,

Η συγχώρεση είναι βάλσαμο για την ψυχή του ανθρώπου, γιατρικό!

Η συγχώρεση είναι ένα πολύτιμο δώρο τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αγάπης. Όταν

Η συγχώρεση είναι βάλσαμο για την ψυχή του ανθρώπου, γιατρικό!

Η συγχώρεση είναι ένα πολύτιμο δώρο τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αγάπης. Όταν αγαπάς με όλη σου τη δύναμη, είναι αδύνατον να μην καταφέρεις να συγχωρέσεις τους ανθρώπους γύρω σου. Δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να έχει αγαπήσει χωρίς να πληγωθεί. Αγάπη δίχως πείσματα, δεν έχει νοστιμάδα, όπως λέει και ο σοφός λαός.

Η συγχώρεση είναι δείγμα μεγαλοψυχίας, ανθρωπιάς, πολιτισμού. Είναι βάλσαμο για την ψυχή του ανθρώπου, γιατρικό. Με λίγα λόγια είναι το κλειδί που θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο, στο επόμενο βήμα. Συγχωρείς πρώτα τον εαυτό σου για τα δικά σου λάθη και παραλείψεις και έπειτα φίλους, γνωστούς, συγγενείς, το έτερόν σου ήμισυ.

Advertisment

Το μίσος που φωλιάζει στις καρδιές των ανθρώπων δε λειτουργεί καθόλου βοηθητικά. Το μίσος πολλοί θα σου πουν ότι είναι η αντίθετη πλευρά της αγάπης. Παρόλα αυτά, σε φθείρει, καταστρέφει, κατακερματίζει σιγά σιγά την ψυχή σου. Είναι το χειρότερο συναίσθημα, σε κρατάει στάσιμο σε μία κατάσταση χωρίς μέλλον, χωρίς ουσία. Αποτελεί μία αυτοκαταστροφική τάση που δε σου επιτρέπει να χαρείς τις μικρές χαρές της ζωής, σε αποπροσανατολίζει από το στόχο σου που δεν είναι άλλος από το να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Όταν μισείς κάποιον ευτελίζεις το νόημα το της αγάπης, το υποβιβάζεις. Συνθλίβεις όλα όσα ζήσατε μαζί.

Αγαπάτε αλλήλους είχε πει ο Θεός, σίγουρα θα ήξερε κάτι παραπάνω από όλους εμάς τους θνητούς. Οι δεύτερες ευκαιρίες σίγουρα υπάρχουν για να δίνονται, όταν όμως τελειώσουν οι δικαιολογίες, τότε φεύγεις με το κεφάλι ψηλά. Και συγχωρείς, αυτό είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Αποτελεί δείγμα σεβασμού και αξιοπρέπειας. Όταν συγχωρείς πλέον δεν υπάρχει θύμα και θύτης, βγαίνεις από εκείνο το παιχνίδι ρόλων που μέχρι τότε νοηματοδοτούσε τη ζωή και την ύπαρξή σου. Δεν έχει πια νόημα να κλαις και να σκοτώνεσαι για κάτι που αποτελεί πια παρελθόν.

Εκεί ανήκει, αυτή είναι η θέση του. Μην κάνεις τα πάντα για να το φέρεις ξανά στο προσκήνιο, δεν πρόκειται να επωφεληθείς από την τακτική αυτή. Το αντίθετο μάλιστα. Η θέση του θύματος, δε σου κάνει καλό, σε φθείρει, άσχετα που δεν το είχες καταλάβει τόσο καιρό. Είχες πάρει το ρόλο που σου είχε δοθεί. Μόνο όταν καταφέρεις να συγχωρήσεις τον εαυτό σου και το άλλο άτομο, μόνο τότε θα καταφέρεις να νιώσεις γαλήνιος ευτυχισμένος, απελευθερωμένος από ό,τι βάραινε το μυαλό και την καρδιά σου όλο αυτό το διάστημα.

Advertisment

Η πραγματική ευτυχία βρίσκεται στο να αγαπάς και να αγαπιέσαι, να συγχωρείς και να συγχωρείσαι. Άλλωστε αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο επενδύει και η θρησκεία μας. Η συγχώρεση και η εξομολόγηση αποτελούν πυλώνες της χριστιανοσύνης. Και σίγουρα η επιλογή αυτή δεν έχει γίνει τυχαία. Η συγχώρεση συμβάλλει στη γαλήνη, στην ηρεμία και για αυτό όλοι κληρικοί και πιστοί αναγνωρίζουν την αξία της. Αν κάνεις οποιοδήποτε κακό και έπειτα μετανοήσεις, σίγουρα έχεις κερδίσει μια θέση στον παράδεισο.

Αν πάλι δεν τα καταφέρνεις να συγχωρέσεις τον εαυτό σου και το άτομο που σε πλήγωσε , τότε μη στεναχωριέσαι. Δεν είσαι κακός άνθρωπος. Ίσως δεν έχει έρθει ακόμα η κατάλληλη στιγμή. Ίσως χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο να καταλάβεις και να επεξεργαστείς ό,τι συνέβη, να εστιάσεις στα συναισθήματα και στις πράξεις, στα κίνητρά σου. Μερικά πράγματα απαιτούν περισσότερη προσωπική σκέψη και δουλειά με τον εαυτό μας. Στο τέλος όμως, μας οδηγούν στο δρόμο της αυτογνωσίας και ενισχύουν την αυτοεκτίμησή μας.

Τον συγχώρεσα, θα πεις μετά από καιρό στους φίλους και τις φίλες σου και θα γεμίσεις περηφάνια, διότι μέσα από αυτή τη διαδικασία που σίγουρα σου πήρε καιρό, κατάφερες να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να νιώσεις κερδισμένος και πολύ ικανοποιημένος για αυτή σου την κατάκτηση. Στην αρχή αυτό φάνταζε μακρινό, σχεδόν ουτοπικό όνειρό. Στη συνέχεια κατάλαβες όμως ότι δεν πρόκειται για κάτι ακατόρθωτο. Στη διαδρομή αυτή συνειδητοποίησες ότι έχεις μεγάλη δύναμη μέσα σου. Ό,τι πέφτεις και σηκώνεσαι, μόνος σου, χωρίς τη βοήθεια κάποιου άλλου, οπότε έμαθες ένα σωρό σημαντικά πράγματα για σένα που μέχρι τότε δεν είχες ανακαλύψει. Δεν είχε δοθεί άλλωστε η ευκαιρία για αυτό.

Προσπαθούμε να παίρνουμε τη ζωή στα σοβαρά και την αφήνουμε να μας οδηγεί στα μονοπάτια που εκείνη θέλει να μας οδηγήσει. Το καθετί που συμβαίνει το εκλαμβάνουμε ως δώρο που σίγουρα κάτι θα μας προσφέρει. Ένα μάθημα ζωής. Συγχωρούμε, για να μας συγχωρήσουν αργότερα για τα δικά μας σφάλματα και λάθη. Κερδίζουμε έτσι γαλήνη, ηρεμία, απελευθερωνόμαστε. Και αυτό είναι πολύ βοηθητικό πρώτα από όλα για εμάς. Για την προσωπική μας γαλήνη και ισορροπία, αξίζει τον κόπο, νομίζω. Όλοι είμαστε διαφορετικοί αναμεταξύ μας, για αυτό θα ήταν καλό κάθε φορά να αξιολογούμε τα κίνητρα και τις προθέσεις των άλλων πριν πάρουμε την όποια απόφαση. Άλλωστε, κανείς δεν είναι τέλειος εκ φύσεως.

Mαίρη Τσιχλή – Ψυχολόγος / Φιλόλογος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μήπως είμαι εγώ ναρκισσιστής; Πώς θα το καταλάβετε και τι μπορείτε να κάνετε;
«Μπορείς να τρέξεις και να ξεφύγεις απ’ όλους... εκτός από τον εαυτό σου» | S. Zweig
«Και όσοι δεν μπορούσαν να ακούσουν τη μουσική, θεωρούσαν τρελούς όσους έβλεπαν να χορεύουν» | Νίτσε
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Η καρδιά είναι το σπίτι της ψυχής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση