,

Κάιζεν: Μια εύκολη και αποτελεσματική μέθοδος για να βελτιώνεστε συνεχώς σε όλα τα επίπεδα

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Σάρα Χάρβεϊ, στέλεχος σε εκδοτικό, υπέφερε από το άγχος και την κόπωση που προκαλεί συνήθως η ζωή στις μεγαλουπόλεις.

Κάιζεν: Μια εύκολη και αποτελεσματική μέθοδος για να βελτιώνεστε συνεχώς σε όλα τα επίπεδα

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Σάρα Χάρβεϊ, στέλεχος σε εκδοτικό, υπέφερε από το άγχος και την κόπωση που προκαλεί συνήθως η ζωή στις μεγαλουπόλεις. Συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν οπωσδήποτε ένα διάλειμμα. Έτσι, παραιτήθηκε από τη δουλειά της στο Λονδίνο και μετακόμισε στην Ιαπωνία.

Εντυπωσιασμένη από την αίσθηση της τάξης, της ησυχίας και ενός πιο αργού ρυθμού ζωής από αυτόν που είχε συνηθίσει στη χώρα της, άρχισε να παρατηρεί και να μελετά τη διαφορετική αυτή κουλτούρα, για να συμπεράνει σύντομα ότι, ενώ οι ρυθμοί ήταν γενικά βραδύτεροι, οι Ιάπωνες είχαν αμεσότερα και καλύτερα αποτελέσματα στις δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνονταν.

Advertisment

Κάτι άλλο που παρατήρησε ήταν ότι στην καθημερινότητά του, ο Ιαπωνικός λαός έδινε μεγάλη σημασία στις μικρές λεπτομέρειες και στις σταδιακές αλλαγές. Έτσι, καθώς η Σάρα Χάρβεϊ μελετούσε τις διάφορες πτυχές της ζωής στην Ιαπωνία, ήρθε σε επαφή με κάτι που της άλλαξε εντελώς τη ζωή. Τη φιλοσοφία και τη μέθοδο του Κάιζεν.

Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μέθοδος Κάιζεν δεν γεννήθηκε στην Ιαπωνία όπως θα περίμενε κανείς. Δημιουργήθηκε ουσιαστικά από το Υπουργείο Πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών λίγο πριν την εμπλοκή των ΗΠΑ στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ως πρόγραμμα για να βοηθήσει τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων σε πολεμοφόδια και στρατιωτικό υλικό, σε μια περίοδο, που ούτε χρόνος υπήρχε αλλά ούτε και επαρκές προσωπικό.

Advertisment

Οι επιχειρήσεις έπρεπε να μάθουν να επικεντρώνονται στη «συνεχή βελτίωση», κάνοντας μικρά βήματα και όχι άλματα με σκοπό τις ριζικές αλλαγές.

Το Πρόγραμμα απέδωσε πολύ κατά τη διάρκεια του πολέμου γι’αυτό και μετά τη λήξη του, η Αμερικανική κυβέρνηση απέστειλε – ως μέρος του σχεδίου Μάρσαλ – εμπειρογνώμονες στην Ιαπωνία για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της βιομηχανίας.

Η ιδέα της επικέντρωσης στη συνεχή βελτίωση άρεσε πολύ στους Ιάπωνες, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να θέλουν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, το οποίο και αποτέλεσε το θεμέλιο του Συστήματος Παραγωγής της Toyota ενώ το 1960, για την πρωτοπόρο εισαγωγή και εφαρμογή του Κάιζεν στην Ιαπωνία, ο αυτοκράτορας απένειμε στον πανεπιστημιακό καθηγητή της Στατιστικής, Ουίλιαμ Έντουαρντς Ντέμινγκ, ένθερμο υποστηρικτή της «συνεχούς βελτίωσης», το παράσημο του Τάγματος του Ιερού Θησαυρού.

Το Κάιζεν, σαν ένα δέντρο που φυτεύτηκε σε γόνιμο έδαφος (στον επιχειρηματικό κόσμο της Ιαπωνίας), έβγαλε καρπούς και το αποτέλεσμα αυτής της καρποφορίας είναι η σημερινή οικονομική ευρρωστία της χώρας αυτής.

Πώς γίνεται όμως, μια μέθοδος που εφαρμόζεται κυρίως σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, να μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου, όπως έγινε με τη Σάρα Χάρβεϊ;

Μέσα στο βιβλίο της Σάρα Κάιζεν – Μικρά βήματα, μεγάλοι στόχοι: Η ιαπωνική μέθοδος που θα αλλάξει τη ζωή σας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη χώρα μας από τις εκδόσεις Brainfood, στη σειρά «Η Τέχνη της Ζωής», ο αναγνώστης θα βρει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματά του.

Με απλό και κατανοητό τρόπο, η συγγραφέας παρουσιάζει τη μέθοδο Κάιζεν και πώς μπορείτε να την εφαρμόσετε ώστε να μεταμορφώσετε τη ζωή σας, κάνοντας μικρές και σταδιακές αλλαγές, χωρίς να προκαλούνται αντιδράσεις από τον «εσωτερικό σας σαμποτέρ».
Θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να προσαρμόσετε τη μέθοδο έτσι ώστε να ταιριάζει με τη δική σας προσωπικότητα ή τις επαγγελματικές σας ιδιαιτερότητες και ότι μπορείτε να την εφαρμόσετε σε κάθε σημαντικό τομέα της ζωής σας, όπως είναι η υγεία, η καριέρα, οι σχέσεις και το χρήμα, αλλάζοντας συνήθειες, απομακρύνοντας τις βλαπτικές και αποκτώντας νέες, ωφέλιμες και εποικοδομητικές. Και όλα αυτά, χωρίς να νιώσετε άγχος, φόβο ή να κουραστείτε από την προσπάθεια.

Το Κάιζεν είναι η μοναδική, ίσως, φιλοσοφία, μέσα στην οποία συνυπάρχουν, η ευφυΐα της Δύσης και η σοφία της Ανατολής. Όπως μεταμόρφωσε τη ζωή της Σάρας Χάρβεϊ αλλά και πολλών χιλιάδων άλλων ανθρώπων, μπορεί να μεταμορφώσει και τη δική σας ζωή. Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ένα μικρό πρώτο βήμα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Η Τέχνη της Ζωής και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση