«Δεν αξίζω να είμαι ευτυχισμένος/η»: Γιατί νιώθουμε έτσι και πώς να σταματήσουμε

Έχετε πει ποτέ, “Δεν αξίζω να είμαι ευτυχισμένος”; Με την πάροδο του χρόνου, ανακάλυψα ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται συχνά έτσι και σίγουρα υπάρχουν κάποιοι

«Δεν αξίζω να είμαι ευτυχισμένος/η»: Γιατί νιώθουμε έτσι και πώς να σταματήσουμε

Έχετε πει ποτέ, “Δεν αξίζω να είμαι ευτυχισμένος”; Με την πάροδο του χρόνου, ανακάλυψα ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται συχνά έτσι και σίγουρα υπάρχουν κάποιοι λόγοι που πολλοί από εμάς νιώθουν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ποια είναι η ρίζα αυτού του συναισθήματος;

Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας αξίζει να είναι ευτυχισμένος. Όλοι έχουμε συναισθήματα και αυτά τα συναισθήματα έχουν σημασία. Έχουμε, επίσης, στόχους και όνειρα που έχουν σημασία. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, γιατί πιστεύουμε ότι δεν αξίζουμε αυτά τα βασικά δικαιώματα στη ζωή.

Advertisment

Γενετικές αιτίες

Ένας κοινός λόγος που μας κάνει να λέμε πράγματα όπως, “Δεν αξίζω να είμαι ευτυχισμένος”, είναι επειδή το παρελθόν μας κατευθύνει σε ένα βαθμό το παρόν μας. Αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, μπορούμε να αναλογιστούμε εμπειρίες κατά την παιδική μας ηλικία και να εντοπίσουμε παρελθόντα συναισθήματα στα συναισθήματα που βιώνουμε σήμερα.

Εδώ, ωστόσο, υπάρχει κάτι που ίσως να μην έχετε συνειδητοποιήσει: Εάν οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας έκαναν τους γονείς σας να νιώθουν ότι δεν αξίζουν την ευτυχία, τότε οι γονείς σας πιθανώς σάς έκαναν να νιώσετε με τον ίδιο τρόπο κι εσείς. Θα μπορούσε να είναι μια γενετική «κατάρα», αλλά μάλλον περισσότερο αποτελεί ένα πρότυπο γονικής μέριμνας, το οποίο επαναλαμβάνεται στο πέρας των ετών με ορισμένες διαφορές. Θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος ζωής που φαινόταν σχεδόν φυσιολογικός στους προγόνους σας.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Δεν χρειάζεται να είστε «θύμα» ενός τέτοιου προτύπου για να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικά τραυματικά γεγονότα ή επεισόδια εκφοβισμού για να αποκτήσετε αρνητική ιδέα για τον εαυτό σας. Όχι, δεν είναι δίκαιο αυτό που σας συνέβη, αλλά μην σταθείτε και μηρυκάζετε αυτό το γεγονός. Αν το κάνετε, αυτό θα γίνει η παγίδα σας.

Advertisment

Συγχώρεση

Όταν μιλώ για συγχώρεση σε αυτό το πλαίσιο, δεν εννοώ τη συγχώρεση προς τους άλλους. Αυτό που εννοώ είναι ότι έχετε αποφασίσει να μην συγχωρήσετε τον εαυτό σας. Ό, τι έχετε κάνει ή έχετε πει κι έχει πληγώσει κάποιον άλλο, έχει γίνει η αυτοεπιβαλλόμενη ετικέτα σας. Για παράδειγμα, ίσως αυτή να είναι μια εσωτερική σκέψη σας: «Είπα άσχημα πράγματα και πρόδωσα ένα αγαπημένο άτομο. Τώρα, δεν θα μου μιλήσουν όταν προσπαθώ να κάνω διορθώσεις. Δεν αξίζω να είμαι ευτυχισμένος».

Ακόμα κι αν προσπαθήσατε να διορθώσετε τα πράγματα, και εξακολουθείτε να μην το έχετε καταφέρει, έχετε χαρακτηρίσει τον εαυτό σας ως κακό άτομο που δεν αξίζει να είναι ευτυχισμένο. Ό, τι κι αν συνέβη στη ζωή σας, πρέπει να συγχωρήσετε τον εαυτό σας. Αν όχι, θα πιστεύετε πάντα ότι η ευτυχία δεν σας ανήκει.

Χειρισμός

Επιπλέον, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν αξίζετε την ευτυχία, επειδή κάποιος σας χειραγωγούσε να σκέφτεστε έτσι. Υπάρχουν πολλοί καταστροφικοί τρόποι χειραγώγησης. Εάν η χειραγώγηση πραγματοποιείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ο θύτης μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι δεν αξίζετε τίποτα… σίγουρα όχι το δικαίωμα να είστε ευτυχισμένοι.

Πώς να σταματήσω να λέω “Δεν αξίζω να είμαι ευτυχισμένος”;

Εξελιχθείτε αλλιώς

Προσπαθήστε να φανταστείτε μια διαφορετική παιδική ηλικία από αυτήν που σας δίδαξε πώς να αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Μην σταματήσετε να αγαπάτε και να φροντίζετε τη μητέρα και τον πατέρα σας, απλώς προσπαθήστε να εξελιχθείτε μακριά από τη νοοτροπία τους. Θα χρειαστεί υπομονή και εξάσκηση. Πείτε στον εαυτό σας κάθε μέρα ότι αξίζετε ό,τι αξίζουν κι οι άλλοι και συνεχίστε διανοητικά να σπάτε τις αλυσίδες αυτών των λανθασμένων προτύπων. Δημιουργήστε μια νέα νοοτροπία για την οικογένειά σας και τις επόμενες γενιές.

Ανοικοδομώντας

Ίσως, η αυτοεκτίμησή σας να μην είναι τόσο ανεπτυγμένη μέχρι σήμερα. Ωστόσο, δεν είναι αργά να αλλάξει αυτό. Πάρτε λίγη απόσταση από τους γύρω σας και σκεφτείτε ότι είστε ξεχωριστοί από τους άλλους. Βλέπετε, η αυτοεκτίμηση δεν μπορεί να εξαρτάται από κανέναν εκτός από εσάς. Αφιερώστε λίγο χρόνο και ασχοληθείτε με τον εαυτό σας. Στη συνέχεια, δημιουργήστε νέα θεμέλια για τη ζωή σας.

Συγχωρήστε

Σταματήστε να λέτε ότι δεν αξίζετε να είστε ευτυχισμένοι. Πρώτα απ ‘όλα, συγχωρήστε πραγματικά τον εαυτό σας για ό,τι έχετε κάνει και, στη συνέχεια, αφήστε τα άσχημα του παρελθόντος να περάσουν. Το ίδιο κάντε και με τους ανθρώπους γύρω σας. Εάν δεν αποδέχονται τις συγγνώμες σας, τότε πρέπει να προχωρήσετε. Απλά πρέπει.

Διαφυγή από τη χειραγώγηση

Είναι αλήθεια ότι αρκετοί χειριστικοί άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν, αλλά οι περισσότεροι μάλλον δεν θα το κάνουν, καθώς η συμπεριφορά τους αυτή είναι καθαρά προς όφελός τους. Όταν, όμως οι καταστάσεις γύρω μας δεν καλυτερεύουν, τότε μάλλον είναι ώρα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Ναι, είναι δύσκολο αλλά το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε είναι αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο σας συμπεριφέρονται. Τελικά, η σκληρή αλήθεια είναι ότι πιθανότατα θα πρέπει να ξεφύγεις από το άτομο που σε χειρίζεται για να μπορέσεις να βελτιωθείς ως άνθρωπος. Αλλά ίσως αξίζει τον κόπο!

Αξίζεις να είσαι ευτυχισμένος…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά
Οι μικρές μου αλήθειες | O φόβος της επιτυχίας
Τι αισθάνεστε όταν ακούτε μουσική; Τα ευρήματα των ερευνών για τον ήχο και την επιρροή του στο σώμα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση