,

5 τρόποι να ξεφύγουμε από την παγίδα της απαισιοδοξίας, χρησιμοποιώντας τον ρεαλισμό

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι τα αρνητικά γεγονότα έχουν ισχυρότερη επίδραση στον εγκέφαλό μας από τα θετικά. Αυτό οφείλεται στον τρόπο που είναι συνδεδεμένος

5 τρόποι να ξεφύγουμε από την παγίδα της απαισιοδοξίας χρησιμοποιώντας τον ρεαλισμό

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι τα αρνητικά γεγονότα έχουν ισχυρότερη επίδραση στον εγκέφαλό μας από τα θετικά. Αυτό οφείλεται στον τρόπο που είναι συνδεδεμένος ο εγκέφαλός μας: νιώθουμε το κεντρί της κριτικής πιο έντονα από τη χαρά του επαίνου· θυμόμαστε το τραύμα πιο ζωντανά από ένα χαρούμενο γεγονός και τείνουμε να υπεραναλύουμε περισσότερο τα κακά σενάρια παρά τα καλά.

Συνεπώς, είναι δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος, αλλά σίγουρα αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να γίνουμε ρεαλιστές – δηλαδή να βρεθούμε κάπου στη μέση του συνεχούς. Πολλοί άνθρωποι τείνουν να θεωρούν ότι οι ρεαλιστές είναι το ίδιο αρνητικοί όπως και οι πεσιμιστές. Όμως αυτό δεν ισχύει και γι’ αυτό παρακάτω θα αναφερθούμε σε ορισμένες διαφορές ανάμεσα στα δύο και θα σας δώσουμε κάποιες ιδέες που θα σας βοηθήσουν να μην πέφτετε στην παγίδα της απαισιοδοξίας.

Advertisment

Τι σημαίνει «είμαι απαισιόδοξος»;

Ο πεσιμισμός ορίζεται από την Αμερικάνικη Ψυχολογική Ένωση ως «η στάση ζωής σύμφωνα με την οποία όλα θα πάνε στραβά και όλες οι επιθυμίες και οι στόχοι του ανθρώπου είναι αδύνατο να εκπληρωθούν». Ο απαισιόδοξος ή πεσιμιστής τείνει να βλέπει τα πάντα γύρω του υπό αρνητικό φως, αναμένει κυρίως αρνητικά αποτελέσματα και πιστεύει ότι η ευτυχία είναι απλώς ένας μύθος ή κάτι που δεν προορίζεται γι’ αυτόν.

Τι σημαίνει «είμαι ρεαλιστής»;

Ρεαλιστής είναι εκείνος που δέχεται την κατάσταση όπως είναι (καλή ή κακή) και πάντα προετοιμάζεται να δρα αναλόγως. Ο ρεαλισμός σχετίζεται περισσότερο με την αντικειμενικότητα – μια κατάσταση δεν είναι απαραιτήτως καταστροφική, είναι απλώς κάτι που χρειάζεται να διαχειριστούμε.

Οι κύριες διαφορές ανάμεσα στον αισιόδοξο και τον ρεαλιστή

Αρχικά, ο πεσιμιστής πάντα βλέπει ότι το ποτήρι είναι μισοάδειο και ο αισιόδοξος ότι είναι μισογεμάτο. Ένας ρεαλιστής θα δει μόνο ότι υπάρχει νερό στο ποτήρι και θα ασχοληθεί με το πώς θα το γεμίσει.

Advertisment

Οι ρεαλιστές δεν γίνονται ποτέ πολύ οπτιμιστές ή πεσιμιστές. Όποτε τους συμβαίνει κάτι κακό, κάνουν ένα βήμα πίσω και αξιολογούν την κατάστασή τους. Φυσικά, θα νιώσουν θλίψη ή απογοήτευση, αλλά σε αντίθεση με έναν πεσιμιστή, θα προσπαθούν επίσης να βρουν τρόπους να βγουν από αυτά τα συναισθήματα.

Ένας ρεαλιστής θυμάται επίσης να είναι ευγνώμων για ό,τι καλό έχει στη ζωή του και ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο. Εξισορροπούν το θετικό με το αρνητικό: «Σήμερα ήταν απαίσια, αλλά αύριο θα είμαι καλύτερα» ή «Περνάω δύσκολα, αλλά έχω ακόμα πολλά για τα οποία είμαι ευγνώμων». Ένας πεσιμιστής δεν μπορεί να δει το καλό σε τίποτα επειδή είναι απασχολημένος με το να βυθίζεται σε αρνητικές σκέψεις.

Πώς να αποφύγετε την παγίδα της απαισιοδοξίας

1. Είστε πράγματι τόσο δυστυχισμένοι όσο νομίζετε;

Η αρνητικότητά σας για μια κατάσταση μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα σε κάθε πλευρά της ζωής. Βυθισμένοι σε κάτι που δεν πάει τόσο καλά, χάνετε όσα καλά έχετε. Όταν κάποιος που είναι έξω από την κατάσταση σας λέει ότι όλα θα πάνε καλά, μπορεί κάτι να βλέπει που εσείς δεν βλέπετε. Μήπως να αλλάξετε κι εσείς οπτική;

2. Να θυμάστε ότι η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη

Δεν θα ήταν υπέροχα αν πάντα παίρναμε τα αποτελέσματα που αξίζαμε; Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Ασφαλώς και κάποιοι άνθρωποι είναι τυχερότεροι από άλλους, αλλά όλοι παίρνουμε σκληρά μαθήματα από τη ζωή πού και πού. Όντας πιο αντικειμενικοί όσον αφορά στην «δικαιοσύνη» μιας κατάστασης θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την απογοήτευση και τη σύγχυση.

3. Μην υπεραναλύετε πράγματα πριν καν συμβούν

Είναι πολύ εύκολο να περάσουμε από το «τίποτα» στην «τραγωδία» μέσα στο κεφάλι μας. Από το «είμαι τόσο αγχωμένος για την παρουσίασή μου» στο «Αυτό είναι! Θα με απολύσουν». Φανταστείτε να σας το λέει αυτό κάποιος άλλος; Πώς θα αντιδρούσατε; Αν έχετε μια αρνητική σκέψη για ένα γεγονός που δεν έχει ακόμα συμβεί, πατήστε παύση. Απασχοληθείτε ή προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι άλλο.

4. Δεν έχετε απαραιτήτως μια κακή ζωή

Καταλαβαίνουμε. Δεν καταφέρατε να βρείτε την εργασία των ονείρων σας και τώρα μισείτε τα πάντα. Και πολύ σύντομα αρχίζετε να σκέφτεστε ότι όλη η ζωή σας είναι απαίσια λόγω αυτού. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και δείτε τα πράγματα όπως είναι – μια προσωρινή κατάσταση.

5. Δεν σας απογοητεύουν όλοι και όλα

Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι σας έχουν απογοητεύσει δεν σημαίνει ότι και όλοι οι άλλοι θα το κάνουν. Αξιολογήστε την κατάστασή σας υπό ένα πιο αντικειμενικό πρίσμα. Ίσως να μπορείτε να αποφύγετε μελλοντική απογοήτευση, απομονωμένοι από κάποιους φίλους. Ίσως οι προσδοκίες σας είναι πολύ αυστηρές και ο κόσμος δυσκολεύεται να τις φτάσει.

Flavia Medrut

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση