές οι ώρες δεν περιλαμβάνουν τις ώρες γραφείου, όπου βρισκόμαστε συνεχώς μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που τα μάτια μας δείχνουν συνεχώς κουρασμένα.

Τα σημάδια κούρασης των ματιών από τον υπολογιστή, γνωστά επίσης ως οπτική κόπωση ή οπτικό σύνδρομο υπολογιστών (CVS) περιλαμβάνει πονοκέφαλο, κουρασμένα ή πρησμένα μάτια, φαγούρα, δυσκολία εστίασης, ξηρά ή δακρυσμένα μάτια, θολή ή διπλή όραση και αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Υπολογίζεται ότι οι μισοί χρήστες υπολογιστή υποφέρουν από όλα αυτά τα συμπτώματα. Αν κι εσείς το νιώθετε, χρειάζεται σύντομα να αρχίσετε να ξεκουράζετε τα μάτια σας μέσα στην ημέρα. Εδώ σας παρουσιάζουμε ορισμένους απλούς τρόπους για να το καταφέρετε.

Τι είναι η ψηφιακή κόπωση ματιών και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Ρυθμίζουμε τον φωτισμό

Τα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται από έντονο φωτισμό που προέρχεται από το παράθυρο από τον ίδιο το φωτισμό του δωματίου. Αν μπορείτε, κλείστε μέχρι ένα σημείο τις κουρτίνες για να μειώσετε το φωτισμό απ’ έξω, μειώστε το φωτισμό του δωματίου. Οι ειδικοί προτείνουν λάμπες δαπέδου.

Ειδικοί φακοί στα γυαλιά

Αν κοιτάτε μια οθόνη όλη την ημέρα, μπορείτε να αγοράσετε ειδική επίστρωση για τους φακούς σας που μειώνει την λάμψη από την υπεριώδη ακτινοβολία και το μπλε φως, το οποίο συσχετίζεται με πρόωρη γήρανση των ματιών. Οι ειδικοί επίσης συνήθως προτείνουν να προτιμάμε τα γυαλιά αντί για τους φακούς επαφής όταν η δουλειά μας σχετίζεται με πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη.

Ακολουθούμε τον κανόνα 20:20:20

Κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε περίπου 20 πόδια μακριά (περίπου 6 μέτρα) για 20 δευτερόλεπτα. Αυτό χαλαρώνει τον μυ εστίασης μέσα στο μάτι μας.

Γιόγκα ματιών

Κι όμως, υπάρχει. Κοιτάξτε αριστερά, μείνετε για λίγο και ύστερα επαναλάβετε κοιτώντας δεξιά. Επαναλάβετε για 4 φορές και κλείστε τα ανάμεσα για μικρά διαλείμματα.

Επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Αν εργάζεστε με υπολογιστή και δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που πήγατε σε ειδικό, ήρθε η ώρα να κλείσετε ένα ραντεβού. Χρειάζεται να επισκεπτόμαστε έναν οφθαλμίατρο περίπου 2 φορές το χρόνο.24

Βγείτε έξω

Είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα και να βγαίνετε εκτός γραφείου. Κοιτάξτε αντικείμενα σε μακρινές αποστάσεις και σε φυσικό φως.

Πηγή: www.huffingtonpost.co.uk

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε