, ,

Για να προχωρήσεις μπροστά, χρειάζεται να αναγνωρίσεις αυτά που σε κρατάνε πίσω

Είτε ξεκινάτε για ένα ταξίδι προς την επίτευξη ενός στόχου, είτε δουλεύετε ήδη πάνω σε αυτό και ανησυχείτε λόγω έλλειψης αποτελεσμάτων, είναι σοφή η

Για να προχωρήσεις μπροστά, χρειάζεται να αναγνωρίσεις αυτά που σε κρατάνε πίσω

Είτε ξεκινάτε για ένα ταξίδι προς την επίτευξη ενός στόχου, είτε δουλεύετε ήδη πάνω σε αυτό και ανησυχείτε λόγω έλλειψης αποτελεσμάτων, είναι σοφή η κίνηση του να αναγνωρίσετε τα στοιχεία εκείνα που σας κρατούν πίσω. Όλοι έχουμε φόβους και αν δεν τους φέρουμε στο φως τη συνείδησης και της επίγνωσης, τότε θα συνεχίζουν να μας επηρεάζουν αρνητικά και ύπουλα στη ζωή μας.

Παρακάτω σας προτείνουμε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εντοπίσετε τους φόβους που στέκονται ανάμεσα σε εσάς και στη ζωή που ονειρεύεστε και πώς να παλέψετε αποτελεσματικά ενάντια σε αυτούς:

Advertisment

Αντιμετωπίστε το φόβο της αποτυχίας

Ο φόβος αποτυχίας είναι ένα από τα κυριότερα εμπόδια που βάζουμε εμείς στον εαυτό μας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί να ανησυχείτε για το πώς φαίνεστε στους άλλους ή η οικογένειά σας έχει διδάξει ότι η αποτυχία υποσκάπτει την αξία σας. Ή ίσως να πιστεύετε πως το γεγονός ότι αποτύχατε, αποδεικνύει ότι δεν θα συναντηθείτε ποτέ με την επιτυχία.

Όπως και με τους περισσότερους φόβους, ο φόβος της αποτυχίας αρχίζει να χάνει τη δύναμή του, όταν τον αντικρύσετε κατάματα και αναρωτηθείτε «τι το κακό έχει να αποτυγχάνετε πού και που;». Όχι μόνο δεν έρχεται το τέλος του κόσμου, αλλά η αποτυχία μπορεί να σας διδάξει πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε με δραστικό τρόπο… Πράγματα που θα διασφαλίσουν μια μελλοντική επιτυχία.

Να είστε σίγουροι ότι οι αποτυχίες που θα συναντήσετε στο δρόμο είναι μαθήματα. Το σύμπαν σας στέλνει προκλήσεις που χρειάζεται να αντιμετωπίσετε, ώστε να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Advertisment

Επαναλάβετε εκείνο που σας τρομάζει περισσότερο

Προσπαθήστε να επαναλάβετε ξανά και ξανά αυτό που σας φοβίζει, μέχρι να χάσει τις τρομερές και τρομακτικές ιδιότητές του και να γίνει μια κοινή, αδιάφορη δραστηριότητα που δεν θα έχει ουσιαστική επίδραση στα συναισθήματά σας. Αυτός ο τρόπος μοιάζει με εκείνον της συμπεριφοριστικής ψυχολογίας, η οποία αντιμετωπίζει τις φοβίες, αυξάνοντας σταδιακά και προσεκτικά την επαφή του ατόμου με το αντικείμενο της φοβίας.

Έτσι, για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε φίλους ή να βρείτε έναν/μια σύντροφο, αλλά φοβάστε να μιλήσετε με άτομα που δεν γνωρίζετε, προκαλέστε τον εαυτό σας να πει κάτι σε τουλάχιστον τρεις αγνώστους κάθε μέρα. Σύντομα, θα μπορείτε να το χειριστείτε αυθόρμητα.

Βρείτε μια επιβεβαίωση που θα αποδυναμώνει το φόβο

Είναι ευκολότερο να απελευθερωθείτε από τα πράγματα που σας κρατούν πίσω, αν ενισχύσετε σκόπιμα πεποιθήσεις, οι οποίες θα επιτεθούν απευθείας στους φόβους σας. Για παράδειγμα, δοκιμάστε μια καθημερινή επιβεβαίωση όπως: «Αν δεν πρόκειται να μου κάνει μόνιμη ζημιά, γιατί δεν το δοκιμάζω;». (που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να νιώσετε θαρραλέοι και δυναμικοί!)

Εναλλακτικά, επιχειρήστε κάτι άλλο όπως: «Oι παλιοί μου φόβοι δεν έχουν εξουσία πάνω μου πια». Ή «Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο ανάμεσα σε εμένα και στα όνειρά μου». Πειραματιστείτε με μια μεγάλη γκάμα φράσεων, μέχρι να βρείτε εκείνη που θα σας ταιριάξει και θα σας επηρεάζει βαθιά, προσφέροντάς σας άμεσα την αυτοπεποίθηση να υπερασπιστείτε γενναία αυτό που θέλετε να καταφέρετε.

Συνειδητοποιήστε ότι είστε αρκετά καλοί

Βεβαίως και όλοι έχουμε ατέλειες και σημεία που χρειάζονται δουλειά και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Είστε αρκετοί ακριβώς όπως είστε! Έχετε κάτι πραγματικά μοναδικό και αξίζει να το βγάλετε προς τα έξω, προς τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλές φορές, αυτό που μας εμποδίζει και μας κρατά παγιδευμένους είναι η σκέψη ότι δεν είμαστε το είδος εκείνο του ανθρώπου που μπορεί να πετύχει. Ίσως πιστεύετε ότι δεν είστε αρκετά έξυπνοι, χαριτωμένοi ή δυνατοί και έτσι δεν μπαίνετε καν στη διαδικασία να δοκιμάσετε αν όντως μπορείτε να επιτύχετε!

Για να πούμε όμως την αλήθεια, μόνο αν βγείτε εκεί έξω, θα μάθετε αν πραγματικά είστε αρκετά καλοί στις πλευρές εκείνες που έχουν αξία. Και όσο αποκτάτε όλο και περισσότερα στοιχεία για να το στηρίξετε, θα γίνεστε όλο και πιο ικανοί να καταφέρνετε αυτά που βάζετε στόχο.

Κάντε την αβεβαιότητα φίλη σας

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όπως ακριβώς και η αποτυχία, έτσι και η ιδέα του αβέβαιου μπορεί πραγματικά να σας εμποδίσει να δράσετε, να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας ή να εκπληρώσετε τα όνειρά σας. Για να απελευθερωθείτε από αυτό τον περιορισμό, μπορείτε να ακολουθήσετε την απλή άσκηση του «τι θα συμβεί αν», ρωτώντας τον εαυτό σας όλα εκείνα τα ζητήματα που σας φοβίζουν και σχετίζονται με την αβεβαιότητα που νιώθετε.

Έτσι, αν δεν κάνετε αιτήσεις σε θέσεις εργασίας, επειδή δεν γνωρίζετε τι θα συμβεί, αντιμετωπίστε κατά μέτωπο τις παρακάτω ερωτήσεις:

• Τι θα συμβεί αν δεν με πάρουν για συνέντευξη;

• Τι θα συμβεί αν η συνέντευξη αποδειχθεί δύσκολη;

• Τι θα συμβεί αν δεν τα πάω πολύ καλά;

Ύστερα, απαντήστε σε κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις με τρόπο που να αποδεικνύει τη δύναμη και την ανθεκτικότητά σας. Με άλλα λόγια: αν δεν σας πάρουν για συνέντευξη, τότε θα κάνετε αίτηση σε μια άλλη δουλειά! Αν η συνέντευξη αποδειχθεί δύσκολη, τότε θα είναι μια ευκαιρία να αποκτήσετε και να εξασκήσετε τις δεξιότητές σας, ώστε την επόμενη φορά να τα πάτε καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που δεν τα πάτε καλά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση