, ,

Χαλκιδική: Δημοτικό σχολείο – πρότυπο έχει θερμοκήπιο, λαχανόκηπο και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ένα ελληνικό δημοτικό σχολείο με μαθητές να μαζεύουν τις δικές τους ντομάτες ή και άλλα φυτά; Μάλλον όχι, αφού τέτοια

Χαλκιδική: Δημοτικό σχολείο - πρότυπο έχει θερμοκήπιο, λαχανόκηπο και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ένα ελληνικό δημοτικό σχολείο με μαθητές να μαζεύουν τις δικές τους ντομάτες ή και άλλα φυτά; Μάλλον όχι, αφού τέτοια παραδείγματα συνήθως βλέπουμε σε σχολεία του εξωτερικού.

Κι όμως, αυτό ακριβώς συμβαίνει σε ένα ελληνικό σχολείο, και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου που βρίσκεται σε ένα χωριό ανάμεσα στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία, δηλαδή στη Χαλκιδική. Αυτό το σχολείο δεν είναι σαν τα άλλα· σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου Βασίλη Μισαηλίδη, που μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», το σχολείο έχει βασικό στόχο την ενασχόληση με δράσεις που αναπτύσσουν την εκτίμηση και το σεβασμό για τη γη και το περιβάλλον. Γι’ αυτό και το σχολείο δεν έχει μόνο λαχανόκηπο, αλλά και θερμοκήπιο.

Advertisment

Αυτή η δραστηριότητα βοηθά τους μαθητές να υιοθετήσουν μια γενική οικολογική στάση ζωής μέσω της βιωματικής καλλιέργειας φυτών, τα οποία διατίθενται προς καλλιέργεια τόσο στους μαθητές όσο και σε ιδρύματα και φορείς. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον ότι τα παιδιά ασχολούνται και με την καλλιέργεια της πράσινης ελιάς στην περιοχή. Συγκεκριμένα, έφτιαξαν και τυποποίησαν πράσινες ελιές με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ο κος Μισαηλίδης δήλωσε γι’ αυτή την πρωτοτυπία: ««Αν και ζούμε σε χωριά, τα παιδιά μας αποκτούν αστικές συνήθειες. Γι’ αυτό και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι γονείς είναι αγρότες, θελήσαμε να ασχοληθούμε με τη βιολογική γεωργία και την παραγωγή διαφόρων φυτών. Εκεί ήταν και η έκπληξή μας, όταν διαπιστώσαμε ότι πολλοί μαθητές δεν γνώριζαν ότι η ντομάτα βγαίνει από ένα σποράκι!»

Όσο για το πώς βλέπουν τα παιδιά τέτοιες δράσεις ανέφερε: ««Τα παιδιά είναι κατενθουσιασμένα και μάλιστα πολλά απ’ αυτά παίρνουν φυτά από τα θερμοκήπιά μας και τα καλλιεργούν στους κήπους τους. Ασχολούνται με τη φύση κι αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να τους κάνουμε να χαίρονται που έρχονται στο σχολείο».

Advertisment

Το σχολείο – πρότυπο όμως δεν σταμάτησε εκεί· προχώρησε και στην κατασκευή ενός Διαδραστικού Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής σε μικρογραφία. Το ιδιαίτερο αυτό πάρκο δημιουργήθηκε με παιδαγωγικά κριτήρια και ακολουθώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας, διδάσκει την αυριανή γενιά οδηγών να αποκτήσουν την κατάλληλη κυκλοφοριακή αγωγή.

Γι’ αυτό ο κος Μισαηλίδης εξήγησε: ««Έγινε με προδιαγραφές να υποστηρίζει την εκπαίδευση μαθητών παιδικής ηλικίας. Καταλαμβάνει έναν χώρο 500τ.μ. κι έχει γίνει με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Κι άλλα σχολεία της περιοχής έχουν επισκεφθεί το πάρκο για κάποιες ώρες στα πλαίσια ενός τετράωρου εκπαιδευτικού προγράμματος σε σχέση με την οδική ασφάλεια. Το σχολείο έχει κερδίσει το αργυρό βραβείο για την «Καινοτομία στη Διδασκαλία», στο πλαίσιο των Education Leaders Awards 2020.

Πηγή:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Funflation | Η νέα τάση των καταναλωτών να ξοδεύουν σε εμπειρίες αντί για αγαθά
Airbnb | Γιατί βρίσκεται υπό διωγμό στις μεγάλες πόλεις; Τι ισχύει στην Ελλάδα
Η Ε.Ε προσφέρει δωρεάν ταξίδια για νέους/νέες έως και 30 ημέρες στην Ευρώπη | Που κάνετε την αίτηση
Όταν ο Arun Gandhi προειδοποιούσε για τον Γ΄ΠΠ λίγες μέρες πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας (Βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση