, ,

Ριγανέλαιο: Ιδιότητές και χρήσεις για αδυνάτισμα και έλεγχο της πίεσης

Πως το ριγανέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικές ιδιότητες αλλά επίσης και για το αδυνάτισμα αλλά και τον έλεγχο της πίεσης. Στις μέρες μας,

Ριγανέλαιο: Οι ιδιότητές και οι χρήσεις του για αδυνάτισμα και έλεγχο της πίεσης

Πως το ριγανέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικές ιδιότητες αλλά επίσης και για το αδυνάτισμα αλλά και τον έλεγχο της πίεσης.

Στις μέρες μας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πληθώρα «ασυνήθιστων» ασθενειών που προκύπτουν συνεχώς και που μερικές φορές προκαλούν πονοκέφαλο στους επιστήμονες. Για παράδειγμα, η ασθένεια που ονομάζεται «νόσος των χειμερινών εμετών», έχει παρατηρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Γιατί οι πεπτικές διαταραχές αυξάνονται συνεχώς; Μήπως τα βακτήρια και οι μύκητες πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα δημιουργώντας χάος στον οργανισμό μας; Είναι πολύ πιθανό, αν και η ακριβής αιτία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη.

Διαβάστε επίσης

Ρίγανη: η ανεκτίμητη αξία του ελληνικού βοτάνου και οι ιδιότητές του

Επίσης, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις τοξικές συνέπειες από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα (GM), καθώς και με άγνωστα βακτήρια του εδάφους και των υδάτων, σκοπίμως τροποποιημένους ιούς, κλπ. Υπάρχει μια καινούρια ονομασία γι’ αυτές τις αόριστες ασθένειες που μερικές φορές αναφέρονται ως «ασθένειες προερχόμενες από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» – δεν είναι περίεργο λοιπόν που εμφανίστηκαν στη ζωή μας!

To θαυμαστό λάδι ρίγανης

Ριγανέλαιο: Οι ιδιότητές και οι χρήσεις του για αδυνάτισμα και έλεγχο της πίεσης

Μπορεί το έλαιο άγριας ρίγανης να λειτουργήσει θεραπευτικά για τις ασθένειες από τα παράσιτα ή τα τροποποιημένα τρόφιμα; Ορισμένοι γιατροί χρησιμοποιούν τα οφέλη του ελαίου άγριας ρίγανης για τη θεραπεία από τυχόν επιθέσεις βακτηρίων. Έχει αποδειχτεί ότι καταστρέφει τα ανεπιθύμητα βακτήρια, τους μύκητες, τους ζυμομύκητες, τα παράσιτα και κάποιους ιούς. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της νόσου των χειμερινών εμετών, μια καινούρια πεπτική διαταραχή που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους.

Το φυτό της άγριας ρίγανης είναι κοντινό με την οικογένεια στην οποία ανήκει η μέντα. Όταν τα λουλούδια και τα φύλλα συλλέγονται, η περιεκτικότητα σε έλαιο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της. Έτσι, το ριγανέλαιο είναι μια εναλλακτική ολιστική θεραπεία που πολλοί επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν για να ανακουφίσουν τους ασθενείς τους από τα συμπτώματα. Υπάρχουν πολλά είδη ελαίων, γι’ αυτό φροντίστε να βρείτε το έλαιο της Μεσογειακής άγριας ρίγανης. Η πραγματική Μεσογειακή άγρια ρίγανη έχει 2 ποικιλίες: τη Thymus capitatus και την Origanum Vulgare. Αυτές διαθέτουν τα περισσότερα οφέλη για την υγεία και θεωρούνται από τις πιο ισχυρές.

Το ριγανέλαιο περιέχει καρβακρόλη, μια ισχυρή αντιμικροβιακή ουσία. Η καρβακρόλη έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του μύκητα Κάντιντα, της ασπεργίλλωσης, του σταφυλόκοκκου, του καµπυλοβακτηριδίου (πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνο για μερικά είδη έλκους), της κλεψιέλας, του κολοβακτηριδίου, του τζιάρντια, της ψευδομονάδας, της σαλμονέλας και της λιστέρια. Τα τερπένια είναι μία ακόμη κατηγορία φυτοχημικών που βρίσκονται μέσα στο έλαιο, οπως και η θυμόλη, ένα φυσικό μυκητοκτόνο με αντισηπτικές ιδιότητες.

Η θυμόλη έχει επίσης αποδειχτεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα όταν χορηγείται καταλλήλως. Το ριγανέλαιοπεριέχει βιταμίνη Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, βόριο, μαγγάνιο, βιταμίνες Α, C και νιασίνη. Έρευνες επίσης έδειξαν ότι η καρβακρόλη στη σωστή δοσολογία διαθέτει πιθανές ιδιότητες αναγέννησης του ήπατος αποκαθιστώντας τη ροή του αίματος στα όργανα και τους ιστούς προστατεύοντας έτσι το ήπαρ. Άλλα πιθανά οφέλη: η προσθήκη λίγων σταγόνων ελαίου άγριας ρίγανης σε έναν διαχυτήρα ή η εισπνοή του ατμού του, θα μπορούσε να ανακουφίσει από τη συμφόρηση. Επίσης, μία σταγόνα σε φιλτραρισμένο νερό βοηθά στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου και πολλά άλλα.

Ριγανέλαιο: Οι ιδιότητες και τα συστατικά που το κάνουν μοναδικό

Εκτός από τη Θυμόλη και την καρβακρόλη, το ριγανέλαιο περιέχει και τις παρακάτω μοναδικές ουσίες

α-pinene
linalyl acetate
camphene
methylcarvacrol
β-bisabolene
6-methyl-3-heptanol
p-cimene
calemene
p-cimene-8-ol
β-caryophyllene
myrcene
cineole
phellandrene
cis-dihydrocarvone
β-pinene
cis-sabinene hydrate
sabinene
cymene
spartholerol
decane
γ-terpinene
germacrene D
terpinen-4-ol
carvacrol acetate
terpinolene
hexanal
limonene
trans-dihydrocarvone
linalool
undecane

ενώ θα πρέπει να προσθέσουμε και τις μεγάλες ποσότητες σιδήρου και Βιταμίνης C. Για την ακρίβεια, η ρίγανη είναι ένα από τα μπαχαρικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (565 mg %)

Επιστημονικές μελέτες πάνω στο ριγανέλαιο

Πανίσχυρο αντιβιοτικό

Η ρίγανη σκοτώνει τα μικρόβια με τον ίδιο τρόπο όπως τα ισχυρά αντιβιοτικά πενικιλίνη, στρεπτομυκίνη και βανκομυκίνη. Αυτό συμπέρανε μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης αναστέλλει την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του Candida Ablicans για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή.

Κατά του καρκίνου του προστάτη

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Long Island  έδειξε ότι το κύριο συστατικό της ρίγανης, η καρβακρόλη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Η ουσία οδηγεί σε απόπτωση (δηλαδή αυτοκτονία) των καρκινικών κυττάρων χωρίς να επιδρά στα υγιή κύτταρα.

Μεγάλα αντιοξειδωτικά οφέλη

Η ρίγανη όπως είπαμε πιο πάνω είναι ένα από τα πιο πλούσια μπαχαρικά σε βιταμίνη C. Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες επιβραδύνουν τη φθορά των κυττάρων και άρα τη γήρανση. Επίσης, συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου και προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

https://enallaktikidrasi.com/2015/09/elaio-riganis-enantion-kataskeuasmenwn-astheneiwn/

Ριγανέλαιο και αδυνάτισμα

Θέλετε να χάσετε βάρος; Νέα έρευνα δείχνει ότι το λάδι ρίγανης θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη λύση για να μειώσετε τις πιθανότητες παχυσαρκίας και αύξησης βάρους. Σύμφωνα με την Wellness Resources, η μελέτη περιελάμβανε διατροφή σε ποντίκια με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για να προκαλέσει παχυσαρκία. Όμως, τα ποντίκια που έλαβαν επίσης λάδι ρίγανης είδαν μικρότερη αύξηση βάρους από αυτά που δεν ελάμβαναν.

Το ενεργό συστατικό του ελαίου ρίγανης, η καρβακρόλη, χορηγήθηκε στους μισούς ποντικούς. Τρέφονταν με 0,1% καρβακρόλη ως μέρος της διατροφής τους, ενώ τα άλλα ποντίκια ελάμβαναν καθόλου. Τα ποντίκια που δεν έλαβαν την καρβακρόλη είδαν σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση βάρους. Επιπλέον, όσα έλαβαν την καρβακρόλη είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης τριγλυκεριδίων στο αίμα τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καρβακρόλη μειώνει τη φλεγμονή και επειδή η παχυσαρκία προκαλείται, εν μέρει, από φλεγμονή στον λευκό λιπώδη ιστό, αυτή μειώνει ή εξαλείφει αυτόν τον παράγοντα.

Στους ανθρώπους, ο ρυθμός με τον οποίο η καρβακρόλη θα ήταν αποτελεσματική είναι ίση με 1,5 θερμίδες για κάθε 1.500 θερμίδες στην καθημερινή διατροφή. Για εκείνους που χρησιμοποιούν συμπληρώματα, αυτό ισοδυναμεί με τρεις έως τέσσερις κάψουλες ελαίου ρίγανης κάθε μέρα.

Ριγανέλαιο και έλεγχος της πίεσης

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η καρβακρόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης επίσης γνωστή ως υπέρταση η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών.

Η ρίγανη δεν περιέχει νάτριο – έναν παράγοντα κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης και θα μπορούσε κάλλιστα να αντικαταστήσει την προσθήκη αλατιού στα γεύματα σύμφωνα με επιστήμονες του NHS.  Η χημική ουσία μείωσε τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση στις αρτηρίες. Βοήθησε επίσης στη μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Πως να φτιάξετε έλαιο ρίγανης

Υλικά

1 κούπα ρίγανη

3 κούπες ελαιόλαδο

Παρασκευή

Βάλτε τη ρίγανη και το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, ανακατέψτε και βάλτε το σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 5 – 6 ώρες. Είναι σημαντικό να μην ξεπεράσετε τους 100 βαθμούς διότι θα καταστρέψετε όλα τα αιθέρια έλαια του βοτάνου.

Έπειτα, σουρώστε πολύ καλά με ένα τουλπάνι. Σφίξτε δυνατά για να στραγγίξουν όλες οι πολύτιμες ουσίες. Βάλτε το λάδι σε ένα σκούρο μπουκάλι και φυλάξτε το σε σκιερό και σκοτεινό σημείο. Διατηρείται μέχρι και 12 μήνες.

Χρήσεις του ριγανέλαιου

Για ενδυνάμωση των μαλλιών

Αραιώστε το με λίγο ελαιόλαδο και βάλτε λίγη ποσότητα στο κεφάλι σας και κάντε ελαφρύ μασάζ προτού πάτε για ύπνο. Βάλτε στο μαξιλάρι σας πετσέτα για να μην λερώσετε. Το πρωί λουστείτε κανονικά.

Για πρόληψη

Μπορείτε να βάζετε ένα κουταλάκι έλαιο ρίγανης στις σαλάτες σας ή να το πίνετε κάθε πρωί ανανεμειγμένο με ένα ποτήρι νερό για 1 μήνα

Για θεραπεία

Για τη θεραπεία του Candida Ablicans ή άλλων βακτηρίων θα χρειαστείτε μεγαλύτερες πσοότητες και γι αυτό χρειάζεται να το κάνετε υπό την επίβλεψη ειδικού.

Για την ψωρίαση ή επιδερμικούς μύκητες

Αραιώστε μια κουταλιά ελαίου ρίγανης με τρεις κουταλιές ελαιόλαδου και ταμπονάρετε την περιοχή που θέλετε.

Ριγανέλαιο και Παρενέργειες

Η καρβακρόλη αποτελεί φυσικό εντομοαπωθητικό. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που έχει απαίσια γεύση. Να αραιώνετε το έλαιο με κάποιο έλαιο βάσης, όπως το ελαιόλαδο ή με νερό με αναλογία ένα μέρος ελαίου σε τρία μέρη ελαίου βάσης. Αδιάλυτο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, τους βλεννογόνους ή τα όργανα. Η θεραπευτική χρήση του ελαίου ρίγανης πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμη και να αποφεύγεται από παιδιά ή έγκυες γυναίκες και άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιαγγειακές παθήσεις. Πριν από τη χρήση οποιασδήποτε εναλλακτικής θεραπείας, συνιστάται να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Προσοχή: Πριν αλλάξετε συνήθειες στην διατροφή σας, πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον επαγγελματία υγείας με τον οποίο συνεργάζεστε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε