,

Ουρικό οξύ και κανέλα: Πώς το μπαχαρικό συμβάλει στην μείωση του οξέος στον οργανισμό μας

Το ουρικό οξύ είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στις ημέρες μας που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Ουσιαστικά, αν και έχουμε όλοι ουρικό οξύ στον

Ουρικό οξύ και κανέλα: Πως το μπαχαρικό συμβάλει στην μείωση του οξέος στον οργανισμό μας

Το ουρικό οξύ είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στις ημέρες μας που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Ουσιαστικά, αν και έχουμε όλοι ουρικό οξύ στον οργανισμό μας, τα υψηλά του επίπεδα του στο αίμα σχετίζονται με την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας και λίθων στα νεφρά.

Πέρα από την συμβουλή του ειδικού μας και την ανάλογη καθοδήγηση που θα μας δώσει για την μείωση των επιπέδων του συγκεκριμένου οξέως υπάρχουν και μερικές τροφές που βοηθούν ιδιαίτερα στο να μειωθεί το ουρικό οξύ στον οργανισμό μας. Φυσικά όμως, υπάρχουν και τροφές που μπορούν να χαρακτηριστούν ως και “απαγορευμένες” για κατανάλωση από ανθρώπους που πάσχουν από το συγκεκριμένο πρόβλημα οπότε καλό είναι ποτέ να μην παραλείπουμε να συμβουλευτούμε τον γιατρό πριν προχωρήσουμε στην οποιαδήποτε αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών.

Advertisment

Ωστόσο, σύμφωνα με μερικές έρευνες, ένα αγαπημένο σε πολλούς μπαχαρικό αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμο στην συγκεκριμένη περίπτωση και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την κανέλα!

Η κανέλα μπορεί να αναστείλει έναν καταλύτη που εμπλέκεται στο σχηματισμό ουρικού οξέος στον οργανισμό μας

Μια ερευνητική ομάδα που αποτελούνταν από επιστήμονες το 2000 προχώρησε σε μια έρευνα η οποία ανέλυε την αποτελεσματικότητα των 122 παραδοσιακών κινέζικων φαρμακευτικών φυτών αναφορικά με τη θεραπεία διαταραχών που σχετίζονται με την υπερουριχαιμία. Η κανέλα, ήταν η πιο αποτελεσματική.

Πως ακριβώς λειτουργεί; Ένα συγκεκριμένο ένζυμο η οξειδάση ξανθίνης καταλύει μια αντίδραση που μετατρέπει την υποξανθίνη σε ξανθίνη η οποία με τη σειρά της μετατρέπεται σε ουρικό οξύ.

Advertisment

Έτσι, αυτή η ερευνητική ομάδα ανέλυσε την αποτελεσματικότητα διαφόρων φυτικών εκχυλισμάτων στην αναστολή αυτού του συγκεκριμένου ενζύμου.

Ο πιο αποτελεσματικός παράγοντας ήταν το μεθανολικό εκχύλισμα Cinnamomum cassia. Απέδειξαν λοιπόν ότι αναστέλλοντας την οξειδάση ξανθίνης χρησιμοποιώντας εκχύλισμα κανέλας, μπορούμε ενδεχομένως να αποτρέψουμε την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας.

Το έλαιο κανέλας αναστέλλει τη δράση των ενζύμων που προάγουν το ουρικό οξύ

Μια άλλη μελέτη το 2006 χρησιμοποίησε το κασέλαιο και έλεγξε την αποτελεσματικότητά της έναντι δύο ενζύμων – αφυδρογονάσης ξανθίνης και οξειδάσης ξανθίνης.

Η μελέτη αυτή έδειξε πως το συγκεκριμένο έλαιο της κανέλας ήταν τόσο ισχυρό όσο το χημικό φάρμακο που συνταγογραφήθηκε στην παραδοσιακή θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας!

Πως έγινε αυτό; Τα δύο ένζυμα, η αφυδρογονάση ξανθίνη και η οξειδάση ξανθίνη είναι πάρα πολύ σημαντικά στην μεταβολική οδό που οδηγεί στην παραγωγή του ουρικού οξέως. Δοκιμάζοντας λοιπόν σε ζώα με με υπερουριχαιμία την λήψη του συγκεκριμένου ελαίου από το στόμα, είδαν πως μειώθηκαν σημαντικά τα επίπεδα ουρικής ουρίας στο ήπαρ καθώς και στον ορό του αίματος.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, βλέπουμε, πως η κανέλα είναι ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο μπαχαρικό για τον οργανισμό μας.

Πηγές:

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11025157/

www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16182482/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση