,

Χάρτης μας δείχνει πού βρισκόταν πάνω στη Γη η τοποθεσία που ζούμε πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια

Ένας διαδραστικός διαδικτυακός χάρτης μας επιτρέπει να πληκτρολογήσουμε την διεύθυνση του σπιτιού μας (ή απλώς την πόλη μας) και να δούμε πού βρισκόταν η

Χάρτης μας δείχνει πού βρισκόταν πάνω στη Γη η τοποθεσία που ζούμε πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια

Ένας διαδραστικός διαδικτυακός χάρτης μας επιτρέπει να πληκτρολογήσουμε την διεύθυνση του σπιτιού μας (ή απλώς την πόλη μας) και να δούμε πού βρισκόταν η τοποθεσία αυτή στο βάθος του χρόνου πάνω στη Γη.

Τα αποτελέσματα είναι σχεδόν πάντα εκπληκτικά. Για παράδειγμα, πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια η Αθήνα δεν ήταν καν στεριά, αλλά σχεδόν κάτω από τη θάλασσα με κάποια νησιά να εμφανίζονται. Σε εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε καν η διαμόρφωση της ηπείρου της Ευρώπης. Πρόκειται για την Ύστερη Τριασική περίοδο.

Advertisment

Μετά από λίγο ένα φαινόμενο αφανισμού συνέβη με αποτέλεσμα την εξαφάνιση του 76% της θαλάσσιας και χερσαίας ζωής, μειώνοντας κατά πολύ τους πληθυσμούς που κατάφεραν να επιβιώσουν. Κάποια είδη, όπως πτερόσαυροι, οι κροκόδειλοι, τα θηλαστικά και τα ψάρια επηρεάστηκαν λιγότερο. Οι πρώτοι δεινόσαυροι, έτσι όπως τους έχουμε δει, εμφανίζονται τότε.

Χάρτης μας δείχνει πού βρισκόταν πάνω στη Γη η τοποθεσία που ζούμε πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια

Αυτό είναι μόνο μία επιλογή από τις πολλές που μπορείτε να κάνετε για να δείτε μέσα σε εκατομμύρια χρόνια που βρισκόταν η περιοχή στην οποία σήμερα ζείτε. Έχει δημιουργηθεί από τον παλαιογράφο Christopher Scotese και ονομάζεται Αρχαία Γη (Ancient Earth). Είναι το αποτέλεσμα εργασίας 30 ετών για την δημιουργία πολλαπλών projects χαρτών.

Advertisment

Μόλις μπαίνουμε στην ιστοσελίδα, εμφανίζεται μια 3D περιστρεφόμενη υδρόγειος σφαίρα που μας δείχνει κατά προσέγγιση που βρισκόμασταν μέχρι και πριν 750 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η Αρχαία Γη συνοδεύεται από διάφορα άλλα εργαλεία που μας επιτρέπουν να μάθουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κάθε περίοδο ή να επιλέξουμε εμείς μια χρονική περίοδο βασισμένοι στην εμφάνιση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών ή ειδών, όπως για παράδειγμα την περίοδο που άνθισε το πρώτο λουλούδι στον πλανήτη Γη.

Ο παλαιοντολόγος Ian Webster έχει προσφέρει όλες τις γνώσεις του ως προς αυτό το κομμάτι. Ειδικός στους δεινοσαύρους, πατώντας την πόλη στην οποία ζείτε θα σας παρέχει μια λίστα των δεινοσαύρων που μάλλον έμεναν στη γειτονιά σας πριν από εσάς. Γι’ αυτό και αυτό το project αποτελεί μια καταπληκτική εκπαιδευτική πηγή για παιδιά και ενήλικες όσον αφορά στη γεωγραφία και στην παλαιοντολογία.

Βεβαίως πρόκειται για δεδομένα και στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες όλες αυτές τις δεκαετίες και ποτέ δεν θα μπορέσουμε με ακρίβεια να εντοπίσουμε την κάθε μικρή περιοχή. Ωστόσο, η ιστοσελίδα μας δείχνει μια πραγματική, επιστημονική εικόνα.

Για να μεταβείτε στον χάρτη πατήστε εδώ

Πηγές:

https://dinosaurpictures.org/ancient-earth#200

www.goodnewsnetwork.org/ancient-earth-interactive-map-by-ian-webster

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νέα Πέραμος Καβάλας: Νεαρό δελφίνι κάνει βόλτες στα ρηχά! (βίντεο)
Το μυστήριο της Κρήτης: Αστρονομικό όργανο ή λατρευτικός χώρος 4.000 χρόνων;
Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας
Κινηματογράφος: Άνοιξε ξανά τις πόρτες του το ιστορικό σινεμά «Αίγλη» στο Ζάππειο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση