5 tips για να μειώσεις το συναισθηματικό φαγητό

Το συναισθηματικό φαγητό δεν έρχεται για να χορτάσει την πείνα μας, αλλά για να καλύψει άλλες ανάγκες,

5 tips για να μειώσεις το συναισθηματικό φαγητό

Μερικές φορές, όταν αισθανόμαστε λυπημένοι ή αγχωμένοι, μπορεί να τρώμε πολύ φαγητό για να νιώσουμε καλύτερα. Αυτό ονομάζεται συναισθηματική διατροφή. Μπορεί να είναι δύσκολο να τον ελέγξουμε γιατί χρησιμοποιούμε το φαγητό για κάτι περισσότερο από το να πεινάμε. Μπορεί να είναι σαν φίλος ή ανταμοιβή. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να τηρούμε ένα πρόγραμμα διατροφής όταν διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Είναι εντάξει να τρώμε όταν νιώθουμε συναισθηματικοί, αλλά μερικές φορές τρώμε ακόμα και όταν δεν πεινάμε πραγματικά.

Μπορούμε να μάθουμε τρόπους να καταλάβουμε γιατί το κάνουμε αυτό και μετά να προσπαθήσουμε να τρώμε λιγότερο όταν νιώθουμε συναισθηματικοί. Τι συμβαίνει όταν τρώμε φαγητό επειδή νιώθουμε λύπη, θυμό ή βαριεστημένο αντί επειδή πεινάμε. Όταν νιώθουμε πραγματικά λυπημένοι ή θυμωμένοι, μερικές φορές τρώμε χωρίς καν να το σκεφτόμαστε. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν τρώμε επειδή το σώμα μας χρειάζεται φαγητό ή απλώς επειδή νιώθουμε αναστατωμένοι. Αν μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι τρώμε τη σωστή ποσότητα φαγητού.

Advertisment

Έτσι, πριν φάμε, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν πεινάμε πραγματικά ή αν είναι μόνο τα συναισθήματά μας που μας κάνουν να θέλουμε να φάμε. Μερικές φορές, αισθανόμαστε πραγματικά πεινασμένοι για ορισμένα τρόφιμα, ακόμα κι αν μόλις φάγαμε. Αυτό το συναίσθημα προκύπτει από το πουθενά και ανυπομονούμε να φάμε αυτά τα συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως καραμέλες ή πατατάκια. Είναι σαν να μην μπορούμε να αντισταθούμε στο να τα φάμε, ακόμα κι αν είχαμε απλώς ένα γεύμα. Μερικές φορές, τρώμε πολύ φαγητό αλλά και πάλι δεν αισθανόμαστε χορτάτοι. Μπορεί ακόμη και να νιώθουμε άσχημα που τρώμε τόσο πολύ. Όταν όμως δεν έχουμε φάει για πολύ καιρό, το σώμα μας αρχίζει να πεινάει.

Oποιοδήποτε φαγητό τρώμε όταν πεινάμε μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι και ικανοποιημένοι. Πώς να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική διατροφή Όταν μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ των συναισθημάτων μας και της ανάγκης του σώματός μας για φαγητό, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τρώμε πάρα πολύ ακόμα και όταν δεν πεινάμε. Σημειώστε όλα όσα τρώτε και πίνετε κάθε μέρα. Μπορούμε να γράψουμε όλα όσα τρώμε κάθε μέρα σε ένα ειδικό βιβλίο. Μπορούμε επίσης να γράψουμε πώς νιώθουμε πριν και μετά το φαγητό, όπως εάν νιώθουμε ενοχές ή ικανοποιημένοι. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί μερικές φορές τρώμε όταν νιώθουμε συναισθηματικοί.

Θυμηθείτε να σκεφτείτε διαφορετικές επιλογές ή επιλογές πριν πάρετε μια απόφαση. Μπορείτε να σκεφτείτε κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε αναστατωμένοι ή θυμωμένοι; Όπως όταν είστε αγχωμένοι ή πραγματικά θυμωμένοι. Ίσως θα μπορούσατε να βγείτε έξω για μια βόλτα ή να καλέσετε έναν φίλο για να μιλήσετε για το πώς νιώθετε. Το να κάνετε ένα ωραίο, χαλαρωτικό ντους θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει. Μπορείτε να σκεφτείτε άλλα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα; Να είστε προσεκτικοί και να επικεντρωθείτε σε αυτό που τρώτε. Ένας τρόπος για να τρώτε λιγότερο όταν αισθάνεστε συναισθηματικοί είναι να εστιάσετε στο φαγητό σας ενώ τρώτε.

Advertisment

Αφιερώστε χρόνο για να μασάτε το φαγητό σας αργά, ώστε να μπορείτε πραγματικά να το γεύεστε και να το μυρίζετε. Προσπαθήστε να μην τρώτε ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση ή χρησιμοποιείτε τηλέφωνο ή υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο, θα απολαύσετε το γεύμα σας περισσότερο και μπορεί να καταλήξετε να τρώτε λιγότερο. Φροντίστε να τακτοποιήσετε την κουζίνα και το ψυγείο σας τακτοποιημένα και με τρόπο που να έχει νόημα. Εάν τρώτε συχνά όταν αισθάνεστε λυπημένοι ή θυμωμένοι, καλό είναι να μην κρατάτε στο σπίτι ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα όπως η σοκολάτα και τα πατατάκια. Οι διατροφικές επιλογές που έχουμε στο σπίτι μπορούν να επηρεάσουν το τι τρώμε.

Είναι καλύτερα να τρώμε σνακ που μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε πιο χαρούμενοι, όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών και ξηρούς καρπούς. Κινήστε περισσότερο το σώμα σας και κάντε δραστηριότητες που σας κάνουν πιο δυνατούς και υγιείς. Η άσκηση κάνει το σώμα σας να παράγει κάτι που ονομάζεται ενδορφίνες, οι οποίες είναι σαν χαρούμενες χημικές ουσίες που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Ακόμη και μόνο κάνοντας 10 λεπτά εύκολων ασκήσεων μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι. Τι θα συμβεί αν ξεφύγετε; Δεν έχει σημασία τι, αν τρώτε πολύ φαγητό, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Το να αισθάνεστε άσχημα μετά από πολύ φαγητό κάνει πιο πιθανό να το ξανακάνετε. Εάν δεν μπορείτε να το χειριστείτε μόνοι σας, δεν πειράζει να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση