Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά ότι πράγματι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι σκύλοι διδάσκουν στα παιδιά πώς να αναπτύσσουν αργότερα τις δικές τους φιλίες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatric Research ανακάλυψε ότι τα μικρά παιδιά που έχουν κατοικίδιους σκύλους διαθέτουν καλύτερες κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες από εκείνα που δεν έχουν.
Μαθαίνοντας από τους χνουδωτούς μας φίλους
Η έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, συνέλλεξε δεδομένα από 1.646 οικογένειες, η καθεμία με παιδιά από 2-5 χρονών. Από την ομάδα, οι 686 ήταν ιδιοκτήτες σκύλων.
Advertisment
Η έρευνα αξιολόγησε την σωματική δραστηριότητα και την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη, αναζητώντας για πιθανές συμπεριφορικές επιρροές, όπως η ηλικία, τα μοτίβα ύπνου, ο χρόνος μπροστά από την οθόνη και πολλά άλλα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά με σκύλους είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να δυσκολεύονται με τα συναισθήματά τους και με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς σκύλους.
Επιπροσθέτως, τα παιδιά που συμμετείχαν στις βόλτες με τους σκύλους τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα ήταν λιγότερο πιθανό να δυσκολεύονται κοινωνικά και συναισθηματικά. Όμως, η μεγαλύτερη επίδραση παρατηρήθηκε στην ώρα του παιχνιδιού. Τα παιδιά που έπαιζαν με τους σκύλους τους τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προκοινωνικές συμπεριφορές, όπως το μοίρασμα.
Αν και ακόμα δεν είναι φανερή η άμεση σύνδεση ανάμεσα στην ιδιοκτησία σκύλου και στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, είναι βέβαιο ότι είναι σημαντικά θετική. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η ιδιοκτησία σκύλου ωφελεί την ανάπτυξη και την ψυχική ευεξία των παιδιών», αναφέρει η Hayley Christian, μέλος της επιστημονικής ομάδας.
Advertisment
«Υποθέτουμε ότι αυτό οφείλεται στον δεσμό και τη σχέση ανάμεσα στους δύο». Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο χρόνο περνά ένα παιδί με τον σκύλο του. Οι βόλτες και το παιχνίδι δημιουργούν ακόμα δυνατότερο δεσμό με αποτέλεσμα την ενίσχυση της κοινωνικο-συναισθηματικής ανάπτυξης.
Πηγή:
www.nature.com/articles/s41390-020-1007-2