,

Ο φόβος είναι μεταδοτικός. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από αυτόν

Αν είχατε βγει να ψωνίσετε λίγο πριν την καραντίνα ή και κατά τη διάρκειά της για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι πολύ

Ο φόβος είναι μεταδοτικός. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από αυτόν

Αν είχατε βγει να ψωνίσετε λίγο πριν την καραντίνα ή και κατά τη διάρκειά της για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι πολύ πιθανό να συναντήσατε αγχωμένους πελάτες να γεμίζουν τα καρότσια και τα καλάθια τους με κονσέρβες φαγητού ή χαρτί υγείας – και είναι ακόμα πιο πιθανό να νιώσατε την επιθυμία να ακολουθήσετε κι εσείς σε αυτό τον πανικό.

Η ψυχολόγος Susan David μιλώντας στο TED, επισημαίνει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα· τα συναισθήματα και οι πράξεις μας επηρεάζονται βαθιά από άλλους ανθρώπους.

Advertisment

Όσον αφορά σε μια πανδημία, ο φόβος και ο πανικός εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Πώς μπορούμε να βιώσουμε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα χωρίς να πέσουμε στην παγίδα της σύγχυσης; Η ψυχολόγος μοιράζεται πώς να τονώσουμε την «ανοσία» μας στην κοινωνική μεταδοτικότητα.

«Όλοι έχουμε βιώσει στο παρελθόν την κοινωνική μεταδοτικότητα. Μπαίνουμε σε μια επαγγελματική συνάντηση και βλέπουμε ότι οι περισσότεροι κοιτούν το κινητό τους τηλέφωνο, οπότε βγάζουμε κι εμείς το δικό μας. Σε αντίθεση με τις μολυσματικές ασθένειες, που τείνουν να μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, μπορείτε να υιοθετήσετε μια συμπεριφορά από ανθρώπους με τους οποίους δεν έχετε καν έρθει σε επαφή.

Μια έρευνα αποκάλυψε ότι αν κάποιος από το ευρύ κοινωνικό μας δίκτυο πάρει κιλά – ακόμα κι αν δεν είναι στενός φίλος ή συγγενής – η πιθανότητες να αυξήσουμε κι εμείς το βάρος μας αυξάνονται. Είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση της κοινωνικής μεταδοτικότητας, ειδικά σε «ευνοϊκές περιόδους». Γιατί σε περιόδους κρίσης, το φαινόμενο μπορεί να έχει επίδραση σε βαθμό ζωής ή θανάτου.

Advertisment

Κοιτάξτε απλά το χρονολόγιο του Facebook ή ανοίξτε για λίγο τηλεόραση και θα δείτε πώς η κοινωνική μεταδοτικότητα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας. Όταν ο κόσμος φορά μάσκα καθώς βγάζει τον σκύλο βόλτα ή απλά περπατά στο δρόμο, νιώθουμε κι εμείς την ανάγκη να αγοράσουμε μια μεγάλη ποσότητα από αυτές, σε περίπτωση που δεν βρούμε αργότερα (αφού όλοι φαίνεται να τις χρησιμοποιούν παντού). Αυτό, όπως είναι όμως γνωστό, μπορεί να δημιουργήσει έλλειψη στο προσωπικό των νοσοκομείων και να πάρει μια πολύ κρίσιμη και σοβαρή διάσταση.

Ο φόβος και ο πανικός είναι ιδιαίτερα δυνατά συναισθήματα, αλλά δεν θέλουμε και να τα εξαφανίσουμε πλήρως. Υπάρχουν, γιατί μας βοήθησαν ως είδος να επιβιώσουμε. Αν και δεν πρέπει να τα καταπιέζουμε πλήρως, δεν πρέπει να τους επιτρέπουμε να κυριεύουν τη ζωή μας. Αντί γι’ αυτό, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι εμείς κυριαρχούμε σε αυτά.

Πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό; Όταν προσδιορίσουμε τις αξίες μας και αποκτήσουμε καθαρή σκέψη ως προς αυτές, μπορούμε να πορευτούμε μακριά από το συναίσθημα του φόβου ή του πανικού που νιώθουμε αυτή τη στιγμή σε διάφορα επίπεδα.

Επειδή είμαστε κάτι πολύ περισσότερο από φόβο. Είμαστε επίσης οι προθέσεις, η σοφία και η συμπόνοια μας, και όλα αυτά συνεργάζονται και μας καθοδηγούν ερχόμενα σε συμφωνία με τις αξίες μας.

Για να ξεφύγουμε από το χάος και να αποκτήσουμε ξανά τον έλεγχο του εαυτού μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε την εξής απλή άσκηση: Καθίστε για λίγα λεπτά με ένα φύλλο χαρτί μπροστά σας. Θέστε στον εαυτό σας αυτή την ερώτηση: «Ακόμα κι εν μέσω χάους, ποιος/α θέλω να είμαι;»

Γράψτε για 1-2 λεπτά. Αυτή η άσκηση μας προσφέρει μια ισχυρή προστασία ενάντια στην κοινωνική και συναισθηματική μεταδοτικότητα. Μας μεταφέρει από το χώρο της σκέψης επί των αξιών ως ιδέες σε έναν χώρο όπου οι αξίες γίνονται πράξη και συμμετέχουν στο πώς ορίζουμε και ζούμε τη ζωή μας. Συνεπώς, γινόμαστε πιο εύστροφοι, πιο συγκεντρωμένοι και συνδεδεμένοι με την πραγματικότητά μας ως έχει. Και είναι στοιχεία που χρειαζόμαστε στη ζωή μας αυτό τον καιρό.

Πηγή:

ted.com/fear-is-contagious-heres-a-simple-way-to-protect-yourself-against-it/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα κρυφά πλεονεκτήματα του να μεγαλώνουμε
Συγχρονικότητα και τύχη | Οι διαφορές τους και πώς να αναγνωρίζουμε τις δύο έννοιες
Η θλίψη είναι απλά αγάπη. Είναι όλη η αγάπη που θέλεις να δώσεις αλλά δεν μπορείς...
Πώς το ασυνείδητο μυαλό καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας κάθε μέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση