Πώς να επωφεληθούμε από τη χρήση του ριγανέλαιου τους καλοκαιρινούς μήνες

Το ριγανέλαιο, το λάδι δηλαδή που προέρχεται από την ρίγανη, είναι πολύ γνωστό για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Πολλές φορές, λανθασμένα

Πώς να επωφεληθούμε από τη χρήση του ριγανέλαιου τους καλοκαιρινούς μήνες

Το ριγανέλαιο, το λάδι δηλαδή που προέρχεται από την ρίγανη, είναι πολύ γνωστό για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Πολλές φορές, λανθασμένα βέβαια, συγχέεται με το αιθέριο έλαιο ρίγανης που είναι κάτι το τελείως διαφορετικό.

Ριγανέλαιο, μπορούμε να φτιάξουμε και εμείς οι ίδιοι πολύ εύκολα στο σπίτι μας μόνο με λίγο λάδι και ρίγανη και έτσι μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του ριγανέλαιου πολύ εύκολα στην καθημερινότητά μας.

Advertisment

Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στις γενικότερες ευεργετικές δράσεις του στον οργανισμό μας ωστόσο σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε περισσότερο στα οφέλη που μας προσφέρει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Πριν διαβάσετε παρακάτω όμως, χρειάζεται να αναφέρουμε εδώ, πως πριν προχωρήσετε στην χρήση του θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ειδικό υγείας σας, καθώς υπάρχει περίπτωση είτε να είστε αλλεργικός σε αυτό είτε να υπάρξουν κάποιες επιπλοκές διότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος καύσης εσωτερικού ιστού σε από του στόματος λήψη. Επίσης, το ριγανέλαιο επηρεάζει μερικά φάρμακα όπως τα διουρητικά ή τα φάρμακα με λίθιο.

Το ξέρατε πως το ριγανέλαιο λειτουργεί και ως φυσικό εντομοαπωθητικό; 

Advertisment

Το καλοκαίρι, θέλοντας και μη, οι περισσότεροι βρισκόμαστε με συντροφιά κουνουπιών τα περισσότερα καλοκαιρινά βράδια κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τα εντομοαπωθητικά να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τους καλοκαιρινούς μήνες. Βέβαια, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, προτιμά να χρησιμοποιεί φυσικούς τρόπους θα κρατήσουν τα κουνούπια μακριά. Ένας από αυτούς είναι και το ριγανέλαιο.

Πως να το χρησιμοποιήσετε; Μπορείτε αφού το αραιώσετε σε λίγο λάδι να κάνετε επάλειψη στο δέρμα σας με το έλαιο. Πως λειτουργεί; Το 2017 σε μια έρευνα διαπιστώθηκε πως η καρβακρόλη που βρίσκεται περίσσια στο ριγανέλαιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην απώθηση των εντόμων.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στις πληγές σας 

Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο μικροτραύμα ή ανοιχτή πληγή, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν φυσικό αντισηπτικό έτσι ώστε να αποφύγετε την μόλυνση της περιοχής.

Μυκητιάσεις 

Ειδικά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, οι μυκητιάσεις δεν είναι ένα φαινόμενο που λείπει. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι αρκετός κόσμος ταλαιπωρείται από αυτές. Ανοιχτά παπούτσια, κοινόχρηστοι χώροι στις διακοπές και στα καταλύματα που επιλέγουμε, η θάλασσα και η άμμος και πολλά ακόμη μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μυκητιάσεων.

Μερικές ενδείξεις από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ριγανέλαιο μπορεί να φανεί χρήσιμο και εδώ.

Το συμπέρασμα της ανωτέρω έρευνας έδειξε πως η θυμόλη -η οποία βρίσκεται στο ριγανέλαιο- είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός αντιμυκητιασικός παράγοντας και συμβάλει στην θεραπεία των κοινών λοιμώξεων που οφείλονται σε μύκητες.

Πηγές:

www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14786419.2017.1280485

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4659158/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση