, ,

Μαθήματα ευτυχίας: Ένας δάσκαλος πάει «κόντρα» στο παραδοσιακό εκπαιδευτικό σύστημα

Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει δει πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, και πάλι η βασική γραμμή είναι η απόκτηση βασικής

Μαθήματα ευτυχίας: Ένας δάσκαλος πάει «κόντρα» στο παραδοσιακό εκπαιδευτικό σύστημα

Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει δει πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, και πάλι η βασική γραμμή είναι η απόκτηση βασικής γνώσης και η διαδικασία των βασικών τεστ σε μαθήματα που όλοι κάναμε, όπως τα μαθηματικά και η βιολογία.

Γίνεται ολοένα και πιο φανερό όμως ότι αυτή η γνώση από μόνη της δεν επαρκεί για να προετοιμάσει τα παιδιά για τον εξωτερικό κόσμο και ότι είναι σημαντικό να τα διδάξουμε κι άλλα εργαλεία ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στη ζωή.

Advertisment

Όταν μας ρωτούσαν συνήθως τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, οι περισσότεροι απαντούσαμε με κάποιο επάγγελμα. Αλλά όσο μεγαλώνουμε, όλο και περισσότερο απαντάμε ότι θέλουμε να γίνουμε ευτυχισμένοι. Πόσο υπέροχο θα ήταν αν μπορούσαμε να το διδάξουμε αυτό στα μικρά παιδιά; O Merijn Ruis κάνει ακριβώς αυτό· διδάσκει σε μικρά παιδιά την ευτυχία με μια μέθοδο που ο ίδιος έχει εφεύρει. Εργαλεία ευτυχίας.

Ο Merijn θέλει να γεμίσει τον κόσμο ευτυχία και τρυφερότητα. Μετά την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση, αντιλήφθηκε ότι μπορεί να καταφέρει πολλά περισσότερα, όταν ακολουθεί το πάθος του αντί να κάνει ό,τι του λένε οι άλλοι ότι πρέπει. Έτσι, άρχισε να διαβάζει θετική ψυχολογία, βιβλία αυτό-ανάπτυξης και ευτυχίας, και άρχισε να διαλογίζεται. Στον ελεύθερό τους χρόνο, δημιουργούσε μουσική και άρχισε να δομεί και να διδάσκει μαθήματα ευτυχίας σε παιδιά.

Αυτά τα μαθήματα αποτελούνται από διαφορετικές ασκήσεις που η κάθε μία συνεισφέρει στον βασικό στόχο, που είναι η απόκτηση εργαλείων ευτυχίας από τα παιδιά. Το εργαστήριο διαρκεί περίπου 3 ώρες, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί, αφαιρώντας κάποιες ασκήσεις. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ασκήσεων και πολλές από αυτές περιλαμβάνουν κίνηση, η οποία κρατά αμείωτο ενδιαφέρον των παιδιών. Τα περισσότερα σετ ασκήσεων διαρκούν 5-15 λεπτά και το εργαστήριο ξεκινά με μια άσκηση γνωριμίας.

Advertisment

Τι περιέχουν οι ασκήσεις των μαθημάτων ευτυχίας;

Τα μαθήματα σχετίζονται με διάφορες εκφάνσεις και πλευρές της ευτυχίας. Ο δάσκαλος ρωτά τα παιδιά τι σημαίνει γι’ αυτούς ευτυχία και τους διδάσκει πώς να αποκτήσουν επίγνωση αυτής. Σε μια άλλη άσκηση, πρέπει να σχολιάσουν θετικά έναν συμμαθητή τους, ώστε ο τελευταίος να ακούσει όλα τα θετικά του χαρακτηριστικά και τα παιδιά να μάθουν πόσο ωραία αίσθηση αφήνει η καλοσύνη.

Τα παιδιά ενθαρρύνονται να αγαπήσουν τον εαυτό τους και να πιστέψουν σε αυτόν, μια σημαντική βάση για την ευτυχία. Διδάσκονται να είναι ευγνώμονες για ό,τι έχουν και να σκέφτονται εκείνους που είναι λιγότερο τυχεροί.Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παιδιά επίσης μαθαίνουν ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι θέασης του κόσμου και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τη δική τους ευτυχία.

Αυτό όμως που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τους εκπαιδευτικούς της χώρας μα είναι ότι ο Merijn έχει ανεβάσει στην επίσημη ιστοσελίδα του το πρόγραμμα ώστε όλοι να μπορούν να το διδάξουν. Ελπίζει ότι η ιστοσελίδα του θα γίνει μια πλατφόρμα όπου οι δάσκαλοι θα μπορούν να μοιράζονται τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους ώστε να εμπλουτίσουν τα μαθήματα ευτυχίας.

Πηγές:

www.opensourceteachings.com/
brightvibes.com/816/en/the-course-all-schools-should-be-teaching-happiness-lessons

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι 20 καλύτερες ταινίες προσωπικής ανάπτυξης που γυρίστηκαν ποτέ
Πώς να προετοιμαστείτε για την υιοθεσία ενός κακοποιημένου σκύλου και πώς να τον διαχειριστείτε στο σπίτι
Πώς να ασκήσετε εποικοδομητική κριτική στους αγαπημένους σας ανθρώπους;
4 λόγοι που τα σκυλιά ωφελούν την ψυχολογική, κοινωνική και σωματική ευεξία ενός παιδιού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση