Η ευτυχία είναι μια κοινή ανάγκη και επιδίωξη των ανθρώπων. Ποιος δεν θέλει να είναι ευτυχισμένος; Ποιος δεν θέλει να είναι ανέμελος, απαλλαγμένος από προβλήματα και ποιος δεν θέλει να νοιώθει πλήρης;

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η ευτυχία μπορεί να έρθει αργά ή γρήγορα στη ζωή.

Μα πως μπορεί να γίνει αυτό; Σίγουρα δεν είναι απλό και θέλει κόπο και πόνο.

Γιατί για να είναι κάποιος ευτυχισμένος θα πρέπει να έχει καλύψει βασικές του ανάγκες όπως αυτές της επιβίωσης, της ασφάλειας, της συναισθηματικής πληρότητας της απουσίας πόνου κ.α.

Και αυτό δεν έρχεται πάντα εύκολα στη ζωή παρά μόνο όταν έχουμε περάσει στιγμές και περιόδους ανασφάλειας, φόβου αλλά και πόνου. Γιατί «δεν μπορείς να φτάσεις στο φως αν δεν περάσεις μέσα από το σκοτάδι».

Και αυτό είναι το τίμημα της ευτυχίας. Δηλαδή ότι δεν μπορούμε να κατακτήσουμε την πολυπόθητη ευτυχία αν δεν πονέσουμε, αν δεν υποφέρουμε, αν δεν αναλογιστούμε.

Γιατί σε όλα τα πράγματα θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό εάν θέλουμε να κατακτήσουμε την ευτυχία. Σε όλα τα πράγματα θα πρέπει να βάλουμε αγάπη.

Αληθινή και ανιδιοτελή αγάπη. Είτε αυτό είναι η ενασχόληση μας, είτε είναι οι σχέσεις μας, είτε ο σύντροφος της ζωής μας, είτε είναι απλές καθημερινές δραστηριότητες και συνήθειες.

Μα για να φτάσουμε στο σημείο να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αληθινή και ανιδιοτελή αγάπη που σημαίνει ότι ξεπερνάμε το εγώ μας, θα πρέπει να έχουμε πολύ αναλογιστεί μέσα σε περιόδους πόνου και μοναξιάς.

Και αυτές οι περίοδοι σίγουρα δεν είναι εύκολες και απλές. Θέλω να καταλήξω ότι ευτυχισμένος είναι επίσης ο άνθρωπος που κατόρθωσε να φτάσει ίσως και να ξεπεράσει τον επιθυμητό και ιδεατό εαυτό.

Δηλαδή αυτός που κατόρθωσε να αξιοποιήσει στον έπακρο βαθμό τις δυνατότητές του. Και αυτό συμβαίνει διότι ποτέ δεν θα νοιώσει πλήρης ο άνθρωπος μέχρι να φτάσει σε αυτό που πραγματικά μπορεί να γίνει μέσα από την αξιοποίηση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων του.

Εύχομαι καλοτάξιδο να είναι το ταξίδι όλων προς την ευτυχία. Και να θυμίσω ότι θα πρέπει να ζούμε με όλο μας το είναι όχι μόνο το φτάσιμο στην Ιθάκη αλλά και όλο το ταξίδι.

Photo: Author/Depositphotos

Συγγραφέας Εμμανουέλα Ζώη

Είμαι πτυχιούχος Κοινωνική Λειτουργός και εργάζομαι επί σειρά ετών με νεαρά παραβατικά άτομα. Η πολυετής προσφορά μου σε ανθρώπους που χρήζουν υποστήριξης και βοήθειας με μια παράλληλη προσωπική αναζήτηση της βαθύτερης κατανόησης του εαυτού και της εύρεσης της ευτυχίας με έκαναν να θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου μέσα από τη συγγραφή κειμένων.

Δείτε όλα τα άρθρα
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε