,

8 μύθοι για τον μεταβολισμό που μπορεί να δυσκολεύουν την απώλεια βάρους

Η δυσκολία σας να χάσετε βάρος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε διαστρεβλωμένη εικόνα για τον μεταβολισμό σας. Οι ειδικοί όμως έχουν ξεκαθαρίσει

8 μύθοι για τον μεταβολισμό που μπορεί να δυσκολεύουν την απώλεια βάρους

Η δυσκολία σας να χάσετε βάρος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε διαστρεβλωμένη εικόνα για τον μεταβολισμό σας. Οι ειδικοί όμως έχουν ξεκαθαρίσει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που καταρρίπτουν τους μύθους γύρω από τον μεταβολισμό.

8 μύθοι για τον μεταβολισμό που μπορεί να δυσκολεύουν την απώλεια βάρους

Μύθος 1ος: Το fasting επιταχύνει τον μεταβολισμό

Ναι, μπορεί να χάνουμε βάρος ακολουθώντας εκατοντάδες γρήγορες δίαιτες, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι τα αποτελέσματα είναι μάλλον βραχυπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ένας μεγάλος αριθμός διαιτών αυξάνουν το στρες και την ορμόνη κορτιζόλη, που σχετίζεται με αύξηση του βάρους γύρω από την κοιλιά.

Advertisment

Μύθος 2ος: Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται τη νύχτα

Ακούγεται λογικό, αλλά δεν ισχύει στο βαθμό που το πιστεύαμε. Αποδεικνύεται τελικά ότι ο τρόπος που το σώμα μας διαχειρίζεται το φαγητό και τις θερμίδες του έχει να κάνει με το τι τρώμε, με την μοναδική φυσιολογία του οργανισμού μας και με τον βαθμό δραστηριότητας.

Μύθος 3ος: Τα superfoods τονώνουν τον μεταβολισμό

Οι υπερτροφές μας προσφέρουν πράγματι πολλά οφέλη, αλλά η τόνωση του μεταβολισμού δεν είναι απαραίτητα ένα από αυτά. Η υπερκατανάλωση μιας τροφής, όποιας κι αν είναι, θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον θερμίδες που δεν χρειάζεται άμεσα ο οργανισμός μας και έτσι καταλήγουν σε αποθηκευμένο λίπος. Το μυστικό είναι ο περιορισμός των θερμίδων χωρίς πείνα ή κόπωση και μια ισορροπία στην ποικιλία.

Μύθος 4ος: Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον μεταβολισμό μας

Κι όμως, μπορούμε να τον ελέγξουμε. Η ποιότητα της τροφής, η άσκηση μαζί με τα θρεπτικά στοιχεία που έχει ο οργανισμός μας επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι το μαγνήσιο, το οποίο απαιτείται σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να παράγει και να αποθηκεύει ενέργεια ο οργανισμός μας.

Advertisment

Μύθος 5ος: Η κατανάλωση 6 γευμάτων την ημέρα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό

Η κατανάλωση συχνών γευμάτων χωρίς να παρακολουθούμε την συνολική κατανάλωση θερμίδων προκαλεί αύξηση του βάρους και όχι απώλεια.

Μύθος 6ος: Τα επίπεδα του μεταβολισμού δεν αλλάζουν με την ηλικία

Οι θερμίδες που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση, πράγματι, μειώνονται με την ηλικία. Για παράδειγμα, μια 55χρονη γυναίκα με καθιστική εργασία χρειάζεται να καταναλώνει περίπου 600 θερμίδες λιγότερες ημερησίως για να διατηρεί ένα σταθερό βάρος συγκριτικά με τις θερμίδες που κατανάλωνε στα 25 της.

Μύθος 7ος: Ο αργός μεταβολισμός είναι κληρονομικός

Αν και ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με ελαφρώς πιο αργό ή γρήγορο μεταβολικό ρυθμό, είναι ο τρόπος ζωής που επηρεάζει την μεταβολική λειτουργία. Όσο περισσότερο ζητάμε ενέργεια από τον οργανισμό μας, τόσο περισσότερο πυροδοτείται ο μεταβολισμός μας.

Μύθος 8ος: Οι συνεχείς και διακοπτόμενες δίαιτες καταστρέφουν τον μεταβολισμό μας

Μην αποθαρρύνεστε από την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια δίαιτας. Μπορείτε να χάνετε βάρος και να παίρνετε συχνά, ο μεταβολισμός σας θα επιταχύνεται και θα επιβραδύνεται αναλόγως του πώς εσείς τον χειρίζεστε. Έχετε και πάλι δυνατότητα να χάνετε βάρος, αρκεί να αφουγκραστείτε το πώς λειτουργεί ο δικός σας μεταβολισμός και να λάβετε υπόψη όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με αυτόν. Ένας ειδικός θα σας βοηθήσει.

Πηγή:

Με πληροφορίες από thehealthy.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί δεν χάνετε βάρος ενώ τα κάνετε όλα “σωστά”
Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
"Πώς να χάσω κιλά γρήγορα" | Ένας οδηγός για να δείτε αποτελέσματα σύντομα και με ασφάλεια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση