Νέα διάκριση για τη χώρα μας – 4η στην Ευρώπη σε καθαρά νερά

Ήταν πριν λίγο καιρό, που η Ελλάδα βρέθηκε στη 2η θέση παγκοσμίως σε γαλάζιες σημαίες. Σήμερα, μια νέα σπουδαία διάκριση έρχεται να μας κάνει

Νέα διάκριση για τη χώρα μας - 4η στην Ευρώπη σε καθαρά νερά

Ήταν πριν λίγο καιρό, που η Ελλάδα βρέθηκε στη 2η θέση παγκοσμίως σε γαλάζιες σημαίες. Σήμερα, μια νέα σπουδαία διάκριση έρχεται να μας κάνει και πάλι υπερήφανους, αφού η χώρας μας κατατάσσεται στην τέταρτη θέση σε καθαρά νερά στην Ευρώπη. Πλέον, το 95% των ελληνικών υδάτων χαρακτηρίζονται ως αρίστης ποιότητας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στη Ευρώπη, λίγο πριν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και οι παραλίες υποδεχτούν τους λουόμενους, ανέδειξε τη χώρα μας τέταρτη στην Ευρώπη σε καθαρά νερά, με το 97,5 των υδάτων της να χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά».

Πρώτη σε καθαρά νερά με το 99,1% των υδάτων της να είναι εξαιρετικής ποιότητας κατατάχθηκε η Κύπρος και ακολουθούν η Αυστρία, Μάλτα, Ελλάδα και Κροατία, συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα.

Τις χειρότερες θέσεις κατέλαβαν η Πολωνία με το 21% των υδάτων της να χαρακτηρίζονται εξαιρετικά και η Αλβανία με μόλις το 5,9%.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι οι παραλίες στη Μεσόγειο έχουν καθαρότερα νερά, το δε πόρισμα της μελέτης της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της ΕΕ μεταξύ 22.295 παραλιών που ελέγχθηκαν, ήταν ότι το 84,6% είχε εξαιρετική ποιότητα νερού, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα των υδάτων στην Ευρώπη παραμένει υψηλή.

Ένα άλλο συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι γενικά καλύτερη στις παράκτιες περιοχές από ό,τι στην ενδοχώρα, με το 87,4% των παράκτιων περιοχών κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικές, σε σύγκριση με το 79,15% των νερών της ενδοχώρας στην ΕΕ.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, δήλωσε:

«Τα καθαρά ύδατα κολύμβησης θεωρούνται πολλές φορές σαν κάτι δεδομένο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα από τα ευρωπαϊκά συλλογικά επιτεύγματα. Είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς πολλών ανθρώπων για πολλά χρόνια. Η φετινή έκθεση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν πολύ υψηλά πρότυπα ποιότητας όταν κολυμπούν σε ευρωπαϊκά ύδατα και ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να συνεχιστεί αυτή η πορεία.»

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε